De cloud is een verzamelnaam voor het online opslaan, verzenden en delen van bestanden, maar hoe is de cloud eigenlijk ontstaan en welke ontwikkelingen kunnen we nog verwachten? In deze blog lees je er alles over.

De cloud is een term die de laatste jaren steeds vaker de revue passeert. Van alle technologische ontwikkelingen is de cloud er ook een. Simpel gezegd is de cloud een verzamelnaam voor het online opslaan, verzenden en delen van bestanden. Deze gegevens staan soms zelfs opgeslagen op een server in een ander continent, maar met de cloud kunnen deze gegevens razendsnel gedeeld worden. Nu vraag je je misschien af: hoe is de cloud eigenlijk ontstaan? Wie is er als eerste mee gekomen en welke ontwikkelingen kunnen we nog verwachten?

Introductie van cloud computing
Voor de introductie van de cloud gaan we terug naar 2006. De toenmalige CEO van Google, Eric Schmidt, gebruikte voor het eerst de term ‘cloud computing’ in de moderne context. Daarna volgde in een rap tempo andere clouddiensten die met deze ontwikkeling mee wilde gaan, omdat ze hier toekomst in zagen. Het opslaan van data en bestanden op externe servers, oftewel in de cloud, is vanaf dat moment enorm gegroeid en is tegenwoordig eerder de regel dan de uitzondering.

Connectiviteit
In de huidige digitale wereld waarin we leven, is connectiviteit altijd een belangrijk punt. De meeste mensen blijven altijd verbonden met internet om van alles op de hoogte te blijven. Vooral organisaties hebben hier baat bij. Bedrijven moeten ieder moment van de dag verbonden blijven om de systemen en alles in de lucht te houden. Hier kan veel van af hangen. Met internetverbindingen via zakelijk glasvezel zorg je er als bedrijf voor dat je de meest betrouwbare connectiviteit hebt.

Hybrid cloud
Er zijn steeds meer organisaties die de keuze maken om bedrijfsprocessen via een hybrid cloud te laten lopen. Dit is een combinatie van een publieke cloud omgeving, bijvoorbeeld van Google of Amazon, maar dan wel afgeschermd voor iedereen buiten een organisatie. Zo kan er toch gebruik worden gemaakt van alle voordelen van het werken in de cloud, maar is het beheer makkelijker en wordt er gezorgd voor een betere veiligheid voor alle gegevens. Er moet wel met een aantal zaken rekening gehouden worden. De koppeling met de publieke cloud omgeving is niet makkelijk in te regelen. Ook de keuze voor een bepaalde clouddienst is iets waar goed over na moet denken. Maar als eenmaal alles is gekoppeld en ingeregeld, dan werkt alles op rolletjes en zal het opvallen dat de bedrijfsprocessen een stuk soepeler gaan verlopen.