Iedereen heeft wel iets van Ikea in huis, maar wist je dat je met de 3D-printer talloze Ikea-producten kan hacken? Lees hier hoe je eenvoudig de leukste ‘hacks’ vindt en maakt.

Maarten Verkoren

3d printer intro

Ikea-hacks zijn ideeën voor aanpassingen, verbeteringen en hergebruik van Ikea-producten. Hoewel niet afkomstig van Ikea, zijn ze niet verboden. Verbieden zou ook raar zijn, want dit fenomeen is juist een gevolg van het succes van Ikea. Het voorbehoud zit hem er dan ook niet in dat Ikea niet snapt dat hacks van haar producten een uiting van liefde zijn door haar gebruikers. De meubelgigant toont namelijk zelf ook hacks die het heeft overgenomen in zijn winkels. Aangezien alle producten een lang testprotocol doorlopen hebben, kan een groot bedrijf als Ikea niet zomaar elke hack erop omarmen, zonder te weten wat de gevolgen zijn voor de veiligheid, fouten en kwaliteit.

Het leuke van hacken is dat het democratisch is. Een gebruiker bepaalt zelf wat hij doet met zijn spullen. Hij heeft ze immers gekocht, ze zijn zijn eigendom. Dat geeft het recht om ze naar believen aan te passen. Deze aanpassingen worden via internet, maar ook via woonbladen, verspreid zodat ook anderen er hun voordeel mee kunnen doen. Een groot deel van de hacks heeft niets met 3D-printien te maken, maar valt eerder in de categorie MacGyver, met paperclips, ducttape, schroefjes, bierviltjes en lijm. Maar wil je iets dat er ook een beetje professioneel uitziet, een mooi of ingewikkeld ontwerp heeft en dat reproduceerbaar is, of ben je zelf niet zo handig, dan kom je al snel bij 3D-printen terecht.

Er zijn meerdere websites waar je designs voor Ikea-producten kunt downloaden. Alle instructies voor het 3D-printen staan erbij en ook de montage-instructies daarna zijn eenvoudig te vinden. PC Active zette een aantal leuke, laagdrempelige hacks op een rijtje, met de bron erbij zodat je zelf direct aan de slag kunt.

          

 

ThisAbles

In Israël werkt Ikea in het project ThisAbles (https://thisables.com/) met gehandicaptenstichtingen. Samen zoeken ze naar slimme oplossingen en vernieuwende toevoegingen die de Ikea-producten bruikbaarder maken voor mensen met een beperking. Sommige van deze slimme toepassingen en verbeteringen zijn ook door mensen thuis te 3D-printen en derhalve online beschikbaar gemaakt zodat iedereen ze kan downloaden.

    

 

LAMPAN Lampenkap 2
Bron: Thingiverse / Van Alles Wat Ontwerp - www.thingiverse.com/thing:288447

LAMPAN lampenkap
Een beroemde 3D-geprinte Ikea-hack is de LAMPAN lampenkap. Deze zeer basic tafellamp zie je overal. De kap is eenvoudig te vervangen door een kunstzinnig design en dat alleen voor hooguit een paar euro aan filament.

Deze hack zag het levenslicht tijdens de Mini Maker Faire in Eindhoven toen bezoekers hun ontwerp in 2D tekenden op papier. Deze ontwerpen werden omgezet in 3D-modellen en zo ontstonden vele prachtige designs.

      ikea lack end cap mounted
  Bron: Github - https://github.com/borud/Ikea-lack-leg-end-cap

Dop voor tafelpoot LACK tafel
Als je de tafelpoten van de LACK tafel wil inkorten, blijf je zitten met lelijke, holle, afgezaagde tafelpoten. Je kunt moeilijk het dichte stukje er weer af gaan lopen zagen en teruglijmen op de holle poten. Dat is een rotklus en ziet er niet uit.

Met deze bestanden 3D-print je eenvoudig een dop die je zelfs zonder lijmen in de poten klikt. Mooie oplossing en je kunt de kleur kiezen afhankelijk van welk filament je gebruikt.

 

MARIUS opslagnet 2         
Bron: Thingiverse - www.thingiverse.com/thing:90505  

MARIUS Opslagnetje
Waarom zou je loze ruimte hebben onder een kruk als je er ook een opslagnetje onder kunt hangen met behulp van mooie, multifunctionele haken? Print deze clippy's en hang er een netje tussen. De constructie kan aardig wat gewicht dragen, maar overdrijf het niet: het blijft een kruk.

 

 

 

      ORDNING Bestekbakje 2
  Bron: Thingiverse - www.thingiverse.com/thing:15209

ORDNING muurophanging
Een veelvoorkomend bestekbakje dat we ook geregeld terugvinden op bureaus als pennenbak of voor knutselspullen van de kinderen. Alles wat niet op je aanrecht of bureau hoeft te staan, kan maar beter uit de weg zijn, dus als er een manier is om dergelijke rommelige bakjes op te hangen, luisteren we aandachtig.

Wat dacht je van een ophangsysteem dat zowel simpel als geniaal is? Het maakt namelijk gebruik van de bestaande gaatjes in de ORDNING, Je klikt het simpelweg vast, alsof het erbij hoort.

POKAL specerij shotglazen 2
Bron: Thingiverse - www.thingiverse.com/thing:290266

POKAL specerij-shotglazen
De shotglazen van POKAL maak je eenvoudig multi-inzetbaar. Je laat ze dienst doen als specerijpotjes als je ze voorziet van een precies passend dekseltje met gaatjes erin. Kies een van de verschillende designs die past bij de specerijen waar je ze voor wilt gebruiken en bij de hoeveelheid die je wil strooien en print het deksel in een vrolijke kleur.

GRUNDTAL draaibare steunen 2  
Bron: Thingiverse - www.thingiverse.com/thing:44917         

GRUNDTAL draaibare steunen
De GRUNDTAL spots hebben als nadeel dat ze maar op één manier gepositioneerd kunnen worden. Jammer, want het zijn mooie en goede spots. Maar niet getreurd, met deze draaibare steunen transformeren ze in industriële spotjes die 180 graden gedraaid kunnen worden.

 

 

FROSTA totaal

FROSTA kruk-fiets
Een behoorlijke briljante hack is mogelijk met de FROSTA houten kruk. Wat dacht je ervan om een simpele kruk met een paar 3D-geprinte onderdelen om te toveren in een stoere houten fiets voor een kind?

Dit model motorfiets is toch wel übercool, eerder kunst dan een hack.

         BILLY Controller houder 2
  Bron: Thingiverse - www.thingiverse.com/thing:617908

BILLY game controller-houder
Die irritante controllers die altijd rondslingeren, kun je nu netjes ophangen aan je BILLY boekenkast. Dit design is voor de Xbox, maar ze bestaan vast ook voor de PlayStation. En zo niet, is het ontwerp eenvoudig aan te passen.

 

 

 

container ikea pokal set top citrus juicer 3d printing 184021 2         
Bron: Pinshape -
https://pinshape.com/items/
41608-3d-printed-Ikea-pokal-set-top-citrus-juicer
 

POKAL citruspers
Ook voor grotere POKAL glazen zijn leuke hacks te verzinnen. Wat dacht je van een eenvoudige citruspers die het sap rechtstreeks in je glas perst? Chill toch? Kun je meteen dat onding dat ruimte inneemt in je kast weggooien.

 

 

 

Zo wordt 3D-printen toch wel heel leuk! Ben je er nog? Of hoor ik daar een 3D-printer draaien?