We staan aan de vooravond van een aanzienlijke verandering in het computerijdperk, aangedreven door parallelle veranderingen in de plaats waar het besturingssysteem en de apps worden uitgevoerd, op het hoofd gemonteerde displays en batterijtechnologie. Deze combo zal ons tegen het einde van het decennium naar een nieuw tijdperk van draagbare computers brengen.

Met de impact van COVID-19 is de verkoop van laptops - met name Chromebooks voor het onderwijs - flink gestegen en melden verschillende OEM's tekorten. Maar het meest voorkomende ontwerp gaat terug tot het begin van de jaren negentig, ruim voor de recente vooruitgang in processortechnologie, GPU's, geheugen, opslag, besturingssystemen, beeldschermen en zelfs batterijtechnieken. We blijven spelen met verschillende varianten, zoals de komende Microsoft Surface Neo, maar ze schieten nog steeds ver achter bij wat je misschien had verwacht in de afgelopen 30 jaar.

Er zijn drie technologische ontwikkelingen die ingrijpend zullen veranderen en niet alleen hoe we werken, maar ook wat we gebruiken. Het zijn veranderingen waarvan sommige momenteel versnellen dankzij de aanhoudende pandemie. Zoals de technologie van de wijnkast met de tijd veranderd is naar een steeds meer door techniek gecontroleerde wijnklimaatkast, vindt er op computergebied ook van alles plaats.

We beginnen met het combineren van twee technologieën die samen een enorme verandering zouden moeten bewerkstelligen in wat er met toekomstige computers zou moeten gebeuren. Met 5G krijgen we bedrade glasvezelprestaties die niet alleen verband houden met de bandbreedte, maar ook met de AI-technologie rondom het modem, die de datastroom verder optimaliseert en zowel beter laat presteren als veel betrouwbaarder maakt. Om een gevirtualiseerde cloud-ervaring te laten werken, heb je een zeer robuuste verbinding nodig, en 4G brengt ons daar gewoon niet. 5G-hardware zal dit probleem rechtstreeks aanpakken en mensen met 5G-hardware een manier bieden om een virtuele terminal te hebben met gehoste werkstation prestaties.

Deze vooruitgang zou niet werken tenzij Microsoft een stap zet, en wel met de Microsoft Virtual Desktop. De combinatie van deze twee dingen betekent dat je niet de verwerkingskracht nodig heeft om applicaties lokaal uit te voeren. In plaats daarvan voer je ze uit in de cloud, waardoor de nadruk op prestaties verschuift van wat we momenteel beschouwen als computertechnologie (processor, GPU, opslaggeheugen) naar het modem en de cloud zelf.

Deze wijziging zou aanzienlijk meer ontwerp flexibiliteit moeten bieden dan we momenteel hebben.

We hebben de afgelopen vijf jaar veel vooruitgang geboekt op het gebied van op het hoofd gemonteerde displays. De huidige generaties VR-headsets hebben camera's, zodat je nog steeds effectief kunt zien wat er om je heen is. In combinatie met beeldbewerkingssoftware die kan bevatten wat de camera ziet, zou je het enige blijvende probleem kunnen aanpakken met leven met een op het hoofd gemonteerd beeldscherm: het onvermogen om een toetsenbord te zien voor het plaatsen van je vingers en geïsoleerd zijn van de dingen om je heen. Bekijk via de VR-headset de mogelijkheden van een wijn kast en zie stap voor stap hoe je een wijnkast inbouw kunt installeren zonder dat er een monteur aan te pas hoeft te komen.

Het gebruik van een op het hoofd gemonteerd beeldscherm met een zeer hoge resolutie zou een van de grootste problemen van de huidige laptops aanpakken: de beperkte grootte van het scherm. Met een zeer hoge resolutie kun je de virtuele weergave die je in een op het hoofd gemonteerd scherm ziet, t0t elke gewenste afmeting maken, waardoor grote monitoren overbodig worden door een veel draagbaarder alternatief te bieden.

Deze verandering geeft ontwerpers ook de vrijheid om creatiever te worden met het ontwerpen van laptoptassen of een rugzak, omdat de grootte van het scherm hen niet langer beperkt. Ze kunnen zelfs het toetsenbord uitbreken en draagbare ontwerpen bedenken die worden aangesloten op of draadloos worden verbonden met het op het hoofd gemonteerde display, toetsenbord en aanwijsapparaat dat ook modulair kan zijn.

Dit artikel kwam mede tot stand in samenwerking met thebagstore.nl