Een nieuwe functie in Google Maps helpt je bij het vinden van een restaurant. Handig, want op basis van je locatie, voorkeuren en beoordelingen krijg je zo steeds betere aanbevelingen. Heerlijk toch? Of is het toch niet zo'n fijn idee dat Google precies weet waar je uithangt en waar je van houdt?

Martijn Vet

Intro

Een nieuwe functie in Google Maps helpt je bij het vinden van een restaurant. Handig, want op basis van je locatie, voorkeuren en beoordelingen krijg je zo steeds betere aanbevelingen. Heerlijk toch? Of is het toch niet zo'n fijn idee dat Google precies weet waar je uithangt en waar je van houdt?

Waar gaan we vanavond eten? Je kunt wel weer voor je favoriete sushirestaurant kiezen, maar er zijn nog veel meer leuke eetgelegenheden in de buurt die je misschien nog helemaal niet kent. Je kunt afgaan op het oordeel van vrienden, reviewsites bekijken of gewoon ergens naar binnen stappen, maar het kan nog veel slimmer.

Sinds kort heeft Google Maps in zijn mobiele app de functie Match. Daarmee kun je zien hoe goed een bepaald restaurant of een andere locatie bij je past. De score wordt bepaald aan de hand van je voorkeuren voor specifieke soorten gerechten, de plaatsen die je hebt bezocht en je beoordeling van die plaatsen. Zo leert Google je voorkeuren steeds beter kennen. Tik je op een bepaald restaurant op de kaart, dan laat Maps een matchingscore van 0 tot 100 zien. De app kan ook aanbevelingen voor restaurants doen.

Wil je deze functie gebruiken, dan moet je wel bereid zijn je locatiegegevens met Google te delen. Je gaat in de app naar Instellingen en kiest Voorkeuren voor eten en drinken. Heb je je locatiegegevens nog niet aanstaan, dan kun je dat hier doen. Vervolgens kies je uit een groot aantal typen gerechten je favorieten en je minst favorieten. Ook kun je nog van een aantal restaurants bij jou in de buurt aangeven of ze wel of niet bij je passen.

Maar wil je aanbevelingen voor een restaurant wel door een algoritme laten doen? En ben je bereid daarvoor je locatie 24 uur per dag met Google te delen?

De stelling

 
Ik laat Google mijn restaurant kiezen

Mike Duin 2

MIKE
DUIN

Directeur
Communicatie Roku

 

        

herbert 2

 

HERBERT
BLANKESTEIJN

journalist,  
presentator en spreker

"Ik maak steeds minder gebruik van sites waar mensen reviews achterlaten. Je weet dan nooit of de resultaten zijn beïnvloed. Ik gebruik dan liever een dienst die steeds beter weet waar ik graag kom en wat mijn smaak is. Ik gebruik Match nu regelmatig om restaurants te zoeken en ik herken me tot nu toe wel in de aanbevelingen, al zijn die nog niet zo heel uitgesproken. Als Google weet dat je bijvoorbeeld iedere vrijdag in een wijnbar zit, in het weekend soms uitgebreid uit eten gaat en op woensdag vaak een frietje haalt, valt daar natuurlijk wel het nodige uit te halen. Google kijkt ook naar de voorkeuren en beoordelingen van mensen die eenzelfde profiel hebben als ik. Eigenlijk zoals de aanbevelingen voor Nefflix-series tot stand komen.

   

"Mijn vrouw en ik vinden het leuk om zelf op zoek te gaan naar een restaurant. Als we iets tegenkomen op een leuke plek, gaan we naar binnen en als de menukaart en de sfeer ons aanstaan, besluiten we er te gaan eten. Het kan geen kwaad om af en toe gewoon eens iets uit te proberen. Natuurlijk kan het eten dan alsnog tegenvallen, al gebeurt ons dat bijna nooit. Bovendien, dat kan ook bij een aanbeveling van Google, hoe goed die ook rekening houdt met je locatie en je voorkeuren. Misschien kom je nooit in dat ene geweldige restaurant als je Google niet gebruikt, maar andersom kan het ook: misschien mis je dat pareltje als je niet op je eigen oordeel afgaat, of dat van bekenden die je iets aanraden. 

“Vooral in het buitenland vind ik zo'n functie erg handig, als je niet oppast, beland je al snel in heel toeristische zaken”

 

“Google hoeft niet te weten
dat ik erg van Thais eten houd”

Vooral in het buitenland vind ik zo'n functie erg handig. Ik was in de zomer in Venetië en als je niet oppast, beland je daar al snel in heel toeristische restaurants waar ze alleen pizza serveren voor toeristenprijzen. Dankzij een goede aanbeveling kwam ik op een leuke locatie terecht waar ze heerlijke verse pasta serveerden. 

Ik ben me ervan bewust dat Google weet waar ik ben. Facebook en verschillende andere apps waarschijnlijk ook. Het gemak dat de diensten van die bedrijven bieden, is voor mij toch net iets belangrijker dan dat ze dingen van me weten. De diensten zijn ook gratis en worden vaak met advertenties betaald. Ik let wel op dat ik geen obscure apps mijn locatie laat delen als ik denk dat dat niet nodig is."

 

Ik moet wel een heel goede reden hebben om mijn locatiegegevens toe te vertrouwen aan een groot bedrijf dat waarschijnlijk de kraan richting geheime diensten open heeft staan en waarvan je niet weet aan welke bedrijven ze mijn informatie verkopen. Ik vind dat ik niet hoef uit te leggen waarom ik dat niet wil.

Ja, ook ik gebruik Google wel eens, bijvoorbeeld voor navigatie, maar daarna zet ik mijn locatiegegevens direct weer uit. En Google hoeft niet te weten dat ik erg van Thais eten houd. Als ik een Thais restaurant in Nieuwegein wil vinden, zoek ik liever met een privacyvriendelijke zoekmachine als Startpage.

Review-sites als Yelp gebruik ik al helemaal niet om een restaurant te zoeken. De reviews waarop die sites zijn gebaseerd, zijn zelden objectief, is mijn ervaring. Ze worden vaak door mensen geschreven die ervoor worden betaald."