Voor het beginnen van een webwinkel heb je software nodig om de webwinkel te maken. Magento biedt een hele set softwaregereedschap aan en is tevens het meest gebruikte platform voor webshops.

Als je begint met een webwinkel, moet je een platform hebben dat een samenhangende set softwaregereedschappen biedt om een webwinkel te maken. Als je geen platform zou gebruiken, dan zul je de webwinkel vanaf niets helemaal zelf moeten (laten) programmeren. Magento is hiervoor het meestgebruikte platform, wat zijn de voordelen van Magento?

Magento is de grootste
Dat Magento de grootste is, betekent dat veel bedrijven ervaring met dat platform hebben. Dan hebben we het aan de ene kant over eigenaren van webwinkels. Ook als ze de ontwikkeling daarvan hebben uitbesteed, hebben ze in ieder geval ervaring met het resultaat. Aan de andere kant zit er veel kennis bij bedrijven die zich bezighouden met het ontwikkelen van een Magento webshop. Dit vergroot de kans dat je een antwoord op je vraag met een online zoekmachine kunt vinden.

Magento is open source
Open source betekent dat de broncode van de kern van het Magento-platform vrijgegeven en gratis is. Softwarebedrijven kunnen daar dus gebruik van maken. Voor het platform hebben bedrijven extensies gemaakt, die een nuttige aanvulling kunnen zijn. Naast de open source versie biedt Adobe, de tegenwoordige eigenaar van Magento, een commerciële versie aan.

Search Engine Optimization
Bij de ontwikkeling van Magento wordt natuurlijk al rekening gehouden met de noodzaak dat een webwinkel wordt gevonden door de online zoekmachines, zoals Google. Daarnaast moet de webwinkel hoog in de zoekresultaten eindigen. Het totaal van maatregelen om dat te bereiken, wordt Search Engine Optimization (SEO) genoemd.

Uitbreidbaar
Magento wordt gebruikt voor grote webwinkels. Je kunt klein beginnen en je webwinkel vervolgens laten groeien. Daarbij moet wel worden aangetekend dat Magento als wat zwaar beschouwd wordt voor kleine webwinkels. De al genoemde extensies maken de uitbreiding van de functionaliteit relatief simpel. Wil je je geen zorgen maken over de benodigde capaciteit van het hostsysteem, dan is Magento als dienst een prima oplossing.

Ontwikkeling
Ook weer omdat Magento de grootste is, zijn er veel bedrijven die op basis van dat platform een webwinkel voor je kunnen bouwen. En zoals al is gezegd, gaat de ontwikkeling van een webwinkel op basis van een platform sneller dan met niets beginnen.

Dit artikel kwam tot stand in samenwerking met Hipex.