Als je op Twitter een gesprek begint, kun je nu zelf bepalen wie er kan reageren op een tweet. Soms vinden mensen namelijk het prettiger om iets te bespreken als ze kunnen kiezen wie er mag antwoorden en ontstaan er andere gesprekken dan voorheen.

De afgelopen maanden testte Twitter nieuwe gespreksinstellingen om gebruikers meer controle te geven over de gesprekken die ze beginnen. Een zo'n nieuwe gespreksinstelling is dat het nu mogelijk is om op Twitter te bepalen wie er kan reageren op een tweet.

Zo werkt het
Het werkt als volgt: voordat gebruikers gaan tweeten, kiezen zij eerst via drie opties wie er mogen antwoorden:
1. Iedereen (standaardinstelling op Twitter)
2. Alleen de mensen die de gebruiker volgt
3. Alleen de mensen die de gebruiker noemt
Tweets met de laatste twee instellingen worden gelabeld en het antwoordpictogram wordt grijs voor mensen die niet kunnen antwoorden. Mensen die niet kunnen antwoorden zullen nog steeds in staat zijn om de tweet te bekijken, te retweeten, te retweeten met opmerking, te delen, en de tweets leuk te vinden.

zelfbepalenreageren 1 grijs

zelf3

 

Testen
In mei begon Twitter met het testen van de functionaliteit. Uit de testfase blijkt dat mensen deze instellingen gebruiken om interviews en panels te hosten, om te delen wat ze bezighoudt en om aankondigingen te maken. Door middel van feedback-interviews en enquêtes leerde Twitter veel over het gebruik. Zo voelen sommige mensen zich door deze instellingen veiliger en dit leidt tot meer betekenisvolle gesprekken.

Belangrijkste bevindingen uit de testfase
• Mensen vertellen dat ze zich comfortabeler voelen bij het tweeten en meer beschermd zijn tegen spam en misbruik.
• Problematische antwoorders gaan niet op zoek naar een andere manier. Deze instellingen voorkwamen een gemiddeld aantal van drie potentieel beledigende antwoorden. Tegelijkertijd voegde het slechts een potentieel beledigende retweet met opmerking toe. Daarnaast was er geen toename in ongewenste directe berichten.
• Mensen die te maken hebben met misbruik, vinden deze instellingen nuttig. Zo waren de mensen die misbruikrapportages hebben ingediend, drie keer zo vaak van plan om deze instellingen te gebruiken.
• Het is een nieuwe manier om ruis te filteren. 60 procent van de gebruikers in de testfase gebruikte niet de functies negeren of blokkeren. De verandering kan leiden tot meer betekenisvolle gesprekken op Twitter.
• Mensen delen meer gedachten. Tweets over onderwerpen zoals Black Lives Matter of COVID-19 die deze instellingen gebruiken, zijn gemiddeld langer dan tweets die deze instellingen niet gebruiken. Sommige mensen gebruiken deze instellingen om vaker gevoelige gesprekken over politiek en maatschappelijke kwesties te voeren. Mensen met veel volgers gebruiken deze instellingen om meer gevoelens, meningen en persoonlijk nieuws te delen. Mensen kunnen nog steeds verschillende standpunten zien.
• Onderzoek toont aan dat mensen begrijpen dat de antwoorden op deze tweets beperkt zijn.
• Mensen zoeken vaker naar extra commentaar wanneer de antwoorden beperkt zijn. De nieuwe retweets met opmerkingen tijdlijn wordt met behulp van deze instellingen vier keer vaker bezocht op tweets.
• Verschillende perspectieven worden nog steeds gedeeld via retweets met opmerkingen, deze bereiken soms een groter publiek dan de originele tweet. Twitter zag meerdere malen dat er meer likes en weergaven op een retweet met opmerkingen waren in vergelijking met de originele tweet, ook al had de oorspronkelijke auteur meer volgers.

Nieuwe opties
Twitter is voor publieke conversatie. Enerzijds probeert Twitter mensen meer controle te geven over wie op hun tweets kan reageren. Aan de andere kant moeten verschillende perspectieven zichtbaar blijven. Twitter werkt hard aan het makkelijker vindbaar maken van volledige discussies via retweets met opmerking. Ook is het platform bezig met een nieuw label dat duidelijker toont wanneer de gespreksinstellingen gebruikt worden.
De gespreksinstellingen worden op basis van feedback geüpdatet. In de komende maanden is Twitter van plan om een optie toe te voegen die meer mensen voor een gesprek uitnodigt, nadat deze al is begonnen. Ook werkt Twitter aan duidelijke notificaties, wanneer gebruikers worden uitgenodigd voor gesprekken die gebruik maken van deze instellingen. Het platform is daarnaast bezig met meer manieren die een discussie tonen.

Beschikbaarheid
Iedereen kan nu deze instellingen gebruiken op Twitter voor iOS en Android en twitter.com