De risico's van het surfen op internet lijken alleen maar toe te nemen. Er zijn goede redenen om een VPN-verbinding te gebruiken, lees hier waarom.

Laat jij je deur ook altijd open als je thuis weggaat? Of doe je ook nooit het alarm erop? Nee dus, want dat is onveilig! Waarom zou je er dan wel voor kiezen om zonder VPN over het internet te surfen? Velen vinden een VPN-verbinding ontastbaar en besluiten er daarom geen aandacht aan te besteden. Toch is het heel belangrijk om gebruik te maken van een VPN-verbinding. In dit artikel vertellen we je waarom!

De functie van een VPN-verbinding
Een VPN-verbinding zorgt ervoor dat jij als gebruiker veilig over het internet kunt surfen. De data die jij namelijk met het internet uitwisselt, worden versleuteld. Hierdoor kunnen hackers deze data dus ook niet onderscheppen. Dit komt door de flinke encryptiemethode die wordt gebruikt om de data te beveiligen. Met deze encryptiemethode worden namelijk alle data versleuteld, óók jouw locatie! Dit heeft nog een extra voordeel ook, maar hier komen we zo nog op terug.

Beschermen van privacy
Zoals je hierboven kunt lezen, beschermt een VPN allereerst je privacy. De data worden namelijk versleuteld, waardoor het onbekend is welke data jij verzendt en ontvangt en wat hierin zit. Dit is ook belangrijk voor de advertenties die je te zien krijgt. Normaliter zoeken adverteerders namelijk naar kenmerken in data die uitgewisseld worden met het internet door middel van cookies. Op basis van deze cookies worden er dus reclames aangeboden die specifiek voor jou interessant zijn.
Maak je gebruik van een VPN-verbinding, dan is dit niet langer mogelijk. Een groot voordeel hiervan is dat de vliegtuigmaatschappijen bijvoorbeeld ook niet op basis van jouw eerdere bezoeken de prijs van een vliegticket omhoog kunnen doen.

Overal content raadplegen
Zoals we al eerder benoemden, heeft het verbergen van alle data voordelen. Dit heeft vooral betrekking op het raadplegen van content in andere landen. Wil je bijvoorbeeld een serie kijken op Netflix die alleen in Amerika te zien is, dan blokkeert Netflix je op basis van jouw locatiegegevens. Maak je verbinding met een VPN, dan is het voor Netflix een stuk moeilijker om je te blokkeren.
Dit komt doordat jouw IP-adres verborgen wordt. Jouw locatie wordt bepaald op basis van jouw IP-adres. Doordat de data versleuteld zijn, wordt in plaats van jouw eigen locatie, de locatie van de server opgegeven. Aangezien je bij een VPN-aanbieder zelf kunt bepalen met welke server je verbinding maakt, kun je dus ook verbinding maken met een Amerikaanse server.
Hierdoor denkt Netflix dus dat je je in Amerika bevindt, terwijl je eigenlijk gewoon in Nederland op de bank zit. Dit kan bijvoorbeeld ook met games die in Amerika eerder uitkomen dan in Nederland. Zelfs YouTube-content die hier verboden is, kun je op die manier raadplegen.

Voordelen voor je computer
Ook voor je computer heeft een VPN verschillende voordelen. Zo kun je dus content raadplegen, maar ook gemakkelijk content downloaden. In veel gevallen is het verboden en kan op basis van jouw IP-adres achterhaald worden wat, wanneer en hoe je dingen gedownload hebt. Door middel van een VPN-verbinding kan dit dus niet meer. Hierdoor hoef je je geen zorgen meer te maken als je de nieuwste series wilt downloaden.

Dit artikel kwam tot stand in samenwerking met vpnverbinding.nl

beeld