UTP wordt gezien als dé standaardkabel voor wie snel en stabiel internet wil en is dan ook de meest verkochte internetkabel. UTP heb je in verschillende categorieën, welke moet je thuis hebben?

We kennen allemaal wel de term UTP en UTP-kabels, maar wat is UTP dan eigenlijk? Vooropgesteld, UTP staat voor Unshielded Twisted Pair. UTP is de meest verkochte internetkabel en al evenzeer de meest verkochte ethernetkabel. Het wordt gezien als dé standaardkabel voor wie een snel en stabiel internet wenst. UTP heb je in de categorieën Cat5e, Cat6 en Cat 6a. Voor thuis heb je meestal voldoende aan Cat5e: daar kun je meer dan prima mee uit de voeten.

UTP onderscheiden we in drie verschillende categorieën
UTP onderscheiden we dus in drie categorieën, vandaar ook de aanduiding Cat. Die drie categorieën zijn dus 5e, 6 en 6a. 5e staat voor een snelheid van 1000 Mbps en 100 MHz. Cat6 heeft een snelheid van eveneens 1000 Mbps, de bandbreedte is echter groter met 250 MHz. De bandbreedte kun je zien als het verschil tussen een twee- en een vierbaansweg. Hoe groter de bandbreedte, hoe meer data een kabel aan kan. Cat6a staat voor een snelheid van 10.000 Mbps en 10 Gbit.

Voor thuis volstaat een Cat5e-kabel
In de meeste gevallen volstaat een Cat5e-kabel. Mocht je nou veel dingen tegelijk doen, bijvoorbeeld streamen en gamen, dan is het beter voor Cat6 te kiezen. Wil je nou meteen helemaal klaar zijn voor de toekomst, kies dan voor Cat6a. Voor het netwerk thuis is een hogere categorie niet nodig, dan zijn het overigens ook geen UTP kabels meer.

Soms is het gebruik van een FTP-kabel beter
Heb je vaak te maken met storingen of ligt de internetkabel dicht bij een stroomkabel of coaxkabel? Of heb je te maken met een andere storingsbron? Dan is het niet verstandig voor UTP te kiezen. Geef dan de voorkeur aan een FTP-kabel, zoals de Cat6/FTP met een dubbele afscherming. Deze kabels zijn maar iets duurder dan UTP.

Meer kabels kan voor verwarring zorgen
Mensen ervaren het nogal eens als verwarrend en zien door de bomen het bos niet meer als het gaat om internetkabels. Wat een internetkabel is, dat spreekt voor zich. Je komt ook wel eens een ethernetkabel tegen. Ethernet staat voor een protocol, een protocol dat helpt om computers met elkaar te laten communiceren. Dan heb je nog LAN, dat staat voor Local Area Network en zoals eerder gesteld staat Cat voor categorie.

Niet afgeschermd en met vier aderparen
UTP geldt als een kabel die niet afgeschermd is en die vier aderparen heeft. Vanwege de lage prijs en de beste kwaliteit zijn het zeer populaire kabels. Overigens is UTP in principe een verouderde benaming. Je zou het moeten hebben over U/UTP. Een andere benaming is RJ45-kabel, omdat er gewerkt wordt met een RJ45-connector.

Vraag een specialist om hulp
Ingewikkeld hoeft het dus allemaal niet te zijn. Begrijp je het echt niet, vraag dan gewoon een specialist om hulp. Die kunnen je heel snel aangeven welke kabel voor jou perfect is. Vaak is dat echter helemaal niet nodig en is geen sprake van een bijzondere situatie, dan kun je prima met UTP uit de voeten.

Dit arrtikel kwam tot stand in samenwerking met netwerkabel.eu