Dinsdagavond 28 april start Vodafone met het uitrollen van 5G in ruim de helft van Nederland, eind juli voor heel Nederland. Maar hoe snel is deze 5G-versie en wat merk jij er als gebruiker van?

Vodafone rolt vanaf dinsdagavond 28 april 5G uit in ruim de helft van Nederland, eind juli moet dit beschikbaar zijn in heel Nederland. Nieuwe en bestaande Vodafone-klanten met 5G in hun abonnement en een geschikt toestel met de laatste software, kunnen binnen een week gebruikmaken van 5G in het dekkingsgebied. Daarbuiten valt het toestel vanzelf terug op 4G. Vodafone maakt hierbij slim gebruik van de huidige frequenties en zijn bestaande antennepark, maar in hoeverre profiteer je nu van deze 5G dat zorgt voor een betere gebruikservaring doordat de reactietijd en downloadsnelheid verder verbeteren. Lees hier over de toestellen en abonnementen waarbij je kunt profiteren van deze 5G-aanbieding en welke snelheidswinst je krijgt.

5G toestellen en abonnementen
Begin maart 2020 heeft Vodafone 5G al in zijn abonnementen opgenomen. Alle bestaande en nieuwe Vodafone-klanten met een Red (consumenten) of Red Pro (zakelijk) abonnement krijgen zonder meerprijs toegang tot 5G. In komende dagen worden deze Red (Pro)-abonnementen geactiveerd, zodat 5G binnen een week volledig actief zal zijn. Dan kunnen ook Start-klanten via een 'add-on' (van 2 euro per maand) gebruikmaken van 5G met een geschikt toestel. Vodafone biedt inmiddels de volgende toestellen voor 5G gebruik met instellingen voor Nederland: Samsung Galaxy S20 5G, S20+, S20 Ultra en Oppo Find X2 Pro en er zullen meer toestellen volgen. Bij gebruik van deze toestellen in het dekkingsgebied is het 5G-symbool op het toestel te zien.

5G snelheid en reactietijd: welke krijg je?
Vodafone zegt dus wel dat ze 5G aanbieden, maar gebruikt de bestaande 4g-banden voor het nieuwe 5G-netwerk (zie de volgende alinea). Vooralsnog zul je niet zoveel merken van deze 5G-aanbieding, want det datasnelheid is in het begin ongeveer 10% hoger dan de huidige 4G. Met die nieuwe 5G ga je er pas echt wat van merken, want dan profiteer je van maximaal 1 gigabit per seconde, wat ruim boven de maximale 350Mbps van de huidige 4G abonnementen ligt. De reactietijd (zogenaamde latency) zal met zo’n 30 procent verbeteren: van gemiddeld rond de 30 milliseconden op 4G tot onder 20 milliseconden op 5G.
De snelheden die de gebruiker daadwerkelijk ervaart, zijn afhankelijk van diverse factoren zoals de drukte op het netwerk, locatie, bereik en de specifieke telefoon.

In bestaande frequenties
Vodafone loopt met zijn introductie van 5G via de huidige frequenties en reeds bestaande antennes, vooruit op de beschikbaarheid van nieuw 5G spectrum via de multibandveiling later dit jaar. Dat kan, omdat er meerdere manieren zijn om 5G toe te passen. Er zijn in Europees verband specifiek voor 5G drie nieuwe frequentiebanden afgesproken: 700 megahertz, 3,5 gigahertz en 26 gigahertz. Deze zijn in Nederland nog niet beschikbaar. De nieuwe 5G-technologie is echter evengoed toepasbaar in andere frequentiebanden, waarvoor al vergunningen voor mobiele communicatie zijn verleend. En dat is precies wat Vodafone doet: 5G-technologie toepassen in bestaande 4G-frequentiebanden. Dit betekent dat Vodafone zijn bestaande spectrum met inzet van Ericsson-technologie slim verdeelt tussen 4G en 5G. Beide protocollen blijven naast elkaar bestaan. Omdat Vodafone bestaande frequenties gebruikt, zijn bovendien niet meteen nieuwe masten nodig. Dit maakt 'spectrumdelen' ideaal om 5G in het Vodafone-netwerk te introduceren als springplank voor verdere 5G-ontwikkelingen in de komende jaren.

Hoe werkt 'spectrumdelen'?
De 'vijfde generatie' (5G) is een nieuw protocol om slimmer, efficiënter en sneller datapakketjes te versturen via radiosignalen. Voor deze 5G-introductie maakt Vodafone gebruik van spectrumdelen ofwel 'Dynamic Spectrum Sharing' (DSS). Met deze technologie van Ericsson kan een toestel hetzelfde spectrum gebruiken voor 4G- èn 5G-verbindingen. Dit is als 'twee talen' die in dezelfde frequentieband worden gesproken. Het slimme netwerk kiest daarbij razendsnel voor 4G of 5G, afhankelijk van de mogelijkheden van het toestel. Buiten 5G-dekkingsgebied schakelt een toestel automatisch naar 4G. Zo heeft de gebruiker altijd de beste verbinding, aldus Vodafone.