Wil je weten hoeveel energie je computer verbruikt? In dit artikel geven we je tips om te bepalen hoeveel elektriciteit je computer verbruikt en hoe je dit kunt verminderen.

Vraag je je ook wel eens af hoeveel stroom al je computergebruik kost? Steeds meer mensen zijn zich bewust van de impact van hun handelen op het milieu. Aangezien je natuurlijk ook moet betalen voor je elektriciteitsverbruik, is het handig om te weten hoeveel je pc-gebruik je eigenlijk kost. In dit artikel geven we je tips om te bepalen hoeveel elektriciteit je computer verbruikt en hoe je dit kunt verminderen.

Hoeveel stroom verbruikt een pc?
Het stroomverbruik van een pc hangt af van zowel de hardware als van hoe vaak de computer wordt gebruikt. Een pc die altijd aanstaat en constant op de achtergrond aan het werk is, zal bijvoorbeeld veel meer stroom verbruiken dan een pc die eenmaal per dag wordt aangezet en een paar uur wordt gebruikt om e-mail te checken of op internet te surfen.
Naast internetten worden pc’s vaak gebruikt om te gamen. Het energieverbruik van een gaming-pc verschilt ook weer van dat van andere pc's vanwege de meer geavanceerde hardware. Maar de grootste factor in de hoeveelheid gebruikte energie bij een gaming-pc is de GPU, de grafische kaart. Krachtigere GPU's verbruiken aanzienlijk meer elektriciteit. De kosten voor het verbruik van een moderne desktop computer per 8 uur zijn ongeveer € 0,80 ofwel € 5,35 per maand uitgaande van 0,22 KwH.

Slaapstand of toch sluimerfunctie?
Pc's worden natuurlijk geleverd met functies om het stroomverbruik te helpen verminderen. Misschien wil je je pc niet uitschakelen als je er klaar mee bent, bijvoorbeeld omdat je hem mogelijk binnen korte tijd opnieuw nodig hebt. In dat geval kun je de slaap- of sluimerfunctie gebruiken.
In de slaapstand gaat de computer in een energiebesparende modus. De computer gebruikt het RAM-geheugen om je huidige geopende documenten en applicatiegegevens op te slaan, zodat je niets verliest wanneer de computer in de slaapstand gaat. De computer kan ook snel weer ‘wakker worden’, maar de stroom wordt onderbroken voor componenten die niet worden gebruikt, zoals het beeldscherm, de opslag en randapparatuur.
De sluimerfunctie is een beetje anders, omdat het de stroom naar het RAM-geheugen onderbreekt. In plaats van dat de gegevens over de huidige status in het RAM worden opgeslagen, worden deze opgeslagen op de harde schijf . Hierdoor hoeft de computer in wezen geen stroom te verbruiken en is het alsof hij is uitgeschakeld. Maar het zal nog steeds onthouden wat je voor het laatst deed wanneer je de computer weer aanzet.

Verander de manier waarop je je pc gebruikt
Schakel uw computer uit als je deze niet gebruikt (zoals 's avonds of in het weekend). Als je de pc liever sneller opstart, kun je de slaapstand of sluimerfunctie gebruiken in plaats van hem volledig af te sluiten. Schakel je monitor volledig uit wanneer je hem niet gebruikt, of laat hem in de slaapstand gaan. In de slaapstand is het scherm volledig zwart, maar zodra je hem weer opstart, gaat deze weer aan.

Met deze tips kun je het stroomverbruik van je pc verminderen. Dat is goed voor het milieu en voor je portemonnee. Ook kan het helpen om je energie te vergelijken om kosten te verminderen en bij te dragen aan het klimaat door te kiezen voor groene stroom.

Dit artikel kwam tot stand in samenwerking met Independer.nl