Google heeft Android 11 uitgebracht als de nieuwste versie van zijn mobiele besturingssysteem. PC-Active testte de software al en zet de verbeteringen op een rij.

android 11 logo
Rens Blom

Android 11 volgt Android 10 uit 2019 op en is begin september als software-update beschikbaar gekomen voor alle Android-fabrikanten. Zij kunnen Android 11 ook vooraf installeren op nieuwe smartphones en tablets. Fabrikanten bepalen grotendeels zelf welke toestellen ze updaten en wanneer ze dit doen. Hier komen we later op terug.

Eerst duiken we in de verbeteringen en veranderingen van Android 11, want dat zijn er nogal wat. In de afgelopen maanden heeft Google Developer Previews en bèta’s van Android 11 uitgebracht. Deze bèta’s waren voor ontwikkelaars van apps en games, die de software zo alvast konden uitproberen om te controleren of ze hun apps moesten aanpassen. PC-Active heeft de meest finale bèta twee weken getest op de OnePlus 8 Pro – één van de weinige smartphones die meedeed aan dit bètaprogramma.

Specialistische Android-websites hebben in Android 11 meer dan honderd noemenswaardige verbeteringen en veranderingen gevonden ten opzichte van Android 10. Het ontbreekt ons aan de ruimte om die allemaal te bespreken, dus wij houden het bij de belangrijkste.

Verbeterde notificaties
Iets wat direct opvalt is de nieuwe manier om notificaties te bekijken en te beantwoorden. Waar dat in Android al jaren wat rommelig gaat, biedt Android 11 aanzienlijke verbeteringen. Notificaties verschijnen nog steeds in één overzicht, maar gegroepeerd als gesprekken, overige meldingen en stille meldingen. Dit is duidelijker, helemaal omdat je bij berichten via diensten als WhatsApp het laatste antwoord ziet. Vanuit het notificatiescherm een tekstbericht antwoorden kon al langer, maar nu kun je ook een afbeelding sturen.

Zoek notificaties terug
Een andere interessante verbetering is het terugvinden van oudere, gearchiveerde notificaties. Dat was in vorige Android-versies ingewikkeld. In het notificatie-archief kun je onder meer zien welke notificaties je (on)bewust heb weggeveegd of beantwoord en hoe laat je die ene belangrijke melding ontving.

meldingsgeschiedenis 2 2     bubbel2

Chatgesprekken in bubbels
De Android 10-functie om chatgesprekken te voeren in vastgepinde bubbels, is in Android 11 verbeterd. Je kunt een bericht-notificatie veranderen in een bubbel, die klein in beeld blijft totdat je hem sluit. De bubbel toont nieuwe berichten en laat je met één tik het gesprek openen. Het systeem doet denken aan de Facebook Messenger-app, die al jaren zo werkt. Prettig: als je bubbels niets vindt, hoef je ze niet te gebruiken. Houd er wel rekening mee dat ontwikkelaars hun chatapps zelf geschikt moeten maken voor de bubbel-functie. Een aantal, waaronder Slack, zijn al compatibel.

Meer controle over je privacy
Google geeft je in Android 11 ook meer controle over je privacy. Zo is het nu mogelijk om een app of game eenmalig toestemming te geven tot een permissie, bijvoorbeeld de camera of microfoon van je smartphone of tablet. Na die ene keer kan de app of game er geen gebruik meer van maken en moet hij een nieuw permissieverzoek sturen. Bovendien kun je in Android 11 ook instellen dat de software automatisch permissies van apps en games intrekt als je ze een paar maanden niet gebruikt. Zo voorkom je dat apps die je eigenlijk vergeten bent, toegang houden tot informatie terwijl dit niet nodig is.

apprechten intrekken     media bedienen

Meer verbeteringen
Zoals eerder gezegd bevat Android 11 nog veel meer wijzigingen, veelal in positieve zin. De software heeft de optie die de aanraakgevoeligheid van het scherm verhoogt, die je kan activeren als je een screenprotector gebruikt die niet al je aanrakingen registreert. En schakel je de vliegtuigmodus in, dan schakelt je toestel niet langer de bluetooth-verbinding uit. Als je muziek luistert via draadloze oordopjes of een hoofdtelefoon, hoef je dus niet meer zuchtend opnieuw verbinding te leggen. De software gaat ook beter om met een 5G-verbinding (5G-internet is sinds de zomer beschikbaar in Nederland) en vouwbare smartphoneschermen. Dat is handig omdat er steeds meer vouwbare toestellen uitkomen. Als je naar muziek luistert, zie je in Android 11 ook een vernieuwd, meer opgeruimd overzicht met bedieningsknoppen. Nieuw is dat het scherm boven je notificaties staat en ook aangeeft hoe je luistert, bijvoorbeeld via draadloze oordopjes.

Updaten kost tijd en geld
Nu je op de hoogte bent van de belangrijkste verbeteringen in Android 11, wil je vast weten of jouw toestel de update krijgt. Dat is helaas lastig te zeggen, want er zijn heel veel Android-smartphones en -tablets. Fabrikanten hebben bovendien veel vrijheid om te besluiten of ze een toestel wel of niet updaten, en zo ja wanneer. Enkel wanneer een splinternieuw model geen update krijgt of wanneer een fabrikant een overeenkomst met Google zou schenden, legt Google een updateverplichting op. Dit geldt met name voor smartphones die onder het Android One-programma vallen en daarom gegarandeerd twee Android-updates krijgen.

Omdat een fabrikant de Android 11-update op elk model moet testen en dit tijd en geld kost, ontvangen goedkopere modellen minder vaak en minder snel een update dan topmodellen. Merken als Nokia, Samsung en OnePlus communiceren een (minimaal) updatebeleid via hun websites. Op ónze website (pcactive.nl) vind je een uitgebreider overzicht van populaire smartphones die naar verwachting (g)een en, zo ja, wanneer een update krijgen naar Android 11.