Sony komt met de nieuwe draadloze WF-1000XM4-oordopjes met verbeterde noise cancelling voor het wegfilteren van storend omgevingsgeluid, helderder geluid, slimmere luisterervaring en prima belfuncties.

Al jaren beschikt Sony over uitstekende hoofdtelefoons: zo komen de over-ears serie WH-1000XM (bijna) altijd als beste uit onze tests, zoals blijkt uit onze WH-1000XM4 review. Ook de draadloze oordopjes uit de WF1000-XM-serie zijn prima. Nu brengt Sony de nieuwste versie uit met de WF-1000XM4-oordopjes die volgens Sony beschikken over verbeterde digitale noise cancelling, High-Resolution Audio Wireless voor meer geluidskwaliteit, uitstekende gesprekskwaliteit voor telefoongesprekken en slimme functies zoals Speak-to-Chat en Quick Attention, een batterijduur van 8 uur met noise cancelling en de innovatieve Automatic Wind Noise Reduction-modus constateert wanneer het waait en onderdrukt het automatisch. Overigens zal er op 11 juni een update komen van de Sony Headphone Connect app voor Android en IOS en die geldt ook voor de WF-1000XM4.

Verbeterde noise cancelling
De WF-1000XM4 biedt noise cancelling via de nieuw ontworpen Integrated Processor V1 die beter is dan de geluidsonderdrukkende prestaties van Sony’s QN1e-chip. De verbeterde Bluetooth-‘System on Chip’-technologie levert de prima noise cancelling en gebruikt toch processor minder energie dan zijn voorganger. Hij beschikt verder over microfoons met een krachtige dubbele geluidssensor voor noise cancelling. Met twee geluidsdetecterende microfoons per oor – een feedforward- en één feedbackmicrofoon – wordt omgevingsgeluid opgevangen en geanalyseerd voor de juiste noise cancelling.
Een nieuw ontworpen 6 mm-audiodriver met een 20% groter volume verbetert ook de noise cancelling van de WF-1000XM4. De vergroting van het volume en het flexibele diafragma verbeteren de prestaties op lage frequenties en optimaliseren de noise cancelling door een zeer nauwkeurig onderdrukkingssignaal voor het lage frequentiebereik te genereren.
De nieuw ontwikkelde Noise Isolation-oordoppen moeten een verbeterde pasvorm met de WF-1000XM4 leveren. Ze zijn gemaakt van uniek polyurethaanschuim dat zacht en elastisch is en het contactoppervlak tussen de oordop en het oorkanaal maximaliseert. Dit minimaliseert openingen en draagt bij om het geluid te isoleren en lawaai te verminderen. Bovendien is er meer grip op het oorkanaal voor een betere pasvorm.
Verder constateert de Automatic Wind Noise Reduction-modus wanneer het waait en onderdrukt het geluid automatisch.

Betere geluidskwaliteit
De WF-1000XM4 ondersteunt High-Resolution Audio Wireless. LDAC draagt ongeveer drie keer zoveel data over als conventionele Bluetooth-audio, met de maximale snelheid van 990 kbps, en garandeert muziekliefhebbers High-Resolution Audio van geweldige audiokwaliteit die volgens Sony bijna de kwaliteit van een bekabelde verbinding evenaart. De Integrated Processor V1 versterkt bovendien de geluidskwaliteit, verlaagt de vervorming en maakt LDAC-codecverwerking en DSEE Extreme mogelijk.
DSEE Extreme (Digital Sound Enhancement Engine) maakt gebruik van Edge-AI upscaling om de audiokwaliteit van gecomprimeerde digitale muziekbestanden realtime te verbeteren. Het algoritme herkent op dynamische wijze instrumenten, muzikale genres en individuele elementen van elke track. De WF-1000XM4 herstelt hoge tonen die verloren zijn gegaan bij compressie. Dit biedt een rijkere en completere luisterbeleving.

Slimmere luisterervaring
De Speak-to-Chat functies van het headphone model (WH-1000XM4) is alom geprezen. Middels deze innovatie is het eenvoudig om korte gesprekken te voeren zonder de oordopjes uit de oren te halen. Het bestellen van koffie tijdens het luisteren van muziek of het vragen van de weg op het station, wordt hierdoor zeer eenvoudig. Door simpelweg te spreken, herkent de headphone automatisch het stemgeluid van de gebruiker. De muziek stopt automatisch en laat omgevingsgeluid toe zodat het gesprek gevoerd kan worden zonder de headphone af te zetten. Na het laatste spraaksignaal start de muziek automatisch na 30 seconden of door een simpele aanraking via de touch-bediening. Deze intelligente functie biedt veel gebruiksgemak bij dagelijks gebruik van de headphone.
Speak-to-Chat herkent en reageert enkel op de stem van de gebruiker. Het is gebaseerd op Precise Voice Pickup-technologie, die vier microfoons en sensors combineert met een geavanceerde verwerking van geluidssignalen.
Ook is de bekende Quick Attention-modus beschikbaar voor de WF-1000XM4. Deze is eenvoudig te benaderen via een touch-pad aan de rechteroorschelp van de 1000XM4. Door aanraking via de handpalm wordt de noise cancelling tijdelijk uitgeschakeld en activeren de microfoons. Op deze manier is het mogelijk een gesprek te voeren of aankondiging te beluisteren – zonder de headphone af te hoeven zetten. Via dit touch-pad kan tevens van nummer gewisseld worden, is het volume instelbaar en kan een telefoongesprek worden opgenomen.

De WF-1000XM4 is ook uitgerust met Adaptive Sound Control. Deze technologie past de ruisonderdrukking automatisch aan per gebruiksmoment. Tijdens het luisteren naar muziek op het vliegveld optimaliseert de headphone de noise cancelling maar laat bijvoorbeeld toch omroepberichten door. Na verloop van tijd leert Adaptive Sound Control de locaties waar de gebruiker regelmatig is te herkennen. Zoals een werkplaats, sportschool of favoriete café, en past deze het geluid aan de situatie aan. De locaties en voorkeursinstellingen kunnen eenvoudig geconfigureerd worden via de Sony | Headphones Connect-app. De omgevingsgeluidsinstellingen worden automatisch geüpdatet wanneer de gebruiker aankomt op een andere locatie.

De oordoppen beschikken ook over de functie ‘instant pause and play’ voor een prettige luisterervaring. Bij het verwijderen van de oordoppen stopt de muziek automatisch dankzij een sensor die detecteert wanneer één of beide oordoppen gedragen worden. Zodra de oortjes weer gedragen worden, speelt de muziek automatisch verder.

Goede gesprekskwaliteit
Handsfree bellen is eenvoudiger en beter met de WF-1000XM4 dankzij Precise Voice Pickup-technologie. De WF-1000XM4 combineert Precise Voice Pickup-technologie met de microfoons en een botgeleidingssensor. Deze pikt het stemgeluid zeer nauwkeurig op zodat de gebruiker goed verstaanbaar is onder alle omstandigheden.
De microfoons zijn via de Sony Headphone Connect app te kalibreren, zodat enkel het geluid van de gebruiker wordt opgevangen. Met een verbeterd signaal-ruisratio vangen ze ieder woord op, zelfs met veel lawaai in de buurt. De nieuwe botgeleidingssensor vangt alleen vibraties van stemgeluiden op. De sensor registreert het omgevingsgeluid niet – voor een nog duidelijker stemgeluid tijdens telefoneren. De noise cancelling verbetert de gesprekservaring met de WF-1000XM4 zodat de gesprekspartner goed hoorbaar is zelfs in lawaaiige omstandigheden.

Betere pasvorm
Gebruikers kunnen de juiste pasvorm vinden met de Sony | Headphones Connect-app. De app vraagt om enkele simpele maten en helpt gebruikers bij het vinden van de ideale afmetingen van Noise Isolation-oordoppen. Dit moet maximale geluidskwaliteit en minimaal omgevingsgeluid garanderen.
De oortelefoons hebben een ander design dat 10% kleiner is dan de vorige generatie, zonder dat het ten koste ging van geluidskwaliteit of batterijduur. Het model is licht en daardoor prettig om te dragen bij lange reizen. De oplaadbox is 40% kleiner.

Betere Bluetooth voor kijken zonder onderbreking
De WF-1000XM4 is prima voor het kijken van tv-series, films en andere content. De geavanceerde draadloze verbinding synchroniseert exact wat de kijker ziet op het scherm. Dit garandeert een aangename kijkervaring met lage latentie. De optimalisatie van het transmissie-algoritme met de Integrated Processor V1 garandeert een stabiele verbinding van geluid, zelfs in een omgeving met interferentie. Dit betekent dat de WF-1000XM4 een stabiele en helderder Bluetooth-verbinding heeft.

Batterijduur en echt draadloos opladen
De hele dag kunnen muziekliefhebbers genieten van de WF-1000XM4. Een volle batterij gaat tot 8 uur lang mee met noise cancelling ingeschakeld. De headphones worden geleverd in een zeer compacte en stijlvolle case die tevens als oplader fungeert. ideaal voor een laadbeurt onderweg. De oordopjes hebben tevens een snellaadfunctie – slechts 5 minuten laden biedt een batterijlevensduur van 60 minuten. De Sony | Headphones Connect-app laat weten wanneer de oplaadcase minder dan 30% over heeft.
De WF-1000XM4 is tevens geschikt voor draadloos opladen met Qi-technologie. Zelfs opladen met een smartphone met Qi-technologie is mogelijk, zoals het nieuwste Xperia-model met de functie voor batterij delen.

Waterdichtheid
De WF-1000XM4 zijn ontworpen voor een actieve levensstijl. Met een IPX4 waardering zijn deze oordopjes spatwaterbestendig. Dit betekent dat de oordopjes inzetbaar zijn in de regen of tijdens het sporten.

Eenvoudig koppelen en spraakassistent
De WF-1000XM4 model is compatibel met Google Assistant en Alexa. Via deze assistenten kan door middel van spraakcommando’s een smartphone of tablet aangestuurd worden. Het zoeken van informatie, aanzetten van een nummer op Spotify en herinneringen instellen, het kan allemaal.
De WF-1000XM4 ondersteunt Google’s nieuwe Fast Pair-functie. Met één tik koppelt de gebruiker de WF-1000XM4 snel via bluetooth met een Android-apparaat. De Fast Pair-functie van Google helpt tevens om snel na te gaan waar de draadloze oordopjes liggen en hoeveel de resterende batterijduur is. De WF-1000XM4 is ook voorzien van Microsoft Swift Pair om eenvoudig contact te maken met Windows 10-apparaten.
Hij beschikt verder over intuïtieve aanraakknopinstellingen voor een snelle en eenvoudige controle. Via de aanraakbediening zijn de noise cancelling, Ambient Sound en Quick Attention-modus te activeren en zijn afspeelfuncties beschikbaar. Met een simpele vingerbeweging over de rechteroordop kan de muziek worden afgespeeld en gestopt. Ook kan een nummer worden overgeslagen en het volume geregeld worden. Zet de muziek uit om te horen wat er in de omgeving gebeurt, door een vinger op het linkeroordopje te leggen. Het volume wordt dan direct teruggedraaid en laat de omgevingsgeluiden binnen. Zo kan er snel overgeschakeld worden naar een gesprek zonder de oordopjes weg te nemen.

Beter voor het milieu
De verpakking voor de WF-1000XM4 bevat geen plastic en is ontworpen op basis van principes voor lage toxiciteit en een maatschappelijk verantwoorde ‘Made to be remade’-filosofie. Om minder afval te produceren, is 99% van de papieren verpakking, afgezien van de labels, gemaakt van gerecycled en duurzaam materiaal dat speciaal voor Sony is ontwikkeld.

360 Reality Audio
De WF-1000MX4 is geschikt voor het weergeven van 360 Reality Audio. Deze codeertechnologie garandeert een driedimensionale muziekbelevenis die luisteraars het gevoel geeft dat het geluid vanuit alle richtingen komt. Deze ervaring wordt mogelijk gemaakt door de object-based spatial audio technologie van Sony. 360 Reality Audio is beschikbaar via bijvoorbeeld een smartphone of tablet (Android & IOS) met een app van een deelnemende streamingdienst.

De 1000XM4 wordt geleverd met een usb-c-oplaadkabel en Noise Isolation-oordoppen in 3 maten.

Prijzen en beschikbaarheid
De WF-1000XM4 is vanaf juni 2021 in zwart en zilver verkrijgbaar in de Benelux voor € 280,-.

1.WF 1000XM4 productfoto swiper echt