Iedereen die in het prille begin van de huiscomputer al met computers bezig is geweest, kent ongetwijfeld de Commodore 64. De Commodore 64 staat nog steeds te boek als de meest verkochte computer ooit en voor liefhebbers van nostalgie: de Commodore 64 komt weer terug!

Wat was de Commodore 64?
De Commodore 64 is voor zeer veel mensen de allereerste echte huiscomputer geweest. Kenmerkend aan de Commodore 64 was het dikke lichtbruine toetsenbord met stevige donkerbruine toetsen. Het toetsenbord was dik van formaat, omdat zich onder de toetsen het computergedeelte bevond. Vanuit hier kon je met nog een oude kabelverbinding, de Commodore aansluiten op een televisie of monitor. Verder kon er een verbinding gemaakt worden met een diskettestation (5,25 inch) en een cassettespeler. Het is niet meer voor te stellen, maar het was mogelijk om programma's voor de Commodore 64 op te nemen en af te spelen op een cassettebandje.

Technische gegevens Commodore 64
Wanneer je tegen de generaties vanaf de jaren 90 probeert uit te leggen wat een Commodore 64 is en hierbij de technische gegevens aanhaalt, dan word je uitgelachen. Zo had de Commodore 64 een MOS 6510-processor en de snelheid hiervan was 1.023 MHz. Zelfs een eenvoudige smartphone heeft vandaag de dag al een processor van minimaal 1,4 GHz. Het RAM-geheugen was 64 kb en dit is natuurlijk helemaal niets als je dit weer met een smartphone vergelijkt die minimaal 1 GB aan RAM heeft. De uitvoer naar de display was 320x200 en als je een kleurentelevisie of kleurenmonitor had, had je de keuze uit maar liefst 16 kleuren. Met alle randapparatuur erbij, vrat de Commodore 64 natuurlijk energie. Alsof je een pc met een airconditioner vergelijkt. De huidige generatie zal zich zeker verwonderen dat de Commodore 64 toentertijd echte hightech was. En heb je nu apparaat dat energie vreet? Dan ga je toch lekker energie vergelijken om het goedkoopste contract te vinden? Verstandig voor iedereen die veel pc’s en andere apparaten aan heeft staan.

Hij komt eraan!
Diegenen die ooit met de Commodore 64 gewerkt hebben, zullen soms met weemoed terugdenken aan deze tijd. Minutenlang moest je wachten voor het laden van een game via een cassettebandje of floppydisk. Maar ondanks de soms lachwekkende specificaties, waren de games echt top. Als een game eenmaal geladen was, betekende dit erg veel spelplezier en grafisch waren de games behoorlijke goed. Dit is ook de reden geweest dat de Commodore 64 opnieuw wordt uitgebracht als spelcomputer. Omdat RetroGames, het bedrijf die de Commodore 64 uitbrengt niet de rechten heeft over de naam ‘Commodore’, wordt deze uitgebracht onder ‘The C64’. Uiteraard is deze spelcomputer voorzien met goede specificaties en een HDMI-aansluiting om op tv op monitor aan te sluiten. Ook zijn er usb-aansluitingen en wordt er een retro joystick bijgeleverd. Er worden ook 64 klassieke Commodore 64-games bijgeleverd, waaronder vast enkele games die je ooit al eens gespeeld hebt. De verschijningsdatum voor de Commodore 64 is in december 2019.

pcactive 1