Nobi presenteert een intelligente lamp die waakt over alleenstaande ouderen zodat ze langer zorgeloos zelfstandig kunnen wonen. Met behulp van artificiële intelligentie detecteert de lamp wanneer iemand valt en zorgt dan voor hulp.

De Belgische start-up Nobi uit Antwerpen presenteert op de CES-technologiebeurs in Las Vegas een slimme lamp die eind 2021 op de markt komt. De Nobi hang je in huis of in een serviceflat. Met behulp van artificiële intelligentie detecteert de lamp wanneer je valt en zorgt dan voor hulp. Hierdoor biedt Nobi mee een oplossing voor een wereldwijde problematiek: vallen bij ouderen. Eén op drie 65-plussers valt minstens één keer per jaar, waarbij 66% zich ook ernstig verwondt. Zo snel mogelijk hulp kunnen bieden is cruciaal: vallen zijn immers de belangrijkste oorzaak van letsels met dodelijke afloop, en 50% van de ouderen die langer dan 1 uur op de grond gelegen heeft, overlijdt binnen de 6 maanden na de val.

Nobi waakt over ouderen
Omdat we alsmaar ouder worden, hebben meer ouderen dus hulp en zorg nodig. In de eerste plaats zet Nobi in op valpreventie, door slimme verlichting en risico-preventie. Als een bewoner toch valt, merkt de intelligente lamp dat meteen op, vraagt of alles in orde is en belt via de lamp de naasten op in geval van nood. Indien nodig worden de hulpdiensten geconteacteerd en opent Nobi de deur voor hen. Nobi zal zich naast valpreventie en valdetectie ook ontfermen over veiligheid en levenskwaliteit door monitoring van luchtkwaliteit, brand- en inbraakdetectie, en zelfs foto’s delen of bellen met familie en vrienden.

Over de Nobi-lamp
· 24/7 monitoring: Nobi werkt zonder batterijen en is op elk uur van de dag alert.
· Discreet: onopvallend aanwezig in de vorm van een lamp.
· Geen aanpassing in huis nodig: eenvoudige installatie zonder extra bekabeling; de plafondlamp wordt vervangen door Nobi of Nobita (de kleinere variant die ook geschikt is voor gebruik in vochtige ruimtes zoals een badkamer).
· Privacy: Dankzij de krachtige processor waarmee de Nobi-lampen zijn uitgerust, worden beelden in de lamp zelf geanalyseerd en komen ze niet in de cloud terecht. De lampen communiceren alleen gebeurtenissen zoals een valpartij, een inbraak of rookdetectie. De optie om in geval van nood toch beelden te delen wordt bepaald door de bewoner. Deze kiest ook wie toegang heeft tot zijn/haar gegevens en waarschuwingen.
· De slimme Nobi-lamp zorgt naast het detecteren van vallen ook voor valpreventie, branddetectie, controle van de luchtkwaliteit, inbraakdetectie en patroonherkenning.

Beschikbaarheid en prijs
De Nobi-lamp is beschikbaar voor consumenten vanaf eind 2021. De aanbevolen verkoopprijs voor de Nobi-lamp zal voor één Nobi-lamp € 999,- liggen. Voor de Nobita-lamp die je ook in kleinere en vochtigere ruimtes zoals de badkamer kunt hangen, zal deze op € 399,- liggen. Daarbij komt een maandelijks zorgabonnement van € 19,-, onafhankelijk van het aantal lampen.
Huur je liever, reken dan op € 119,- per maand, lampen en zorgabonnement inbegrepen.

Cijfers over vallen bij 65plussers+
- Eén op drie 65plussers valt minstens één keer per jaar en het aantal vallen verhoogt naarmate ze ouder worden.
- 50% van de ouderen die langer dan 1 uur op de grond gelegen heeft, overlijdt binnen de 6 maanden na de val.
- 95% van de ouderen die zelfstandig woont, bezit een alarmknop maar in 80% van de vallen bij ouderen wordt deze niet gebruikt (niet in de nabijheid, in paniek en niet de reflex om deze te gebruiken).
- Tegen 2040 schat de WHO dat de medische kosten gelinkt aan het vallen bij 65+ wereldwijd $ 240 miljard per jaar zal zijn.

Over Nobi
Nobi is een startup die in 2018 werd opgericht in Antwerpen (België). Nobi wil ervoor zorgen dat zoveel mogelijk ouderen zo lang mogelijk kwalitatief en zorgeloos zelfstandig kunnen blijven wonen. Ook voor woonzorgcentra en serviceflats zijn de Nobi-lampen meer dan nuttig. De slimme lampen ondersteunen zorgpersoneel efficiënt en zorgen ervoor dat ze zich volledig kunnen concentreren op hun kernmissie: ouderen helpen een gelukkig en comfortabel leven te leiden. Nobi is dubbele Henry van de Velde winnaar 2021 in de categorieën Business Innovation en Consumer. Nobi bestaat uit een 8-koppig team in België en een internationale adviesraad met specialisten in ouderenzorg, geneeskunde en smart home technologie. Alle informatie vind je op www.nobi.life
Roeland Pelgrims, co-founder Nobi: “Nobi’s missie is om ouderen zo lang mogelijk zelfstandig en gelukkig thuis te laten wonen. Een wens van heel wat 65-plussers. Daarom hebben we Nobi ontworpen als een lamp die vertrouwd voelt in elk interieur. Nobi waakt over onze ouderen en zorgt zelfs voor communicatie tussen de bewoner en familie of zorgverleners. Dit geeft echt gemoedsrust.”