Liefst 772 lezers van PC-Active vulden onze jaarlijkse lezersenquête in, een hoge opkomst waar we trots op zijn. Net als op het rapportcijfer dat aan PC-Active werd gegeven: een dikke 8! Het belangrijkste onderwerp voor lezers is online veiligheid.

HCC logo rondArno Beuken

De afgelopen maanden riepen wij onze lezers op om deel te nemen aan de lezersenquête. Voor de redactie is dit ieder jaar een goede manier om erachter te komen wat jullie, onze lezers, van het blad vinden. Wij willen graag weten wat jullie aanspreekt en juist wat minder en welke rubrieken goed of minder in de smaak vallen. Zodoende kunnen wij PC-Active verbeteren en ervoor zorgen dat de onderwerpen en artikelen nog beter aansluiten bij jullie wensen. Want dat is waar wij het voor doen: een blad maken dat gewaardeerd – liefst verslonden - wordt.

Het overall rapportcijfer dat de inzenders ons gaven, is een ruime 8 en dat is prachtig. Ja, we realiseren ons dat een enquête altijd wel een beetje vertekent (wie het maar niets vindt, zal ook niet snel geneigd zijn om een enquête in te vullen), maar desalniettemin beschouwen we deze uitslag als een pluim. Bovendien is circa 90 procent het eens tot zeer eens met de stelling dat PC-Active een goede tot zeer goede aanvulling vormt op het HCC-lidmaatschap.

Wie is de lezer?
Een enquête is ook een mooie manier om jullie beter te leren kennen. En soms moet je ook gewoon even bevestigd worden in je aannames. Een computerblad wordt vooral door mannen gelezen, denken we, maar is dat ook echt zo? Ja, dat is echt zo: onder de 772 inzendingen waren 739 mannen (96 procent), 20 vrouwen en 12 mensen die deze vraag niet wilden invullen.

OS

Windows, macOS en Linux
Veel minder eenduidig, maar wel interessant is de verdeling tussen Windows-, Apple- en Linux-gebruikers. 55 procent van de invullers beschikt thuis over alléén een Windows-computer, 4 procent over alléén een Mac en 1 procent over alléén een Linux-machine. 20% van het totaal aantal inzenders zegt thuis Windows én Linux te gebruiken en 10 procent Windows én Apple.

Die verdeling vertaalt zich direct naar de interesse: slechts zo’n 7 procent van de lezers heeft weinig tot geen interesse in artikelen die over Windows gaan, voor de andere besturingssystemen liggen die cijfers rond de eerdergenoemde 55 procent.

PC-Active streeft ernaar om artikelen op verschillend niveau te brengen, voor de relatieve beginner tot en met de expert. Fijn om te zien dat driekwart van de lezers het niveau van de artikelen precies goed vindt. Voor 10 procent zou het iets moeilijker mogen, maar 15 procent vindt de inhoud gemiddeld al best pittig. De diversiteit aan onderwerpen en de lengte van de artikelen worden hoog gewaardeerd: tussen de 85 en 90 procent van de lezers vulde daar ‘precies goed’ in.

e bikes
E-bikes en online veiligheid
Wij waren benieuwd of elektrische fietsen een onderwerp is dat lezers aanspreekt. E-bikes worden geavanceerder, er komen steeds meer apps beschikbaar voor e-bikes en er is zelfs een e-bike die je alleen via een smartphone kunt ontgrendelen. De meningen daarover zijn verdeeld: zo’n 30 procent is het eens met de stelling dat e-bikes in PC-Active thuishoren, 12 procent is het er zeer mee eens. 36 procent is neutraal in zijn mening daarover, terwijl 19 procent hier geen behoefte aan heeft en vier procent helemaal geen behoefte. Een lezer zegt: “E-bike-bezitters zijn autobezitters die een fiets willen hebben” en een ander vindt e-bikes alleen interessant als ze ‘connected’ zijn in verband met privacy issues. Een lezer merkt op dat het feit dat iets ‘smart’ is, nog geen reden is om erover te schrijven. Daar staan veel andere lezers tegenover die aangeven dat zij het testen van de techniek en de elektronische onderdelen zoals de accu’s wel degelijk iets voor PC-Active vinden. Wij zijn hoe dan ook blij dat we (kritische) feedback krijgen.

In welke digitale onderwerpen is onze lezer het meest geïnteresseerd? Door de bank genomen is er niet heel belangstelling voor online shoppen en digitale gezondheidsonderwerpen. Over social media wordt heel verschillend gedacht: de vijf kolommen van géén tot véél interesse waren redelijk netjes verdeeld. Er is wel bovenmatige interesse in opslagmedia, internet, laptops en fotografie en video. Ook huisautomatisering en het Internet of Things scoren goed. Maar de absolute topper is online veiligheid: liefst 92 procent vindt dit een belangrijk tot zeer belangrijk onderwerp!
veiligheid

Rapportcijfers
Dat PC-Active echt een blad is van en voor lezers, blijkt uit de waardering voor de Lezerstips, een 7,9. Ook de testen en de tech-rubrieken achterin het blad scoren erg hoog. Het laagst scoort de rubriek ‘Het digitale leven van’ met een 6,8. Nog altijd een voldoende gelukkig, maar het geeft wel aan dat de meeste lezers meer geïnteresseerd zijn in de technische verhalen en iets minder in ‘human interest’. De informatie over HCC-activiteiten scoren een ruime voldoende.

De leesbaarheid en de vormgeving van PC-Active waardeert u tot slot beide met een 8,2. Deze resultaten stemmen tot tevredenheid, maar niet tot achterover leunen. We willen tenslotte altijd beter.

Een lezer heeft inmiddels bericht gekregen dat hij de FRITZ!repeater 2400 van AMV t.w.v. van € 89,- gewonnen heeft. En we bedanken alle inzenders van de enquête voor hun betrokkenheid.