Net als de elektrische fiets is de elektrische auto ook heel populair. Lees hier waar je op moet letten bij het verzekeren van zo'n elektrische auto.

In principe zijn er meerdere soorten elektrische auto’s: een hybride auto, een plug-in en een volledig elektrische auto. Dd volledig elektrische auto rijdt volledig op stroom, een plug-in model biedt ook de mogelijkheid om brandstof te tanken. Een hybride auto rijdt op zowel stroom als op brandstof. De afgelopen jaren groeit de populariteit van elektrische auto’s, dit blijkt uit verschillende cijfers van brancheverenigingen.
Ondanks de gunstiger effecten op het milieu, kleven er ook nadelen aan auto’s op stroom. Zo zijn ze namelijk duurder in onderhoud, maar ook de premie van de autoverzekering valt fors hoger uit dan bij brandstofauto's. Soms is het advies zelfs om voor de accu een aanvullende verzekering af te sluiten.

Soorten verzekeringen
Rijd jezelf een elektrische auto? Dan is de WA-dekking bij de meeste verzekeraars gewoon mogelijk. Automobilisten met een elektrische auto neigen vaak naar een allriskverzekering, omdat schade aan elektrische auto’s meestal hogere kosten met zich meebrengt. Hiervoor, maar ook voor WA+ zijn de mogelijkheden echter vaak beperkter. Daarom is het advies om ook van tevoren goed te vergelijken op premie en dekking. Ook als je er niet uitkomt, kun je je het beste laten adviseren door een intermediair, zoals Independer Autoverzekering.

Verzekeringspremie
Een elektrische auto is momenteel duurder dan een brandstofauto. Hierdoor is ook de premie voor de autoverzekering hoger. Ook zijn elektrische auto’s in de regel duurder in onderhoud. De kosten van reparaties zijn bij een elektrische auto relatief hoog. Veel bezitters schaffen daarnaast een aparte accu. Deze dient uiteraard ook verzekerd te worden.
Ondanks dat bovenstaande factoren ongunstig zijn voor de premie, zijn er ook verzekeraars die elektrisch rijden willen stimuleren en daarom korting geven op de premie. Verzekeraars krijgen bovendien de mogelijkheid om data te verzamelen, wanneer ze meer klanten hebben, zodat zij betere risico-inschattingen kunnen maken over het rijgedrag van automobilisten met een elektrische auto.

Dit artikel kwam tot stand in samenwerking met autoverzekering op Independer