We willen allemaal graag bijdragen aan een betere wereld. Gebruik je de duurzame browser Ecosia voor zoekopdrachten, dan plant deze een boom na zo'n 45 zoekopdrachten, mooi toch?
Dagelijks maak je gebruik van een zoekmachine om iets op te zoeken. Veel computergebruikers doen dat via Google, googelen is dan ook een werkwoord geworden. Maar terwijl Google de advertentie-inkomsten hoofdzakelijk gebruikt voor hun eigen bedrijf, pakt zoekmachine Ecosia dat anders aan. Bij dit bedrijf worden de advertentie-inkomsten gebruikt om bomen te planten in gebieden die het nodig hebben. Om dit te bewijzen, publiceren ze hun financiële rapporten ook op hun website info.ecosia.org
Wil je ook een mooie bijdrage leveren aan een betere wereld, dan kun je Ecosia Ecosia gaan gebruiken als zoekmachine. Volg daartoe onderstaande stappen.
 
1. Ecosia toevoegen aan Firefox
Ga naar ecosia.org om naar de zoekmachine te gaan. Je kan nu een zoekopdracht uitvoeren net zoals op een andere zoekmachine, maar handiger is om te klikken op de knop Toevoegen aan Firefox. Je krijgt nu een melding te zien waar je drukt op Doorgaan naar installatie en bij de volgende melding op Toevoegen. Vrervolgens wordt er gevraagd of je je standaardzoekmachine wilt wijzigen naar Ecosia Search. Als je hier op Ja klikt, wordt de extensie Ecosia toegevoegd aan Firefox en kun je voortaan via Ecosia zoeken. Daartoe klik je in de rechterbovenhoek van Firefox op het symbool van Ecosia (met de oranje cirkel).
Ecosia 2
Let tijdens het gebruik ook op de teller in de rechterbovenhoek. Deze geeft aan hoeveel zoekopdrachten je reeds hebt uitgevoerd. Over het algemeen vraagt het zo’n 45 zoekopdrachten om een boom te planten.
 
2. Instellingen aanpassen
Ecosia is een heel eenvoudige zoekmachine om te gebruiken, je kunt echter ook een aantal instellingen wijzigen. Klik hiervoor op de drie horizontale streepjes rechtsboven en ga vervolgens naar Instellingen. Hier kun je bijvoorbeeld kiezen of je zoekresultaten gepersonaliseerd mogen worden op basis van vorige zoekopdrachten en of dat je aanstootgevend materiaal (vooral ongeschikt voor minderjarigen) oftewel expliciete content wilt verbergen. Dat laatste doe je door bij Veilig zoeken te kiezen voor Strikt (of eventueel Gematigd).
Screenshot 2020 04 10 Ecosia de zoekmachine die bomen plant