Sony heeft de WH-1000XM4 aangekondigd, een fijne nieuwe draadloze over-ear hoofdtelefoon met noise cancelling die zelfs omgevingsgeluid automatisch aanpast op basis van de voorkeuren en locatie van de gebruiker.

Al een aantal jaren brengt Sony headphones uit in de bekroonde 1000X-familie zoals de populaire WH-1000XM3. Na twee jaar brengt Sony de opvolger van dit model in deze serie uit: de WH-1000XM4. In het kort vind je hier een aantal kenmerken, daaronder een uitgebreide toelichting.

• Draadloze noise cancelling over-ear headphone met HD Noise Cancelling QN1 Processor
• Nog minder ruis en een zuiverder geluid dankzij slimme luistertechnologie
• Innovaties zoals Speak-to-Chat, wearing detection en multi-point connection
• Stijlvol ontwerp en beschikbaar in zwart en zilver
• Zeer prettig draagcomfort dankzij ergonomisch ontwerp
• Een batterijlevensduur van tot wel 30 uur
• Gepersonaliseerd luisteren via Sony Headphones Connect-app voor Android en IOS
• Een video over de WH-1000XM4 is hier te bekijken: https://youtu.be/lIJPrYIR8Ek

Sony WH-1000XM4
De Sony WH-1000XM4 filtert automatisch ongewenste geluiden op iedere locatie, of het nu bij bijvoorbeeld in een bushalte is of in de trein. Deze headphone is namelijk voorzien van noise cancelling dankzij de HD Noise Cancelling QN1 Processor. Dagelijkse achtergrondgeluiden zoals straatlawaai en stemgeluiden zijn daardoor niet langer hoorbaar en dit nieuwe model is uitgerust met intelligente functies voor het optimaliseren van de noise cancelling voor een comfortabele luisterervaring. De headphone past zelfs omgevingsgeluid automatisch aan op basis van de voorkeuren en locatie van de gebruiker.

Mooie stilte
De WH-1000XM4 levert de beste prestaties op gebied van noise cancelling door geluiden van midden- en hoge frequentie te verminderen. De headphone beschikt over Dual Noise Sensor-technologie. Deze vangt omgevingsgeluid op via de microfoons en analyseert dit via de processor. Vervolgens detecteert een nieuwe Bluetooth Audio SoC (System on Chip) deze gegevens en past ze meer dan 700 keer per seconde aan op basis van de muziek en het geluid. De HD Noise Cancelling QN1 Processor past ruisreductie in real-time toe aan de hand van een nieuw algoritme. Zo kan de muziekliefhebber genieten van muziek zonder ongewenste geluiden.

Geweldig geluid
Samen met Sony Music Studios Tokyo is een nieuw Edge-AI audiosysteem ontwikkeld. Er is gebruikgemaakt van een grote database van audiotracks om een diep inzicht te krijgen in de samenstelling van specifieke audiosignalen. Deze technologie herstelt de kwaliteit die verloren is gegaan bij digitale compressie van audiotracks. Dit zorgt voor een meer nauwkeurig en natuurgetrouwe geluidservaring. De Edge-AI technologie analyseert muziek in real-time en herkent instrumenten, muziekgenres en individuele elementen van een audiotrack. Hoge tonen die verloren zijn gegaan bij compressie, worden hersteld voor een rijkere luisterbeleving.

Nieuw
Nieuw bij de WH-1000XM4 is de Speak-to-Chat functie. Middels deze innovatie is het eenvoudig om korte gesprekken te voeren, zonder dat de headphone afgezet hoeft te worden. Het bestellen van koffie tijdens het luisteren van muziek of het vragen van de weg op het station, wordt hierdoor zeer eenvoudig. Door simpelweg te spreken, herkent de headphone automatisch het stemgeluid van de gebruiker. De muziek stopt automatisch en laat omgevingsgeluid toe zodat het gesprek gevoerd kan worden zonder de headphone af te zetten. Na het laatste spraaksignaal start de muziek automatisch na 30 seconden of door een simpele aanraking via de touch-bediening. Deze intelligente functie biedt veel gebruiksgemak bij dagelijks gebruik van de headphone.
Vanzelfsprekend is ook de bekende Quick Attention-modus beschikbaar voor de WH-1000XM4. Deze is eenvoudig te benaderen via een touch-pad aan de rechteroorschelp van de 1000XM4. Door aanraking via de handpalm wordt de noise cancelling tijdelijk uitgeschakeld en activeren de microfoons. Op deze manier is het mogelijk een gesprek te voeren of aankondiging te beluisteren – zonder de headphone af te hoeven zetten. Via dit touch-pad kan tevens van nummer gewisseld worden, is het volume instelbaar en kan een telefoongesprek worden opgenomen.

Multi-point connection
De WH-1000XM4-headphone kan eenvoudig worden gekoppeld met twee bluetooth-apparaten tegelijkertijd. Als er een oproep binnenkomt, herkent de headphone het apparaat en maakt hij automatisch verbinding. Zo kan de gebruiker snel en soepel met één druk op de knop wisselen tussen apparaten. De WH-1000XM4 kan bijvoorbeeld gekoppeld worden aan zowel een laptop als smartphone. Zodra er via de smartphone een gsm-gesprek binnenkomt - terwijl de gebruiker op de laptop naar muziek aan het luisteren is - kan het telefoongesprek eenvoudig worden opgenomen. Via een simpele aanraking van het touch-pad op de headphone kan direct en gemakkelijk geschakeld worden tussen de twee verbonden apparaten.

Innovative wearing detection
De WH-1000XM4 is nu uitgerust met wearing detection. De headphone detecteert wanneer hij gedragen wordt. De headphone stopt automatisch met afspelen dankzij de speciale proximity sensor en twee acceleration sensors. Uiteraard begint de WH-1000XM4 direct weer met afspelen wanneer deze opgezet wordt. Dit helpt om de batterij te besparen en langer van muziek en de noise cancelling te kunnen genieten.
De WH-1000XM4 is tevens uitgerust met nieuwe Precise Voice Pickup-technologie. Deze technologie controleert de microfoons in de headphone optimaal en voert een geavanceerde verwerking van geluidssignalen uit. Dit resulteert in een heldere weergave van stemmen voor het voeren van handsfree gesprekken en de Speak-to-Chat functie.

Unieke slimmere luisterervaring
De WH-1000XM4 is uitgerust met een aantal intelligente functies. Zo heeft dit model Adaptive Sound Control. Deze technologie past de ruisonderdrukking automatisch aan per gebruiksmoment. Tijdens het luisteren naar muziek op het vliegveld optimaliseert de headphone de noise cancelling, maar laat bijvoorbeeld toch omroepberichten door. Na verloop van tijd leert Adaptive Sound Control de locaties waar de gebruiker regelmatig is te herkennen, zoals een werkplaats, sportschool of favoriete café, en past deze het geluid aan de situatie aan. De locaties en voorkeursinstellingen kunnen eenvoudig geconfigureerd worden via de Sony Headphones Connect-app. De omgevingsgeluidsinstellingen worden automatisch geüpdated wanneer de gebruiker aankomt op een andere locatie.
Voor frequente reizigers per vliegtuig is de Atmospheric Pressure Optimizing-functie prettig. Deze analyseert automatisch de atmosferische druk en past daar de noise cancelling op aan. De noise cancelling kan ook gebruikt worden zonder muziek te luisteren, bijvoorbeeld voor een lange-fstandsvlucht.

360 Reality Audio
De WH-1000MX4 is geschikt voor het weergeven van 360 Reality Audio. Deze codeertechnologie garandeert een driedimensionale muziekbelevenis die luisteraars het gevoel geeft dat het geluid vanuit alle richtingen komt. Deze ervaring wordt mogelijk gemaakt door de object-based spatial audio technologie van Sony. 360 Reality Audio is beschikbaar via bijvoorbeeld een smartphone of tablet (Android & iOS) met een app van een deelnemende streamingdienst.

Urenlang comfortabel luisteren
De WH-1000XM4 is uitgerust met NFC en Bluetooth 5.0 en heeft een batterijduur van wel 30 uur (met Bluetooth en noise cancelling ingeschakeld). De headphone heeft tevens een Quick Charging-functie om 5 uur van muziek te kunnen genieten na slechts 10 minuten opladen. De headphone heeft een zeer hoog draagcomfort dankzij diepe oorschelpen en een dikke hoofdbandkussen. De luxe en comfortabele synthetisch lederen oorkussens zijn gemaakt van laag-veerkrachtig polyurethaan schuim. De 1000XM4 wordt geleverd met een praktische draagtas, USB-oplaadkabel, vliegtuigadapter en audiokabel.
De WH-1000XM4 ondersteunt ook de handige functie Fast Pair van Google. Deze geeft eenvoudig aan waar WH-1000XM4 is achtergelaten door te luisteren naar het toongeluid of de laatst bekende locatie te zoeken in de Find my device App van Google op een smartphone. De WH-1000XM4 is compatibel met Google Assistant en Alexa. Via deze assistent kan via spraakcommando’s een smartphone of tablet aangestuurd worden.

Sony Headphones Connect-app
Om de WH-1000XM4 aan te sturen, is de Sony de Headphones Connect-app beschikbaar voor Android en IOS. Deze app biedt de mogelijkheid om het niveau van de noise cancelling in te stellen. Tevens biedt deze app de optie om enkel stemgeluid door te laten. Tevens is een uitgebreide equalizer beschikbaar en meer handige audiofuncties.

Prijs en beschikbaarheid
De WH-1000XM4 is vanaf deze week in de Benelux beschikbaar in  zwart of zilver voor € 380,-.

intro 1