Veel mensen werken nu thuis en hebben meer dan ooit een goede internetverbinding nodig. Lees hier de ervaringen met mesh-wifi van een thuiswerker.

Door het thuiswerken zijn we er met z’n allen achter gekomen wat nu écht nodig is om thuis optimaal te werken. Dat zijn in de juiste volgorde: koffie, wifi en bij voorkeur onderdak voor de kinderen. Hier vertel ik over goede wifi, want ik heb onlangs de switch gemaakt van een wifinetwerk naar een mesh netwerk. Twee conclusies: 1) waarom heb ik dit niet eerder gedaan? 2) zie conclusie 1.

Multiroom wifi, mesh-wifi, smart wifi, hoe het ook heet, het werkt een stuk beter dan een normaal wifinetwerk. Vergelijk wifi met het geluid uit een speaker: zonder slimme wifi heb je in de woonkamer of meterkast een grote speaker staan (je modem). Die probeert door heel het huis heen te schreeuwen. Maar op zolder kun je het toch maar nauwelijks verstaan. Met mesh-wifi zet je een paar kleinere slimme speakers door heel je huis. Zo hoor je het geluid ook helemaal bovenin je huis ineens een stuk beter. Het mooie is dat je apparaten, net als je oren, zich toespitsen naar de slimme speaker welke het meest in de buurt is voor optimaal bereik.
Met mesh-wifi ontstaat er dus één groot wifinetwerk. De wifipunten werken onderling samen en zorgen dat je apparaat altijd overschakelt naar het sterkste wifipunt met de beste frequentie. Dit gebeurt helemaal automatisch.

Geen signaalverlies meer
Ik woon zelf in een nieuwbouwwoning waar met name de kanaalplaten in de verdiepingen zorgen voor het opbreken van het ‘normale’ wifinetwerk dat ik had. Een mesh-netwerk is de volgende stap in de evolutie van wifinetwerken. Hiermee zorg ik ervoor dat ik het probleem van de ‘dikke muren’ en het verlies van signaal kan omzeilen.
Veel mensen krijgen van hun internetleverancier een modem om verbinding met het internet te krijgen en een router om die verbinding draadloos te maken. De signaalsterkte neemt echter snel af als het door vloeren moet. Dat betekent dat je op zolder vaak last hebt van een slecht bereik. Zeker nu wij allemaal thuiswerken, waarin ikzelf op zolder in TEAMS-meetings zit, de kids op de iPad en mijn vrouw op de telefoon, wordt het alleen maar belangrijker dat de apparaten het sterkste signaal pakken. De apparaten moeten niet met elkaar gaan strijden om het beste signaal te pakken. Het mesh-netwerk regelt dat automatisch.
De reden waarom mesh-wifi sneller is, komt door het feit dat er meerdere radiosignalen per apparaat worden uitgegeven welke onderling communiceren met elkaar en met het modem in de meterkast. Dit zorgt ervoor dat de ontvangende partij (mijn laptop, mobiel, tablet etc.) meer ‘keuze’ heeft om het meest optimale bereik te realiseren. Als een van de radiosignalen uitvalt, neemt het andere apparaat het over. Zo zorgt het mesh-netwerk er altijd voor dat je het beste signaal hebt. Je hebt geen last van het verlies van snelheid of bereik. Dit merk je vooral als je bijvoorbeeld van zolder naar beneden loopt met je laptop in je hand. Nergens verlies je signaal of verbinding in de TEAMS-meeting waarin je zit.
Om het iets technischer te maken: je wilt een zo goed mogelijke ‘back haul’ creëren. Dit is de verbinding tussen de mesh-wifi-apparaten met elkaar en met het modem in de meterkast. Hoe beter de back haul, hoe beter het bereik en de snelheid van het netwerk is. Het beste neem je een mesh-apparaat welke zowel de 5GHz-radio’s en 2.4GHz-radio’s kan ondersteunen. Deze kunnen dan samenwerken voor een maximale bandbreedte. Het systeem zorgt vervolgens zelf voor een constante eigen draadloze verbinding tussen de 5/2.4 GHz-radio’s van de satellieten in het netwerk. Hierdoor houd je over het hele netwerk altijd een sterk signaal.
Ander bijkomend voordeel van mesh-wifi is dat je geen ethernetkabels door het hele huis hoeft te trekken. Eerlijkheidshalve is dit wel de allerbeste oplossing voor goede wifi thuis, maar je hebt niet altijd de mogelijkheden (of de zin in mijn geval) om dit te realiseren. De enige ethernetkabel die je nodig hebt, is die van het modem naar het eerste mesh-apparaat welke ook in de meterkast komt te staan. Je plaatst daarna de andere mesh-appraten op de juiste plaatsen in of rondom je huis en het systeem configureert zichzelf in theorie.

Mesh-wifi installeer je zelf
De installatie van mesh-wifi via de app spreekt redelijk voor zich, behalve als die niet de connectie maakt die je wilt. De lampjes branden bijvoorbeeld rood, maar geven niet aan wat je moet doen om het groen te krijgen. Wat bij mij het geval was natuurlijk. De Ziggo-monteur aan de telefoon had een paar bruikbare tips voor installatie. De afbeelding op het doosje van de mesh-wifi geeft een trapsgewijze opzet aan van het plaatsen van de mesh-wifi-apparaten (in Z-vorm). In mijn geval leek dit prima uit te komen: van de meterkast, naar mijn slaapkamer, naar de zolder. Ik kreeg echter geen verbinding. Het was beter om het tweede apparaat op de eerste verdieping te verplaatsen naar de slaapkamer van mijn zoon, waardoor het een soort L-vorm werd. Conclusie: speel even met het tweede en derde apparaat wat de meest optimale plekken zijn om connectie te realiseren. Daarnaast is het verstandig om in de geavanceerde instellingen het mesh-wifinetwerk als access point te laten fungeren, in plaats van als router. Dit voorkomt dat het modem in de meterkast er last van heeft. Bij het modem in de meterkast moet je de ‘bridge-functie’ uitzetten in het instellingenscherm. Dan stopt deze namelijk met het uitgeven van een wifisignaal, welke nu via het mesh-wifinetwerk gaat.
Naast een naadloze verbinding in het hele huis, gaan mesh-oplossingen verder dan traditionele routers en ze bevatten meer functionaliteiten. Zo hebben deze systemen vaak een ingebouwde bescherming tegen cybercriminaliteit, ze kunnen zelf voorrang geven aan apparaten die meer bandbreedte nodig hebben, ze ondersteunen smarthome-platformen en je kunt bepaalde filters instellen, zodat je kinderen veilig kunnen internetten.
Mesh-wifi: al met al een prima keuze om je thuiswerkplek te upgraden.

Mesh wifi beeld1a