Nieuwe technologieën deden de afgelopen jaren hun intrede, zoals virtual reality, augmented reality en 3D printing. Waar staan we momenteel met 3D printing en in hoeverre wordt dit nu al gebruikt binnen de industrie? In dit artikel lees je hier meer over.

De afgelopen jaren heeft de techniek een flinke sprong voorwaarts gemaakt. Er zijn een aantal nieuwe technologieën bijgekomen, denk aan: virtual reality, augmented reality en 3D printing. In dit artikel kijken we naar deze laatste technologie: waar staan we momenteel met 3D printing en in hoeverre wordt deze technologie momenteel al gebruikt binnen de industrie?
Het toepassen van 3D printing binnen organisaties is onder meer toegankelijk en gebruiksvriendelijker geworden. Zo nam de gemiddelde verkoopprijs van deze apparaten nam af, evenals het formaat hiervan. Kijk bijvoorbeeld eens naar de Ultimaker 2, een model 3D-printer waarmee je een uitstekende basis hebt voor basale toepassingen van 3D printing.

Toepassing van 3D-printers binnen de industrie
Een professionele 3D-printer wordt onder meer gebruikt voor het printen van losse onderdelen. Deze onderdelen worden vervolgens gebruikt in het productieproces van bedrijven. Belangrijke reden om voor de productie van losse onderdelen een 3D-printer te gebruiken, is het feit dat de 3D-printer het verlies van materialen tegengaat. De printer print immers enkel het onderdeel, wat gebruikt wordt in het resterende productieproces. Bij de reguliere productie van onderdelen moet vaak echter een deel van het materiaal worden weggegooid.
Een ander belangrijk voordeel hiervan: onderdelen zijn direct beschikbaar! Daar waar onderdelen voorheen vaak in andere continenten gemaakt werden en daarna nog verscheept moesten worden.

Ook NASA richt zich op 3D-printing
Het feit dat 3D printing een toekomst heeft en voordelen biedt aan bedrijven blijkt ook uit het feit dat NASA zich bezighoudt met deze ontwikkelingen. Zo is NASA momenteel bezig met de ontwikkeling van een ruimtevaartuig dat 3D kan printen. Het idee hierachter is dat benodigde onderdelen direct in het ruimtevaartuig geproduceerd kunnen worden. Zeker wanneer men in de toekomst reizen naar Mars wil ondernemen, komt dit van pas. Bij reparaties kan een ruimtevaartuig zichzelf herstellen, zonder dat een missie tussentijds moet worden afgebroken.

Andere toepassingen van 3D printing
Er zijn nog veel meer toepassingen te vinden, waaruit het nut van een 3D-printer blijkt. Denk bijvoorbeeld ook aan de toepassing van 3D printing bij de ontwikkeling van standbeelden. Waar het normaal weken tot maanden duurde voordat een dergelijk beeld klaar was, kan dit met een 3D-printer veel sneller. Het model wordt op een computer ontworpen en vervolgens laagje voor laagje opgebouwd door de printer. Ook brillen kunnen met een 3D-printer worden geproduceerd, waarbij het model hiervan in een app wordt gemaakt. In combinatie met augmented reality ziet een gebruiker vooraf hoe de bril staat.

Dit artikel kwam tot stand in samenwerking met cards3dprinting