De toekomst voor het thuisnetwerk is aan multifunctionele Wi-Fi 6-routers voor een Docsis, zoals deze AVM FRITZ!Box 6660.

Aad Munsterman


fritzbox 6660 cable left de 640x400Modem/routers worden meestal als onderdeel van je contract door de Internet Service Provider (ISP) geleverd. We hebben in Nederland een behoorlijk aantal providers, waaronder Ziggo. Deze levert een infrastructuur die in de kern op glasvezel is gebaseerd, maar met coaxkabel naar de woning. Over dat netwerk worden volgens de Docsis 3.0/3.1­norm (Data Over Cable Service Interface Specification) gegevens uitgewisseld. De modem/router die daarop aangesloten wordt, moet dus ook aan die standaard voldoen om de koppeling te kunnen beheren en gegevens met internet te kunnen uitwisselen.

Deze kabelmodem/routers worden door Ziggo zelf geleverd, maar niet iedereen is tevreden over de kwaliteit en de geboden functionaliteit. De Autoriteit Consument & Markt (ACM) heeft inmiddels bepaald dat de gebruiker zelf een modem/router moet kunnen aanschaffen en is in gesprek met Ziggo om dat op korte termijn te gaan realiseren. Vooralsnog biedt Ziggo weerstand, maar dat zal naar verwachting niet houdbaar zijn. Voor Ziggo biedt het ook toegevoegde waarde door een high-­end en functioneel rijk model te bieden en beheren naast de low-­cost modellen. Bij  KPN  is die vrije routerkeuze er wel. Daar kunnen gebruikers tegen een meerprijs kiezen voor een FRITZ!Box of deze zelf aanschaffen en beheren.

Meer netwerkcapaciteit
AVM levert al lang Docsis 3.0/3.1-­modem/routers voor de Duitse kabelmarkt en heeft nu een nieuw type, de FRITZ!Box 6660, dat aanvullend Wi--­Fi 6 en een LAN­poort met 2.5Gbps biedt. W-i­Fi 6 is   de meest recente Wifi-­standaard (IEEE 802.11ax) en biedt naast meer snelheid ook een veel betere verdeling van het spectrum, waardoor gebruikers netto veel meer netwerkcapaciteit ter beschikking krijgen. De 2,5Gbps-­poort is ideaal voor koppeling van een NAS, omdat de doorvoersnelheid bij 1 GBps beperkt is in vergelijking met wat de harde schijven aan doorvoercapaciteit kunnen leveren. De FRITZ!Box-­routers kenmerken zich verder door een overvloed aan functionaliteit en zijn daardoor al erg populair bij gebruikers met een xDSL­ of glasvezelverbinding.

Een korte samenvatting: eenvoudig aansluiten door een menukeuze met ISP’s en infrastructuur, uitgebreide lokale en remote beheermogelijkheden, firewall, Online Monitor, systeemdiagnose, ingebouwde SIP/DECT-­telefooncentrale voor zes draadloze telefoons met telefoonboek en antwoordapparaat, externe USB2.0 hd­-koppeling met FTP en SMB­-support met FRITZ!NAS, Multimedia DLNA/UPnP­-server en Smart Home-­koppelingen, gastnetwerk, W-ifi WPA3­-beveiliging, VPN-­client en -­server en de basis voor inrichting van een Wi-Fi Mesh­netwerk.

De verwachting is dat de FRITZ!Box 6660 binnenkort wordt vrijgegeven voor gebruik in combinatie met een Ziggo-­netwerk. Wil je daar niet op wachten, dan kun je de  huidige  Ziggo-­router al op 1Gbps LAN-­niveau koppelen aan  de  FRITZ!Box 6660 via de 2.5Gbps-­poort. De Ziggo-­router moet dan in Bridge-­modus worden gezet en het wifideel uitgeschakeld. Een installatie-­instructie is hiervoor beschikbaar. Dit is vanzelfsprekend geen ideale oplossing vanwege beheeraspecten en stroomverbruik, maar laat je alvast genieten van veel meer functionaliteit en krachtige wifi.