Bijna driekwart van de Nederlanders heeft een of meerdere slimme apparaten in huis, zoals een smart tv, slimme thermostaat of slimme speaker. En 80% daarvan weet dat die apparaten gehackt kunnen worden, maar de meesten handelen er niet naar. Lees hier een aantal handige tips tegen het hacken van slimme apparaten.

Het aantal slimme apparaten in Nederland groeit en acht op de tien mensen die thuis slimme apparaten hebben, zijn zich ervan bewust dat deze apparaten gehackt kunnen worden. Toch handelen de meeste mensen daar niet naar. Zo stelt meer dan de helft van de Nederlanders updates uit of vergeet zij updates uit te voeren, blijkt uit nieuw onderzoek*. Hieruit blijkt dat mensen hun slimme apparaten niet updaten, omdat zij daar geen tijd voor of zin in hebben of omdat zij het gedoe vinden“. Deze houding geeft criminelen de gelegenheid digitaal bij je in te breken en gegevens te stelen,” stelt staatssecretaris Mona Keijzer van het ministerie van Economische Zaken en Klimaat. Daarom voert het ministerie de campagne ‘Doe je updates’.

Misbruik van jouw gegevens
Eén op de zes Nederlanders verwacht niet dat internetcriminelen via hun slimme apparaten digitaal zullen inbreken, zo komt uit het onderzoek naar voren. Zij denken bijvoorbeeld dat hun data niet interessant is. “Dat is een misvatting. Naar jouw privégegevens zijn internetcriminelen wel degelijk op zoek,” bevestigt onderzoeker en cyberveiligheidsexpert Chris van ’t Hof. “Met een scan van je id-bewijs kunnen zij bijvoorbeeld een auto op jouw naam huren.” Chris van ‘t Hof drukt mensen op het hart hun slimme apparaten altijd direct te updaten. “Naast nieuwe functies bevatten updates vaak belangrijke beveiligingsoplossingen. Installeer je die niet, dan raakt de software verouderd en kunnen criminelen via fouten in verouderde software digitaal bij je inbreken. En zo je gezin begluren, privégegevens stelen of je apparaat kapotmaken. Door software-updates direct te installeren, verklein je de kans daarop.”

Handige tips
1. Zorg ervoor dat je slimme apparaat altijd geüpdatet is. Zo update je: zoek online naar de juiste software-update. Type het merk, model of typenummer en ‘update’ in de zoekbalk. Het typenummer vind je in veel gevallen op de doos, de onderkant van het apparaat, of het batterijklepje. Volg de instructies van de fabrikant. Schakel, als dat kan, automatische updates in. Kom je er niet uit? Neem dan contact op met de fabrikant.
2. Heb je je updates gedaan? Check ook dit:
- Is het ècht nodig om je apparaat op het internet aan te sluiten? Als je niet alle slimme functies gebruikt, kan het misschien wel zonder.
- Verander het standaard wachtwoord van je apparaat in een nieuw, sterk wachtwoord.
- Schakel, als dat kan, automatische updates in.
- Kan dat niet, help jezelf eraan te herinneren om regelmatig te updaten met een periodieke herinnering in je smartphone.

Risico's van slimme apparaten
het gebruik van slimme apparaten brengt veel voordelen met zich mee, maar ook de volgende risico's
1. Verouderde software: de software op je apparaat veroudert als je geen updates doet. Cybercriminelen weten dit ook. Dus zoeken zij naar kwetsbaarheden in verouderde software, om via die weg binnen te komen.
2. Kwetsbaar netwerk: als criminelen eenmaal toegang hebben tot één apparaat, kunnen zij via je thuisnetwerk ook bij andere apparaten. Zo kunnen ze bij je computer en dan bijvoorbeeld informatie stelen.
3. Onderdeel worden van een botnet: jouw apparaat kan onbedoeld onderdeel worden van een botnetwerk. Hackers gebruiken het op die manier voor grootschalige cybercriminaliteit. DDOS aanvallen om grote sites mee plat te leggen, bijvoorbeeld.

Wetsvoorstel
De Rijksoverheid consulteert op dit moment over een wetsvoorstel in navolging van Europese regelgeving. Het voorstel is om verkopers te verplichten om software- en beveiligingsupdates aan te blijven bieden voor slimme apparaten, zoals smart tv’s, printers, camera’s, babyfoons en slimme horloges. Consumenten kunnen slimme apparaten daardoor langer en veiliger gebruiken.
Twee-derde van de mensen die slimme apparaten gebruikt, vindt het een goed idee dat het kabinet het aanbieden van software- en beveiligingsupdates op slimme apparaten wil verplichten, blijkt uit onderzoek.

Slim apparaat?
Het aantal slimme apparaten in Nederland groeit. Toch weet niet iedereen wanneer zij met een slim apparaat te maken hebben. Vier op de tien Nederlanders blijkt zelfs meer slimme apparaten te hebben dan zij dachten. De populairste slimme apparaten in huis zijn:
Top 5 slimme apparaten
1. Smart tv (54,4%)
2. Printer (46,6%)
3. Slim horloge (24,7%)
4. Slimme speaker (23,7%)
5. Slimme thermostaat (20,5%)

Voor meer informatie over de Doe je updates-campagne, ga je naar www.doejeupdates.nl.

* Verantwoording onderzoek: Onderzoek in januari 2020 uitgevoerd onder 1.201 Nederlanders van 16 t/m 65 jaar. Het onderzoek is in opdracht van het ministerie van Economische Zaken & Klimaat uitgevoerd door Panelwizard.

Campagne doe je updates