Bitcoin is inmiddels een bekend begrip in 2021, maar hoe is het eigenlijk ontstaan? En waarom? Lees hier het antwoord op deze vragen over Bitcoin.

Al in de jaren 90 waren er plannen voor een digitale munt. Dit idee kwam van de Cypherpunks, dit zijn computerprogrammeurs met een talent voor cryptografie. In onze digitale samenleving komt privacy steeds meer op het spel te staan. Alles wat je doet, wordt vastgelegd en dat is volgens de Cypherpunks geen goede ontwikkeling. Zij wilden dan ook iets creëren waarbij dit niet meer gebeurde.

Privacy van je koopgedrag
Vroeger betaalde je bijna alles cash, tegenwoordig gaat alles via pin of online bankieren. Alles wat je koopt, kan worden vastgelegd. Dit wil je misschien niet altijd, bijvoorbeeld als je vroeger bijvoorbeeld stiekem iets kocht van je zakgeld. Dit wilden de Cypherpunks ook niet, dus ze wilden een munt creëren waar geen banken of tussenpersonen bij te pas kwamen. Dit was dan ook het idee voor de digitale munt: een munt waarbij je je privacy behoudt.

31 oktober, Halloween
31 oktober leek een normale Halloween, maar het was zover. Het was de dag dat het internet kennis maakte met Bitcoin, de digitale munt. Op die dag publiceerde ene Satoshi Nakamoto namelijk zijn plan voor Bitcoin in de mailinglijst van de Cypherpunks. Tot op de dag van vandaag weten we niet wie Satoshi Nakamoto is. Het kan een man of een vrouw zijn, of een groep personen. Waarschijnlijk zullen we er nooit achterkomen, maar dat maakt het mysterie van Bitcoin juist spannend. Daarnaast kan de onbekende identiteit van Satoshi de reden zijn waarom Bitcoin nu geslaagd is. Bitcoin is van niemand en daar kan dus ook niks mee gebeuren. Je hebt geen last van tussenpersonen en het is dus vooral gebaseerd op privacy. Bitcoin kopen is inmiddels niet meer weg te denken.
En zijn nu tientallen verschillende digitale munten, denk aan Bitcoin, de Ripple, de Ethereum etc. Veel mensen hebben ze al en zijn er zelfs rijk van geworden. Het is ook nog eens ontzettend makkelijk, je meldt je aan, maakt geld over en koopt ze in. Wie had dat gedacht in de jaren 90? Wel belangrijk: houd de koers zoals de Ripple koers goed in de gaten.

Dit artikel kwam tot stand in samenwerking met Bitvavo.com