De router en modem is een belangrijk apparaat thuis, want hij zorgt voor je (draadloze) internetverbinding. Lees hier 5 tips hoe je de veiligheid van je router verbetert.

Waarschijnlijk gaan er dagen voorbij dat je ‘m niet ziet, maar toch maak je er dagelijks veel gebruik van. De router en het modem van je internetprovider. Deze modem en router zorgen ervoor dat je in je huis een wifisignaal kunt ontvangen, dat je kunt videobellen op je smartphone en dat je naar Netflix kunt kijken op je televisie. Een belangrijk apparaat in jouw huishouden dus! Omdat het tegenwoordig een steeds belangrijkere rol inneemt in het dagelijks leven. is het belangrijk om jouw router goed te beveiligen en te gebruiken. Wij delen een aantal tips zodat jij goed en veilig gebruik kunt maken van jouw router en daardoor veilig kunt blijven internetten.

1. Router verplaatsen
Met het verplaatsen van de router naar de beste plek in het huis kun je de kwaliteit van het wifisignaal flink verbeteren. Als je de router in het midden van de ruimte zet, heb je het beste wifisignaal. Dit is uiteraard niet altijd mogelijk, maar probeer de router op een plek neer te zetten waar deze niet wordt belemmerd door bijvoorbeeld kasten of een meterkast.

2. Gebruik één draadloze standaard
De nieuwste draadloze standaard (802.11ax) is op dit moment de snelste wifistandaard die er beschikbaar is. Daarnaast zijn o.a. de standaarden 802.11ac en en 802.11n ook beschikbaar bij routers. Afhankelijk van het model router (en model laptop/pc) kun je één van deze standaarden kiezen. Om de snelheid optimaal te houden, kun je beter niet voor de instelling ‘gemengd’ kiezen, maar de voor jou snelste standaard kiezen.

Kiezen

3. Gebruik een Virtual Private Network
Een Virtual Private Network (VPN) zorgt ervoor dat jouw IP-adres wordt aangepast door verbinding te maken met een server uit je eigen of een ander land. Op deze manier kun je anoniem het internet op en is jouw IP-adres (en dus ook locatie) geheim. Je surft dus als het ware op een privénetwerk en je gegevens zijn niet zichtbaar. Met een VPN-verbinding wordt internetten een stuk makkelijker en veiliger! VPN fungeert als het ware als een tussenpersoon tussen jouw smartphone, tablet of laptop en de server. Een VPN is eenvoudig in te stellen en geeft je meer veiligheid online. Er zijn voldoende VPN’s beschikbaar, wil je meer te weten komen wat een VPN inhoudt en wat het kan doen, lees dan hier meer een VPN.

4. Gebruik WPA2-beveiliging
Voor hoge snelheden met ax- of ac-routers dien je WPA2 met AES-beveiliging te gebruiken. WPA of WEP met TKIP-beveiliging zorgen voor extreem bandbreedteverlies. Vaak staan draadloze routers standaard ingesteld op mixed WPA/WPA2. Zorg ervoor dat je router op alleen WPA2 staat ingesteld. Voor thuisgebruik kies je WPA2 personal (bij enterprise is een radius server vereist).

WPA

5. Update je router
Controleer of je router automatisch updates installeert en of deze van de laatste firmware is voorzien. Er zijn diverse datalekken geweest bij producenten van routers, met het (automatisch) updaten van je router voorkom je erger.

Remote access
Met remote access kun je de instellingen van je router op afstand aanpassen. Maak je hier geen gebruik van? Zet het dan uit. Indien je er wel gebruik van maakt, kies dan een sterk wachtwoord en selecteer de IP-adressen die toegang hebben.

Dit artikel kwam tot stand in samenwerking met ExpressVPN.