Veel consumentenprinters werken met de bekende cartridges, maar al jaren zijn er ook inkttankprinters verkrijgbaar. Lees hier of zo'n printer voor jou geschikt is.

De EcoTank werd in september 2015 gelanceerd, toen de Epson ET-4550 op de markt werd gebracht. Het bijzondere was dat de printer niet langer klassieke cartridges met Epson printinkt gebruikt, maar dat het werkt met inktpotten die met behulp van inktflessen aan te vullen zijn. Het klinkt heel gebruiksonvriendelijk, maar zo'n EcoTank heeft wel degelijk voordelen. Niet voor niets kwamen er nadien steeds meer soortgelijke inkttankprinters op de markt.

Inkttankprinter is goedkoper in gebruik, maar duurder in aanschaf
Het grote voordeel van een inkttankprinter is de inktprijs die veel lager ligt. De prijs per tekstpagina kan soms tot honderd keer lager liggen dan bij een klassieke inkjetprinter. Dit is ook het geval bij het printen van foto's en spreadsheets. Dit komt omdat je korte metten maakt met de duistere kapitalistische krachten die het op je portemonnee hebben gemunt. Het is namelijk zo dat fabrikanten vaak heel voordelige printers op de markt brengen, maar vervolgens vooral geld verdienen met de bijhorende cartridges die peperduur zijn. Dankzij een inkttankprinter ontsnap je eindelijk uit de greep van deze praktijken.
Daar staat wel tegenover dat een inkttankprinter door het ontbreken van het scheermesjesmodel duurder is dan een klassieke inkjetprinter. Een goedkope inkjetprinter vind je al voor 50 euro, terwijl de ondergrens voor een inkttankprinter tussen 150 en 200 euro ligt. Een kanttekening is wel dat je vaak al een of meerdere inktflessen krijgt. Een thuisgebruiker kan soms jaren door met zo'n meegeleverd voorraadje.

Vooral interessant voor wie voldoende vaak print
Bovenop dit alles is het ook nog eens zo dat inkttankprinters de printkop zuiniger reinigen. Bij deze reiniging gaat er namelijk altijd inkt verloren, maar bij een inkttankprinter is dit beduidend minder. De conclusie is dan ook duidelijk: een inkttankprinter verbruikt minder inkt en de inkt is ook nog eens voordeliger.
Maar wat uiteindelijk de voordeligste optie is, is vooral afhankelijk van hoeveel je print. Het zijn namelijk het aantal prints die bepalen of je de hogere investering eventueel kan terugverdienen. Wat voldoende is, is afhankelijk van de aanschafprijs en het verbruik van het specifieke model. Soms neemt men 55 pagina's per maand als ondergrens, maar anderen hebben het over 75 pagina's per maand.

Geen knoeierij, maar wel langer wachten
Een inkttankprinter bijvullen lijkt een kliederklusje te zijn, maar dat is absoluut niet het geval. De dop is zo ontworpen dat de inkt pas begint te stromen als het flesje echt goed op het vulbuisje staat. Als het bovenste vulstreepje is bereikt, stopt het ook gewoon met stromen. Je moet dus al veel moeite doen om er een knoeiboel van te maken. Onmogelijk is het echter niet, want vergeet niet: de inkt is echt niet uit je vloerbekleding te krijgen.
Een nadeel is wel dat de printsnelheid vaak tegenvalt. Dit blijkt ook uit een onderzoek dat is uitgevoerd door Test-Aankoop, het Belgische broertje van de Consumentenbond. Volgens hun onderzoek voldoet de printsnelheid niet aan de verwachtingen. Hun conclusie: de inkttankprinter is meestal trager dan andere modellen. Bovendien concluderen ze dat de printresultaten tegenvallen bij het printen van foto's. Enkel bij het printen van tekst scoort de inkttankprinter qua kwaliteit bovenmaats. Omdat de besparing hier ook groter is, is het vooral voor tekstprinters een goede keuze.

Dit artikel kwam tot stand in samenwerking met goedkoopprinten.nl