Ja, het is van Facebook en ja, de privacyvoorwaarden zijn dubieus. Maar ja, het is wel hét communicatiemiddel dat iedereen gebruikt. Zie daar een groot dilemma: WhatsApp in de ban doen of toch maar gewoon mee blijven doen?

Martijn Vet

Intro

Een paar jaar geleden sms'ten we nog gewoon met elkaar. Handig, want iedereen had het, bij welke telefoonaanbieder je ook zat en welk toestel je ook in je bezit had. Met een flinke sms-bundel kon je bovendien wel even vooruit. Maar dankzij de smartphone waren we altijd online en konden we voor niets berichtjes sturen met een handig nieuw communicatiemiddel. Bovendien kon je gemakkelijk plaatjes, filmpjes en geluidsbestanden versturen en met één klik een chatgroep inrichten. Lang leve WhatsApp!

Vergroeid
Toen Facebook ruim vijf jaar geleden WhatsApp kocht, klonk er wel wat gemor. Het bedrijf dat ook toen al had bewezen het niet zo nauw te nemen? Moeten we daar ons telefoonnummer aan geven? Gaan ze niet met onze chatberichten meelezen en er zelfs reclame bij plaatsen? Alternatieven als Signal en Telegram kwamen snel op en genoten korte tijd een zekere populariteit.
Maar toen was ongeveer iedereen al vergroeid met het groene icoontje. Vijf jaar later worden we nog niet bestookt met advertenties en dankzij end-to-end-encryptie kunnen onze berichten niet zomaar uit de lucht worden geplukt en kan zelfs Facebook ze niet lezen. 
Zijn dat genoeg redenen om WhatsApp te blijven gebruiken, of gaan we in 2020 tóch serieus op zoek naar alternatieven? Zo is WeChat een mooie combinatie van Facebook, Twitter en Whatsapp. Ook kan je met WeChat betalen. Er kleeft echter één groot nadeel aan deze social-media-app: hij is van het Chinese bedrijf Tencent. Of dat nou een beter alternatief is dan Whatsapp? De stelling

 
Ik gebruik geen WhatsApp

Bas in de DG 1000 3

BAS
WEIJERS

voorzitter
hcc!-
flightsimulator

 

        

Mirjam de Graaf 3

 

MIRJAM
DE GRAAF

zelfstandig tekstschrijver/ communicatie-specialist

 

Foto:
Anne Reitsma:

"Ik ben het niet eens met de gebruikersovereenkomst. Daarin staat onder andere dat de gegevens van al je contactpersonen naar WhatsApp kunnen worden gestuurd. Dat geldt dus ook voor gegevens van mensen die WhatsApp helemaal niet gebruiken. "Ik ben het niet eens met de gebruikersovereenkomst. Daarin staat onder andere dat de gegevens van al je contactpersonen naar WhatsApp kunnen worden gestuurd. Dat geldt dus ook voor gegevens van mensen die WhatsApp helemaal niet gebruiken. Je kunt ook mensen aan een WhatsApp-groep toevoegen zonder hun toestemming. Je deelt dan het nummer met iedereen in die groep. Zo kan je nummer terechtkomen bij mensen van wie je niet wilt dat ze het hebben. Het is natuurlijk lastig om het niet te gebruiken in een wereld waarin het zo ongeveer hét communicatiemiddel is. Aan de andere kant, mijn vrouw gebruikt het wel en ik heb niet het idee dat ik nou echt zo veel mis. Ik ben lid van een zweefvliegclub waar veel WhatsApp-groepen worden gebruikt voor het onderhoud.

   

"Ja, ik weet dat WhatsApp van Facebook is en zou het liever ook niet gebruiken. Ik denk er wel over na en gebruik bijvoorbeeld Facebook bewust alleen via de browser. Als je de app gebruikt, geef je toestemming om je contacten te delen en daar heb ik geen zin in. Wanneer een dienst gratis is, ben jij het product. Dat besef ik heel goed."Ja, ik weet dat WhatsApp van Facebook is en zou het liever ook niet gebruiken. Ik denk er wel over na en gebruik bijvoorbeeld Facebook bewust alleen via de browser. Als je de app gebruikt, geef je toestemming om je contacten te delen en daar heb ik geen zin in. Wanneer een dienst gratis is, ben jij het product. Dat besef ik heel goed.Ik neem me ook steeds voor om naar alternatieven voor WhatsApp te kijken, maar door de drukte van de dag komt het er steeds niet van. Als ik voor een ander chatprogramma zou kiezen, zou ik ook wel zeker willen weten dat het daar wél goed zit met de privacy en dat is ook nog niet zo makkelijk. En natuurlijk gebruiken heel veel mensen het die ik voor het werk of privé nu eenmaal nodig heb.

“Ik heb niet het idee dat ik nou echt zo veel mis"

 

“Wanneer een dienst gratis is, ben jij het product”

Daar val ik dan buiten, maar de mensen weten dat ik het niet gebruik en dat ze me via andere kanalen kunnen bereiken Daar val ik dan buiten, maar de mensen weten dat ik het niet gebruik en dat ze me via andere kanalen kunnen bereiken Als communicatiemiddel gebruik ik Discord voor de flightsimulator-club en Slack voor mijn werk. Dat zijn privacyvriendelijkere alternatieven die je telefoonnummer niet nodig hebben. Ook de good old sms vind ik prima werken. Een nadeel is wel dat je er geen groepen mee kunt aanmaken en je geen plaatjes en filmpjes kunt delen, maar als je even iets wilt melden, is het nog altijd prima.Ik heb wel gekeken naar alternatieven met dezelfde mogelijkheden als WhatsApp, maar ja, ik ken helemaal niemand die die gebruikt. Af en toe probeer ik wel mensen te overtuigen om te stoppen met WhatsApp, maar ik krijg dan steevast hetzelfde antwoord: iedereen gebruikt het!"

 

Bij vrienden zou ik nog kunnen zeggen: sorry jongens, sms of mail me maar, maar die groepen die ik voor werk en sport gebruik, zijn wel erg handig. Daar kan ik mensen ook niet verplichten iets anders te gaan gebruiken.Bij vrienden zou ik nog kunnen zeggen: sorry jongens, sms of mail me maar, maar die groepen die ik voor werk en sport gebruik, zijn wel erg handig. Daar kan ik mensen ook niet verplichten iets anders te gaan gebruiken.Ik heb er ook wel eens over nagedacht of ik voor WhatsApp of Facebook zou betalen als ze een privacyvriendelijke variant zouden aanbieden. Ik zou daar misschien best toe bereid zijn bij andere producten, maar het bedrijf Facebook vertrouw ik sowieso niet, dus voor hun diensten zal ik nooit betalen.In een vakantie ga ik me er echt wel een keer in verdiepen. Als ik een goed alternatief heb gevonden, kan ik misschien proberen langzaam iedereen te overtuigen over te gaan, te beginnen bij mijn partner."