Online retail is een industrie die bloeit, maar veel eCommerce-bedrijven hebben moeite om een voet tussen de deur te krijgen. Lees hier hoe je een eCommerce-website opzet.

Het runnen van een online winkel kan al snel een ingewikkelde zaak worden, en daarom is het verstandig om te beginnen met het lanceren van een enkele merkproductlijn. Het opzetten van een eCommerce-bedrijf is meer dan alleen het kiezen van een naam, het uitschrijven van productlijsten en het online verkopen van producten. Als je namelijk geen verkeer op je website krijgt, dan verkoop je ook niet veel.

eco 1

Je kunt vanuit je luie stoel een bedrijf opzetten.

Begin met het onderzoek
Het onderzoek is een kritische stap. Het groeien van een online bedrijf is namelijk een investering, behandel het daarom ook zo. Ga niet uit van je voorgevoel, maar verzamel concrete bewijzen voor de beslissingen die je gaat maken. Zorg ervoor dat je op de hoogte bent van alle bedrijfsmodellen die er zijn en kies het model dat het beste bij jou en jouw bedrijf past. Niet iedere bedrijfsstructuur werkt voor iedereen, en de digitale productverkoop, software en fysieke producten zijn nog maar het topje van de berg.

Bepaal welk platform je gebruikt
Welk platform is geschikt voor jouw webwinkel? Terwijl je vroeger kon kiezen uit een handvol platforms, is er nu een breed scala beschikbaar die elk zijn eigen expertise hebben. Populaire eCommerce-software is WooCommerce en Magento, hiermee is het mogelijk om een miljoenenonderneming op te zetten om internationaal te verkopen. Een van de meest gebruikte professionele webshopplatforms ter wereld is Shopify. Deze software-aanbieder speelt altijd in op de laatste trends en is ontzettend populair onder de starters.

Of kies een Nederlands platform
Ook Nederlandse platforms zijn er genoeg. Voor wie niet helemaal handig is met de technische kant van het opzetten van een webwinkel, kan JouwWeb een uitkomst bieden. Via een gebruiksvriendelijke ‘drag-and-drop’-editor zet je gemakkelijk een webshop in elkaar. Lightspeed eCommerce is een platform voor beginners en gevorderden. Hier open je een webshop in de cloud en zijn hosting, onderhoud en telefonische ondersteuning inbegrepen in het standaard pakket.

Welke producten verkoop je via een webwinkel?
Over het algemeen kan je vrijwel alles verkopen via een webwinkel. Een geliefde optie is t-shirts bedrukken en deze via de website verkopen. Je kunt een bulk hoeveelheid aan t-shirts kopen en deze direct bedrukken om het vervolgens op de website te verkopen, maar je kunt ook afwachten met afdrukken totdat je aanvragen ontvangt via je webshop. Je kunt kiezen voor kleine producten die gemakkelijk via de post te versturen zijn, maar ook grotere pakketten stuur je tegenwoordig eenvoudig met een courier naar de koper.

Eco 2
T-shirts zijn een goed voorbeeld van producten die je kunt verkopen.

Ga aan de slag met je webwinkel
Zodra je jouw bedrijf hebt geregistreerd, een naam en logo hebt gekozen, en je zakelijke licenties in orde hebt, is het tijd om te starten met je webwinkel. Registreer je domeinnaam en denk na over hoe je de webwinkel intuïtief maakt. Vaak hebben de eCommerce-platforms al templates beschikbaar die je kunt gebruiken om het begin voor je webshop te maken.