Met Thunderbolt 4 introduceert Intel een universele kabelconnectiviteitsoplossing met betere minimumprestaties, meer gebruiksmogelijkheden en USB4-specifieke compliance. Het biedt tevens voor het eerst maximaal vier Thunderbolt-poorten en universele kabels tot maximaal twee meter. Ook kondigt Intel de Thunderbolt 4-controller JHL8x40-serie aan.

Intel heeft Thunderbolt 4 aangekondigd, een nieuwe snelle en universele connectiviteitstandaard voor pc's. Thunderbolt-producten bieden de mogelijkheden voor het verbinden van computers aan data, video en voeding met de eenvoud van slechts één usb-c-poort. Intel’s aankomende mobiele processors met de codenaam Tiger Lake zullen de eerste zijn die Thunderbolt 4 integreren. De eerste computers en randapparaten met Thunderbolt 4-poorten worden later dit jaar verwacht. Dat is inclusief laptops die via het innovatieprogramma Project Athena van Intel worden geverifieerd.

Thunderbolt 4 biedt...
Thunderbolt 4 bouwt voort op de innovatie van Thunderbolt 3 voor echte universele kabelconnectiviteit. Het biedt altijd 40 Gbps-snelheid en data, video en voeding via één connectie. Het is de meest omvattende Thunderbolt-specificatie tot nu toe met compliance met de meest brede set van standaardspecificaties binnen de sector, waaronder USB4, DisplayPort en PCI Express (PCIe). De nieuwe oplossing is volledig uitwisselbaar met eerdere generaties Thunderbolt- en usb-producten. De certificeringseisen van Thunderbolt 4 zijn onder meer:
• Verdubbeling van de minimum video- en data-eisen van Thunderbolt 3.
   - Video: ondersteuning voor twee 4K-displays of een 8K-display.
   - Data: PCIe met 32 Gbps voor storage-snelheden tot 3.000 MBps.
• Ondersteuning van docks met maximaal Thunderbolt 4-poorten.
• Opladen van een pc via ten minste één computerpoort of via een dockingstation.
• De computer is uit de slaapstand te halen door het toetsenbord of de muis aan te raken als dat apparaat verbonden is met een Thunderbolt-dock.
• Vereiste, op Intel VT-d gebaseerde direct memory access-bescherming (DMA), die helpt tegen fysieke DMA-aanvallen. Meer daarover is te vinden in de Thunderbolt Security Brief

Thunderbolt 4 controller JHL8x40-serie
Intel kondigt ook de Thunderbolt 4-controller JHL8x40-serie aan. Deze is compatibel met de honderden miljoenen Thunderbolt 3-pc's en -randapparatuur die al beschikbaar zijn. Later dit jaar levert Intel deze nieuwe serie, waaronder:
• JHL8540- en JHL8340-hostcontrollers voor computerbouwers
• JHL8440-devicecontroller voor producten van randapparatuur

 

Tabel