Net zoals je smartphone wil je ook echt niet dat je je computer kwijtraakt, zeker niet door diefstal. Lees hier het 6-stappenplan hoe je je gemoedsrust en je computerapparatuur verzekert bij diefstal.

Voor alle computergebruikers is het een nachtmerrie als een ongeautoriseerd persoon je computer meeneemt met het oogmerk deze zich wederrechtelijk toe te eigenen, oftewel hij wordt gestolen. Behalve dat het gewoon erg vervelend is, heeft het ook andere onwelkome consequenties. Je moet aangifte doen en de hele papiermolen in. Je loopt het risico dat iemand jouw persoonlijke gegevens op je computer misbruikt, én je moet ergens geld vandaan toveren om het materiaal te vervangen.
We gaan ervan uit dat je er alles aan hebt gedaan om ervoor te zorgen dat je je mooie computer veilig achter slot en grendel lag. Dus over sloten en afgesloten ruimtes gaan we het hier niet hebben. Zonder meteen paranoïde te worden, is het wel van belang om de juiste voorzorgsmaatregelen en stappen te nemen waardoor die papiermolen, angst voor misbruik van info en vervanging een stuk minder hoofdbrekens opleveren.

Stap 1: zorg dat je verzekeringen in orde zijn
Dit voelt als een inkopper, maar het zal je nog verbazen hoeveel mensen 'vergeten' of zelfs bewust geen verzekering voor hun spullen afsluiten. En het is zo simpel. Bij vrijwel alle verzekeraars vallen computers, mobiele apparaten en gadgets gewoon onder de inboedelverzekering. Breid je je polis een klein beetje uit, dan dekken ze ook schade als een of andere dief je gloednieuwe HP Spectre x360 buitenshuis ontvreemdt. Ben je veel onderweg, dan kun je ook een doorlopende reisverzekering, aparte pc- en/of telefoonverzekering afsluiten. Maar let daarbij wel op dubbele verzekering, dat is ook weer weggegooid geld.

Stap 2: beveilig je info
De eerste en simpelste maatregel om je data en privacy te beschermen is een wachtwoord, toegangs- of pincode en auto-lock instellen. Voor doorgewinterde hackers is het natuurlijk kinderspel om te kraken, maar voor de iets minder tech-snuggere boeven is het soms genoeg om het op te geven.
Versleutel je (externe) harde schijf en ssd en usb-sticks. Voor machines met Windows 10 Pro gebruik je hiervoor Microsofts Bitlocker en bij de Windows 10 Home versie ga je naar “device encryption”. Zorg er wel voor dat je de herstelsleutel op een veilige plaats bewaart, just in case.

Stap 3: sync en back-up alle belangrijke data
Belangrijke, gevoelige en/of persoonlijke bestanden zoals foto’s en filmpjes verliezen voelt soms zelfs nog erger dan wanneer je fysieke computer gestolen wordt. In beide gevallen is het van belang dat je sowieso regelmatig een back-up maakt van je bestanden. De makkelijkste manier om dit automatisch te doen is via Windows zelf. Deze heeft een back-upfunctie waarbij je kunt instellen hoe vaak het systeem een back-up maakt, dat kan elke 10 minuten zijn of elke dag. Bij sommige externe harddisks, bijvoorbeeld die van Western Digital, wordt back-upsoftware meegeleverd, hiermee kun je hetzelfde doen.
Je kunt natuurlijk ook voor een van de vele cloud-based back-up services kiezen, denk bijvoorbeeld aan OneDrive, Dropbox, Backblaze, Acronis en KPN Back-up online.

Stap 4: noteer soft- en hardware details
Doordat bijna alle software tegenwoordig online geactiveerd wordt, zul je dit steeds minder vaak nodig hebben. Maar soms is het toch verstandig registratiecodes te bewaren.
Noteer ook zoveel mogelijk bruikbare details van je hardware, zoals de naam van je computer, het MAC-adres, en de model- en serienummers. Dat maakt aangifte doen, en het opmaken van een proces-verbaal door de politie veel makkelijker. Ook je verzekeraar zal je dankbaar zijn voor zoveel details.

Stap 5: gebruik remote tracking, vergrendelen of wissen op afstand
Gebruik de 'zoek mijn apparaat'- of andere trackingfunctie waarmee je je computer kunt lokaliseren en eventueel vergrendelen in het geval dat deze wordt gestolen. Zorg ook dat je instellingen of software gebruikt waarmee je in het meest extreme geval op afstand alle data kunt wissen. Zo’n remote wipe is wel drastisch, maar geeft je wel de rust dat niemand iets met je gegevens kan doen.

Stap 6: doe altijd aangifte
Dit is nodig zodat de politie actie kan ondernemen, of deze informatie kan gebruiken bij het opsporen van de dieven als ze dit soort spullen online willen verkopen. Maar belangrijker is dat de verzekeringsmaatschappij het proces-verbaal nodig heeft om tot uitkering over te gaan. En bij banken en online winkels kun je aantonen dat het gestolen is om zo identiteitsfraude tegen te gaan.

Bonus veiligheidstip: ga alsjeblieft nooit zelf achter je gestolen goederen aan. Het leven is niet zoals in de film, er kunnen serieus gevaarlijke situaties ontstaan.

Stap 7
Was dit niet een 6-stappenplan?! Klopt. Stap 7 is de onbezorgde stap over de drempel naar buiten, omdat je weet dat je alles wat je computerspullen aangaat, goed hebt geregeld.

Dit artikel kwam tot stand in samenwerking met Lemonade