De Geschillencommissie heeft bepaald dat klanten van VodafoneZiggo hun eigen modem mogen gebruiken, want klanten zouden hun eigen router of modem moeten kunnen aansluiten en de provider ‘moet het gebruik van een eigen modem/router faciliteren’. Uiterlijk 28 mei moet VodafoneZiggo op hun website zetten hoe je als consument 'een eigen modem/router op de coax-aansluiting' aan kan sluiten.

Het lijkt erop dat vrije modemkeuze de nieuwe norm gaat worden. Zo moet ook VodafoneZiggo vanaf eind deze maand vrije modemkeuze aanbieden. Dit bepaalde de Geschillencommissie Telecommunicatiediensten naar aanleiding van een klacht van een gebruiker. Deze gebruiker spande afgelopen oktober een zaak aan bij de Geschillencommissie, omdat hij als klant niet zelf mag bepalen welke router of modem hij aansluit op zijn Ziggo-netwerk, maar hier wel recht op zou moeten hebben. De Geschillencommissie oordeelt nu dat klanten hun eigen router of modem zouden moeten kunnen aansluiten en dat de provider ‘het gebruik van een eigen modem/router moet faciliteren’. Dit is in lijn met Art. 3, lid 1, van Verordening (EU)2015/2120, volgens welke eindgebruikers het recht hebben eindapparatuur van hun keuze te gebruiken, en met de BEREC-richtlijnen, het samenwerkingsverband van Europese telecomtoezichthouders. Daarnaast dient de provider binnen 21 dagen na de publicatie van de uitspraak (dus uiterlijk 28 mei) op zijn website aan te geven hoe je als consument ‘je eigen modem/router op de coax-aansluiting kan aansluiten’.

ACM
De mogelijk definitieve beleidsregel van de ACM zal voor veel Nederlanders goed nieuws zijn. Uit een onderzoek van één van de leden van het VTKE – AVM – in maart 2021 blijkt namelijk dat bijna de helft van de Nederlanders (49 procent) vrije modemkeuze belangrijk vindt.
De Europese Unie is met verordening (EU) 2015/2120 al sinds 2015 vóór vrije modemkeuze. Duitsland was in 2016 het eerste Europese land waar consumenten zelf hun modem mochten kiezen. Italië volgde in 2018. In Nederland zijn de klanten van enkele netwerkexploitanten al vrij om te beslissen welk eindapparaat zij voor hun internetaansluiting willen gebruiken, maar dat is lang niet bij alle providers het geval. Het besluit van de Geschillencommissie is een zeer belangrijke stap op weg naar volledige vrijheid van keuze van eindapparatuur voor alle toegangstechnologieën (DSL, kabel, glasvezel en mobiel) in Nederland.
Het VTKE – een alliantie van Europese fabrikanten van telecomapparatuur – zet zich al jaren in voor vrije modemkeuze en is, vanzelfsprekend, blij met deze uitspraak. Een woordvoerder van de VTKE: “
Consumenten weten zelf het beste welke wensen ze hebben als het gaat om hun thuisnetwerk en zouden altijd de vrijheid moeten hebben om elke modem te kunnen kiezen die hierbij aansluit. We zijn verheugd dat de Geschillencommissie lijkt voor te sorteren op de definitieve beleidsregel van de ACM die later deze maand wordt verwacht.”