Achter het stuur is het gevaarlijk om niet-handsfree te bellen, te appen of te sms’en, bovendien zijn het zware overtredingen. De MONO-campagne stimuleert apps tegen afleiding in het verkeer, maar hoe goed zijn deze?

De meeste mensen weten wel dat een auto besturen en even een berichtje versturen levensgevaarlijk kan zijn. Even snel een berichtje lezen of zelfs beantwoorden, het sluipt er zo snel in. Op je mobiele telefoon kijken, al is het maar voor even, betekent echter dat je niet voor de volle 100% met het verkeer bezig bent. Hierdoor reageer je minder adequaat bij onverwachte situaties en is de reactietijd veel trager.
Het is overigens niet alleen gevaarlijk voor jezelf, maar ook voor andere weggebruikers. De overheid probeert het aantal verkeersslachtoffers door mobiel gebruik te beperken. De MONO-campagne werd gelanceerd. Ook zijn er verschillende apps geïntroduceerd om de MONO-rijstijl te stimuleren. Maar hoe goed werken deze nu écht?

Weinig apps voor Apple beschikbaar
Er zijn heel veel verschillende apps die de MONO-rijstijl stimuleren. Opvallend is echter dat deze apps stuk voor stuk voor Android-toestellen beschikbaar zijn. In de Apple Store vind je opvallend weinig apps die hetzelfde doel, minder afleiding op de weg, hanteren. Dit is direct ook het grootste nadeel voor de Apple-gebruikers. Zij beschikken over opvallend minder mogelijkheden dan Android-liefhebbers.
Gelukkig betekent dit niet dat Apple-gebruikers helemaal geen mogelijkheid tot stimulatie van de MONO-rijstijl hebben. Ook in de Apple Store zijn ze druk bezig met het lanceren en produceren van apps die geschikt zijn voor deze toestellen. Daarnaast heeft Apple zelf ook een relatief nieuwe functie gelanceerd op haar toestellen: de ‘niet-storen tijdens autorijden’-functie. Deze activeer je als volgt:

Ga naar de app Instellingen
Druk op Niet Storen
Tik vervolgens op activeren bij de optie: Niet storen tijdens autorijden

Deze speciale functie voorkomt dat berichtjes via iMessage of sms boven komen. In plaats daarvan wordt er een automatisch bericht verzonden, waarin staat dat je momenteel in de auto rijdt en pas op een later moment kunt reageren. Groot nadeel is wel dat dit niet geldt voor WhatsApp-contacten.

Android: Drive Safe en DriveMode
Beschik je over een Android-toestel? Dan zijn de apps Drive Safe en DriveMode een aanrader. In Drive Safe regel je gemakkelijk alles wat met veilig rijden te maken heeft. Als de app actief is, wordt er automatisch berichten naar mensen gestuurd die je proberen te bellen, Whatsappen of te sms’en. Daarnaast zal de melding van het bericht gedempt worden, waardoor je onderweg niet onnodig afgeleid raakt.
In DriveMode kun je zelf bepalen wat er met binnenkomende berichten gebeurt. Hierbij is het mogelijk om de berichten voor te lezen en via het gesproken woord te beantwoorden. Daardoor is het niet meer nodig om zelf op je smartphone te kijken.

Lagere autoverzekering door MONO-rijstijl
MONO-rijden klinkt heel eenvoudig: minder afleiding van de mobiele telefoon en geconcentreerd met het verkeer bezig zijn. Toch sluipt het lezen van berichten of even een telefoontje (niet handsfree) beantwoorden er al snel in. Gelukkig is er voor automobilisten, naast de veiligheid op de weg, nog een andere factor die het interessanter maakt om MONO te rijden: de hoogte van de autoverzekering.

Autoverzekeringen worden steeds duurder, dat blijkt uit cijfers van vergelijkingssite Independer. Dit betekent echter niet dat er geen verschillen meer zijn tussen de aanbieders. Veel verzekeraars hanteren een no-claim korting. Dit houdt in dat je korting op je premie ontvangt als je schadevrij rijdt. Schade voorkomen gaat gemakkelijker als je geconcentreerd met het verkeer bezig bent. Indirect zal een MONO-rijstijl dan ook bijdragen aan een goedkopere autoverzekering en daarmee lagere vaste lasten. Genoeg redenen dus om een MONO-app te downloaden. Als deze op de juiste manier gebruikt worden, kunnen zij je stimuleren om veiliger te rijden.