Als je een nieuwe computer wilt kopen, sta je voor de keuze: wordt het een notebook, of kies je toch maar weer voor een desktopcomputer? De notebook is langzaam maar zeker de norm geworden, maar toch zijn er nog mensen die goede redenen hebben om een desktopcomputer te kopen - of zelf te bouwen.

Martijn Vet

intro

Goedkoper, sneller en ergonomischer: de desktopcomputer had tot een paar jaar geleden een flink aantal voordelen boven de notebook. Een notebook was hooguit handig voor mensen die veel onderweg waren of leuk om in de woonkamer op schoot even een mailtje te tikken of een filmpje te bekijken, vandaar dat we het apparaat meestal nog laptop noemden. Wilde je echt werken, internetten of gamen, dan ging je achter de computer zitten.
Inmiddels kiezen steeds meer mensen voor een notebook. Zo'n desktop neemt toch wel erg veel plek in, terwijl je de notebook makkelijk overal mee naartoe neemt. Ook op kantoor is de desktop al lang niet meer vanzelfsprekend. Veel medewerkers hebben geen vaste werkplek meer en ook vóór de corona-tijd was af en toe een thuiswerkdag bij veel bedrijven al heel gewoon. Uren achter op een notebook werken is slecht voor je houding, maar het aansluiten van een extern beeldscherm en een toetsenbord is een fluitje van een cent. Is het apparaat aan vervanging toe, dan is het niet nodig om een nieuw extern beeldscherm aan te schaffen.

Goedkoper geworden
Doordat notebooks populairder werden, werd het ook goedkoper om ze te produceren, wat ze nóg aantrekkelijker maakt. Het was een aantal jaren geleden niet ondenkbaar dat je honderden euro's meer betaalde voor een notebook met dezelfde specificaties als een desktop. Dat is inmiddels niet meer aan de orde. Zeker als je geen idiote eisen stelt aan de processor en de grafische kaart, heb je voor een aantrekkelijke prijs een prima notebook.

Waarom zou je dan toch nog kiezen voor een desktop? Misschien gebruik je de computer gewoon altijd op dezelfde plek in huis. De notebook voor onderweg heeft concurrentie gekregen van de tablet en de smartphone, waarop je zelfs kunt tekstverwerken als je dat wilt. Desktopcomputers zijn geëvolueerd van grote grijze kasten tot aantrekkelijke apparaten, waarbij soms computer en beeldscherm één mooi geheel vormen. Daarnaast kan een desktop nog interessant zijn voor mensen die veel gamen of hoge grafische prestaties verlangen, bijvoorbeeld omdat ze aan foto- of videobewerking doen.
Een ander voordeel van een desktop is dat je hem helemaal naar eigen wens kunt samenstellen en dat het vervangen van onderdelen een stuk eenvoudiger is.

Al vijf jaar lang worden in Nederland meer notebooks dan desktops verkocht. Ben je nog op zoek naar een degelijke vaste computer, dan moet je er soms echt naar zoeken.  

De stelling

 

 
Ik heb liever een notebook dan een desktopcomputer

Kees van Bergen 4

 

KEES
VAN BERGEN

voorzitter HCC!fotovideo,
HCC!windows en 
HCC!seniorenacademie

 

        

Leonore Noorduyn VSwit 3

 

LEONORE
NOORDUYN

zelfstandig tekstschrijever
en schrijfcoach

 

“Ik gebruik thuis al jaren geen desktop meer. Iedereen die vraagt wat hij moet kopen, raad ik aan een notebook te kopen, eventueel met een extern beeldscherm en een extern toetsenbord. Desktops waren ooit de standaard, maar ze zijn steeds minder goed verkrijgbaar. Je moet ze inmiddels echt zoeken in de winkel.
Ik woon in een appartementencomplex en vind het zonde van de ruimte om een desktop neer te zetten. Maar ook toen ik groter woonde, had ik al een notebook in plaats van een desktop. Een notebook neemt weinig plaats in en je kunt hem overal mee naartoe nemen. En notebooks doen wat prestaties betreft niet meer onder voor desktops. Ik gebruik mijn MacBook bovendien vooral voor mijn hobby's en niet voor mijn werk.

   

“Ik werk eigenlijk altijd thuis. Een desktopcomputer op mijn werkkamer voldoet daarvoor prima. Ik heb er ruimte voor en ik ben er helemaal aan gewend. Voor mij is het niet nodig om onderweg of bij klanten een computer te gebruiken.

Ik heb wel een notebook, maar die is eigenlijk alleen voor noodgevallen. Als tekstschrijver heb ik een probleem als mijn computer het niet meer doet. Of als de stroom uitvalt, wat laatst een keer gebeurde. Dan komt de notebook wel even goed van pas, maar ik merk dat ik er minder vertrouwd mee ben. Ik ontvang mijn e-mail ook op mijn laptop en ik weet dat je andere zaken ook kunt synchroniseren tussen de apparaten, maar vaak loop ik er dan net weer tegenaan dat iets op mijn 


“De notebook op schoot, onder het genot van een kop koffie, 
dat kan ik uren volhouden"

 


“Ik krijg last van mijn schouders 
en nek als ik te lang achter 
een laptop zit”

Zelf gebruik ik geen extern beeldscherm en toetsenbord. Ik zit graag onder het genot van een kop koffie met de notebook op schoot te werken. Dat kan ik uren volhouden, maar het hoeft niet een hele dag. Beroepsmatig gebruik ik wel een desktopcomputer.

Zelf zou ik altijd voor een MacBook kiezen. De notebooks van Apple zijn licht, snel en grafisch een stuk beter dan de gemiddelde Windows-laptop. Het hangt er natuurlijk vooral van af wat je ermee wilt. Wil je vooral mailen en wat op internet browsen, koop dan vooral een betaalbare Windows-notebook of een tablet. Ik heb ook een 2-in-1-laptop met omklapbaar scherm, maar die vind ik als tablet erg zwaar. Als laptop vind ik hem wel goed te gebruiken.
Je ziet dat tablets ook steeds meer functies van notebooks overnemen. Ik heb een iPad Pro en gebruik die ook wel eens als notebook. Dat gaat prima, al kan ik met mijn MacBook toch aanmerkelijk meer.”

 

laptop niet goed is geïnstalleerd.

Het grootste bezwaar tegen een notebook is dat ik last van mijn schouders en nek krijg als ik er te lang achter zit. Het scherm is te laag en het toetsenbord typt niet zo fijn als dat van mijn vaste pc. Ik kom nog wel eens in de verleiding om met mijn notebook even buiten te gaan zitten werken. Ook al is het scherm in principe goed bruikbaar bij zonlicht, ik vind het minder prettig werken. Ik ga ook het liefst naar mijn werkkamer om daar mijn werk te doen. 's Avonds nog even iets nakijken op mijn laptop of telefoon doe ik het alleen als het echt nodig is.
Natuurlijk kun je een beeldscherm en toetsenbord gebruiken, maar die moet je dan weer extra kopen en het is voor mij niet noodzakelijk.”