Oplichters sturen vaak e-mails om je gegevens te achterhalen om zodoende je rekening te plunderen, of bellen je op of sturen een sms. Zo is er nu een sms dat je je openstaande schuld bij de Belastingdienst zo snel mogelijk moet betalen, maar dat is een phishing-bericht.

Al jarenlang proberen oplichters op allerlei manieren achter jouw vertrouwelijke gegevens te komen, om zodoende aan jouw geld te komen. Zo ben ik zelf door zogenaamde Microsoft-medewerkers opgebeld die graag toegang tot mijn computer wilden hebben, want er was een gevaarlijk virus ontdekt. Natuurlijk zou Microsoft dat zelf nooit doen en het landennummer (bijvoorbeeld Nigeria) zegt ook al genoeg. Ook zijn er natuurlijk veel mailberichten die niet te vertrouwen zijn. Daarnaast kunnen ze je ook via een sms benaderen.

Belastingdienst betalen, nee dus
Afgelopen vrijdag zag ik onderstaande sms met als afzender CJIB dat normaal gesproken staat voor Centraal Justitieel Incassobureau en boetes en schadevergoedingen int voor overheidsinstanties. Best slim om je zo voor te doen en ook de inhoud van het bericht staat niet vol fouten, want bij e-mails nog wel eens het geval wil zijn. Ook het te betalen bedrag is klein met slechts 16,99 euro. En of je maar snel wil betalen, want het bedrag moet wel dezelfde dag worden overgemaakt.

Maar vergis je niet: dit is toch echt een phishingbericht, dus zo snel mogelijk verwijderen.

Screenshot 20200529 154144 Messages