Bijna 93% van alle Nederlanders bezit een mobiele telefoon. Op twee derde hiervan draait het Android-besturingssysteem. Met de Interessegroep Android bedient HCC, naast de al bestaande Apple-interessegroep, alle mobiele gebruikers.

Walter Wijnhoven

Android is wereldwijd het meest gebruikte besturingssysteem voor smartphones en tablets. Inmiddels wordt de software ook gebruikt voor televisies, smartwatches, camera’s, spelcomputers en zelfs auto’s. De mogelijkheden zijn ongekend, maar maak je wel optimaal gebruik van deze apparaten? De Interessegroep HCC!android biedt hulp en informeert gebruikers over de nieuwste ontwikkelingen.

android 994910 1920

 
Android
Android is een opensource-platform. Dit betekent dat de onderliggende code in theorie door iedereen aangepast en gebruikt mag worden. Desondanks wordt het eigenlijk gezien als een besturingssysteem van Google, door de vele aanpassingen en updates die het bedrijf ervoor uitbrengt. De grote mate van aanpasbaarheid zorgt ervoor dat Android erg populair is en op een groot aantal apparaten gebruikt wordt. Om je op weg te helpen, gaat HCC met de Interessegroep Android van start.

Mobiel internet
Mobiel internet is tegenwoordig bijna een levenswijze. Voor bijna alles heb je mobiel internet nodig of wordt er gebruik van gemaakt. Dat geldt ook voor Dick Elzinga, interim-voorzitter van de Android Interessegroep i.o. van HCC. “Ik gebruik social media op mijn Android-smartphone, ik bankier en ik mail ermee. HCC kent al een Apple Interessegroep, maar op het gebied van Android werd er nog weinig gedaan. Ik ben ook verbonden aan de HCC!seniorenacademie waar we al aandacht besteden aan Android in workshops en presentaties. Iedereen die gebruikmaakt van mobiel internet, moet bij HCC terecht kunnen. Zo vormen we hand in hand met onze collega's van HCC!apple hét kenniscentrum voor mobiel internet!”

  

 Donkere modus voor WhatsApp 

        

Google Maps offline gebruiken

  
 

Donkere modus Whatsapp 2Het wisselen tussen een lichte achtergrond op je scherm en een donkere is op het moment populair. Zo zijn er al veel apps, programma’s en websites die deze optie bieden, zoals 
de NOS-app en Instagram. Ook de nieuwste besturingssystemen Android 10 en iOS 13 geven de mogelijkheid om het scherm van je telefoon te verduisteren. 
Op dit moment wordt de donkere modus voor WhatsApp uitgerold. Hoe stel je dit in?

  • Open WhatsApp
  • Tik op de drie verticale puntjes en kies Instellingen;
  • Selecteer Chats en tik op Thema;

Kies hier het thema Donker. Staat het thema Donker er nog niet tussen? Dan moet je wellicht nog even wachten op een komende update.

     

Google Maps offline 2Wanneer je onderweg niet de beschikking hebt over een goede internetverbinding, bestaat ook de mogelijkheid om Google Maps offline te gebruiken.
Daarvoor kun je vooraf de
kaart van je reisgebied
naar je telefoon of tablet downloaden.

Hoe doe je dat:

  • Open de Google Maps-app op je Android-telefoon of -tablet;
  • Tik linksboven op het menu Offline kaarten;
  • Selecteer een gebied;
  • Tik rechtsboven op Bewerken;
  • Update de naam van het gebied en tik op Opslaan;

Zo heb je toch alle informatie om te kunnen navigeren. Het enige wat dan mist, is de verkeersinformatie.

 

Kennis delen
HCC!android is inmiddels een officiële HCC-interessegroep. Een bestuur is statutair vereist, maar Dick Elzinga vindt een kader dat bereid is om kennis te gaan delen belangrijker en daar zijn we al mee begonnen. Op onze website staan presentaties en workshops klaar die leden kunnen downloaden, over allerlei onderwerpen zoals WhatsApp. Zo willen we onze kennis verspreiden. Dat doen we ook via een maandelijkse nieuwsbrief. Verder wordt er een tabletcursus ontwikkeld, waarbij je in tien lessen de fijne kneepjes van het Android-gebruik wordt bijgebracht.”

Basiskennis
Populaire onderwerpen zijn op dit moment onder meer WhatsApp en Google Maps, maar Dick merkt dat er ook behoefte is aan eenvoudige basiskennis. “Voor veel mensen is een tablet gewoon een iPad, als het maar werkt. Bij onze inloopbijeenkomsten komen soms mensen die problemen melden met ‘hun iPad’. Als ik ze doorstuur naar onze Apple-collega’s, blijkt het regelmatig om een Samsung-apparaat te gaan. We merken hoe weinig mensen eigenlijk weten van hun eigen apparaten. Ze kunnen WhatsAppen en bellen, maar hoe ze het geluid harder of zachter moeten zetten, is hen bijvoorbeeld niet altijd duidelijk. We willen die basiskennis vergroten en hen ook laten kennismaken met allerlei nieuwe mogelijkheden die er zijn voor hun mobiele apparaten, zoals WhatsApp en Google Maps. Ook beginnen veel mensen met internetbankieren en ervaren dan problemen met het downloaden van apps. Daar helpen wij hen bij.”

  

Videobellen met Google Duo

        

 Hoe verstuur je een Tikkie?

  
 

Google Duo 2

In deze tijd van corona maken we steeds meer gebruik van videobellen. Gelukkig zijn er legio digitale mogelijkheden. Een hiervan is de app Google Duo, vaak al standaard opgenomen op je smartphone en/of tablet.

 

 

 

Hoe werkt het?

  • Open de Duo-app op je Android-apparaat;
  • Tik op een naam om te bellen;
  • Kies Videogesprek of Audiogesprek;
  • Tik op Gesprek beëindigen als je klaar bent.
     

Tikkie 2

  • Tikkie kun je gratis downloaden en gebruiken, ook als je geen rekening hebt bij ABN AMRO. Als je Tikkie voor het eerst opent, vul je je bankrekening-nummer in, zodat de app altijd weet naar welke rekening het geld moet worden overgemaakt.

    Vervolgens maak je als volgt een betaallink aan:

  • Open de Tikkie-app;
  • Tik op het Plus-icoontje;
  • Vul het bedrag in dat je per persoon wilt terugvragen;
  • Vul in waar je het geld voor terug wilt krijgen (uitje, cadeau, et cetera);
  • Tik op de deelknop of op de drie bolletjes om je betaallink te delen.

De betaallink blijft maximaal twee weken geldig.

 

Presentaties en workshops
HCC heeft in het land zo’n zestig locaties, dus er is altijd wel een bijeenkomst in de buurt. Dick: “Heeft een locatie behoefte aan een presentatie over Android, dan hebben wij die paraat. Op elke HCC-locatie zitten kundige mensen en die kunnen we hiermee op weg helpen. Wat ook nog in de pijplijn zit, is het aanleggen van een bibliotheek met korte instructievideo’s. Hier wordt nog aan gewerkt.”

“Afhankelijk van waar onze kernleden zitten willen we zelf workshops houden”, vervolgt Dick. “ Het liefst interactief aan de slag met de eigen telefoon, onderwerpgericht of algemeen over basisinformatie. Zoals een workshop over het werken met navigatie op Google Maps of, als de vakantie er straks aankomt, allerlei vakantieapps bespreken of hoe je via Google Maps gebruik kunt maken van toeristische informatie die daarop staat.

Het geven van presentaties tijdens grotere evenementen, zoals de HCC!kennisdag, staat ook op ons verlanglijstje. In ieder geval zijn we paraat op de beurzen waaraan de SeniorenAcademie deelneemt, daar zullen ook stands zijn van HCC!android en HCC!apple, zodat het hele mobiele internetplatform van HCC vertegenwoordigd is.”

androids 4412596 1920 nb

Nieuws en informatie
“Met onze website android.hcc.nl willen we iedereen permanent op de hoogte houden van alle nieuwtjes”, vertelt Dick. “Via de speciale nieuwspagina op de site geven we vooral praktische informatie. Zet deze website dus onder je favorieten en blijf daarmee op de hoogte van alles over het gebruik van je Android-smartphone en tablet. Er staan al veel leuke tips. Onder ‘downloads’ zijn hand-outs van presentaties en workshops te vinden die het afgelopen jaar zijn gegeven, te bekijken na inloggen met je HCC-account. Via Twitter brengen we nog meer Android-nieuws en delen we interessante berichten van andere Android-websites. Volg ons op Twitter via @AndroidHcc. Vergeet tenslotte ook niet om je te abonneren op de maandelijkse nieuwsbrief, gratis en ook voor niet-HCC-leden.”

     

Coronacheck met Luscii

  
   

Luscii corona app 2

Het OLVG-ziekenhuis in Amsterdam lanceerde de coronacheck voor de smartphone. De app is gebouwd door het Amsterdamse techbedrijf Luscii. Gebruikers moeten dagelijks informatie en thuismetingen doorgeven via hun mobiel, zoals hun lichaamstemperatuur, of ze keelpijn hebben, hoe erg ze hoesten en of ze benauwd zijn en hoe heftig die klachten zijn. Een medisch team bij het OLVG bekijkt dagelijks de ingevulde gegevens en verstrekt vervolgens advies. Is contact met een zorgverlener nodig, dan krijgt de app-gebruiker een telefoontje. Let op: de app is een aanvulling op de huidige zorg in Nederland, maar geen vervanger. Wie dringend hulp nodig heeft, moet nog altijd een huisarts of 112 bellen!

 

Hulp nodig?
Hulp nodig op het gebied van mobiel internet? Rechtsboven op de Android website vind je de optie ‘Hulp nodig bij tablet en smartphone?’. Heb je een dringende vraag of probleem, klik dan op ‘Bel ons’. Op werkdagen zitten ICT-studenten van diverse opleidingen klaar om je te woord te staan, mocht je bij het dagelijks gebruik tegen problemen aanlopen. De Helpdesk is overdag telefonisch te bereiken en voor leden gratis beschikbaar. Houd je HCC lidmaatschapspas gereed, het lidmaatschapsnummer kan worden gevraagd. Heb je een minder urgente vraag, maak dan gebruik van de HCC!vraagbaak door te klikken op ‘Stel online een vraag bij de Vraagbaak’. Hier kun je 24 uur per dag, 7 dagen per week terecht om online je vraag te stellen.

Inloop digitale hulp
In samenwerking met bibliotheken en ICT-opleidingen organiseert HCC!android bovendien een Inloop Digitale Hulp op een groot aantal plaatsen in het land. Hier zitten vrijwilligers en ICT-studenten klaar om je te helpen met vragen en problemen over je Android-apparaat. Leerlingen van ICT-opleidingen die je kunnen helpen, zijn op dit moment beschikbaar via het Landstede College te Harderwijk en Zwolle, ROC A12 / TECHNOVA te Ede, ROC Midden Nederland te Amersfoort en Pameijer ICT Academie.

Raadpleeg de kalender op android.hcc.nl om te zien of er in jouw omgeving een inloop wordt georganiseerd. En mocht er ééntje ontbreken, laat het vooral weten. Klik voor info op ‘Stap binnen bij onze Android Inlopen’. Voor meer informatie kun je ook de online Kennisbank raadplegen. Klik dan op ‘Kijk op onze Kennisbank’. Enkele tips vind je alvast bij dit artikel.

 

Meld je aan en doe mee!

 

Ben je wel HCC-lid, maar nog geen lid van HCC!android? Meld je dan snel aan! Tot je volgende contributiebetaling is het lidmaatschap van HCC!android (of HCC!apple) geheel gratis. Daarna betaal je slechts € 2,60 per jaar extra. Ben je nog geen lid van een Interessegroep, dan blijft het daarna ook nog volledig gratis.

Wil je meewerken aan het tot stand komen van een volwaardige Android-interessegroep? Vrijwilligers kunnen ze altijd goed gebruiken. Als je affiniteit hebt met Android en je kennis wil delen met anderen, ben je van harte welkom!

   
               

IG Android

 

 

Dit artikel is geschreven in samenwerking met
HCC!android, een van de Interessegroepen van HCC. 

Wil je ook lid worden? Kijk voor alle info op 
android.hcc.nl