Het gratis Norton Family houdt toezicht op de online activiteiten van je thuiszittende kind(eren): het helpt met het instellen van schermtijden, blokkeert ongepaste sites en laat zien welke websites ze bezoeken. Bovendien lees je hier nog 8 tips.

Nu de scholen voor langere tijd gesloten zijn, worden ouders geconfronteerd met een nieuwe uitdaging: toenemende schermtijden van hun thuiszittende kinderen. Voor de (meeste) ouders is het een uitdaging om een gezonde balans te vinden tussen het geven van genoeg (online) privacy enerzijds en het beheren van digitale leeractiviteiten van kinderen en in de gaten houden wat ze online doen in hun vrije tijd anderzijds.

Gratis Norton Family
NortonLifeLock biedt, om ouders de helpende hand toe te steken, daarom op dit moment* 6 maanden lang gratis Norton Family-software aan. Met Norton Family kunnen ouders specifieke sites blokkeren, krijgen zij inzicht in welke websites kinderen bezoeken en kunnen zij limieten stellen aan de schermtijd van hun kinderen. Consumenten kunnen Norton Family vanaf vandaag gratis downloaden op https://family.norton.com/web/, zonder financiële verplichtingen of creditcardgegevens.

Tips voor ouders van experts in cyberveiligheid
Uit het nieuwe NortonLifeLock Cyber Safety Insights Report, blijkt dat 77% van de Nederlanders meer wil doen om hun online privacy te beschermen. Daarom delen de deskundigen van NortonLifeLock de beste tips om ouders te helpen met het veilig houden van de online apparaten van het gezin en hun kinderen.

1. Stel huisregels en richtlijnen op. Maak afspraken over het type content dat een kind online mag bekijken en wanneer ze deze content mogen bekijken. Help kinderen daarnaast bij het gebruiken van de juiste toon online en stel limieten in voor schermtijden. Deze regels kunnen overigens verschillen per kind: afhankelijk van hun leeftijd en gedrag online.

2. Vraag aan kinderen om online te gaan in gemeenschappelijke ruimtes, zoals de woonkamer of de keuken. Het gaat er om kinderen niet het gevoel te geven dat ouders voortdurend over hun schouder meekijken of dat ze stiekem online hoeven te gaan. Met deze regel kunnen ouders gerust zijn over wat hun kinderen online doen, en zullen kinderen direct om hulp vragen als ze verward, bang of bezorgd zijn over iets dat ze online zien.

3. Ga het gesprek aan met kinderen. Praat met hen over mobiel gebruik en hun online ervaringen, en voer deze gesprekken regelmatig.

4. Moedig kinderen aan om na te denken voordat ze klikken. Of ze nu naar online video’s kijken, een onbekende link in een e-mail ontvangen of op het web surfen, herinner kinderen er regelmatig aan om niet op links te klikken – omdat deze naar gevaarlijke of ongepaste sites kunnen leiden. Het klikken op onbekende links is een veelvoorkomende manier waardoor virussen en cybercriminelen kunnen binnendringen en per ongeluk persoonlijke of gevoelige informatie van de kinderen of het gezin naar buiten brengen.

5. Bescherm het gezin tegen schadelijke inhoud. Van websites tot apps, games en online communities: kinderen hebben toegang tot veel inhoud die hen zowel positief als negatief kan beïnvloeden. Door gebruik te maken van slimme functies voor gezinsbeveiliging en ouderlijk toezicht – en de ingebouwde beveiligingsinstellingen in browsers – blijft het hele gezin beschermd.

6. Bespreek de risico's van het plaatsen en delen van privé-informatie. Benadruk hoe belangrijk het is om na te denken over de video's, foto's en informatie die ze delen via mobiele apparaten, vooral op sociale media.

7. Geef het goede voorbeeld. Kinderen kopiëren vaak het gedrag van hun ouders en volwassenen, dus geef zelf het goede voorbeeld in jouw gedrag online in het gebruik van mobiele apparaten.

8. Gebruik betrouwbare beveiligingssoftware en zorg ervoor dat digitale apparaten en communicatie goed beveiligd zijn. Dit kan bijvoorbeeld door het installeren van goede beveiligingssoftware met meerdere lagen, cloudback-up en een VPN, zoals bijvoorbeeld Norton 360.

*Consumenten kunnen tot 31 mei 2020 de gratis beveiligingssoftware van Norton Family aanvragen.