Eindelijk kun je in Nederland betalen met Apple Pay. Wij leggen uit hoe je deze dienst instelt, waarmee, waar en hoe je hiermee kunt betalen en gaan in op de veiligheid.

Sven Lamers en Rob Coenraads

In septem­ber 2014 werd de iPhone 6 geïntroduceerd tijdens een keynote van Apple in San Francisco. Tegelijkertijd kondigde Apple-baas Tim Cook ook een nieuwe betaaldienst aan: Apple Pay. Met deze dienst kun je met je iPhone, Apple Watch en Mac in (online) winkels be­talen. Dat was een maand later ook mogelijk in de VS geïntroduceerd, in samenwerking met American Express, MasterCard en Visa. Daarna  kwamen tientallen andere landen aan de beurt, waaronder België en Duitslandy maar niet in Nederland. Hier leek het alsof de banken, creditcardaanbieders en Apple na een jarenlange strijd geen zin meer hadden om Apple Pay naar de lage landen te brengen.

Apple Pay eindelijk beschikbaar
ingNa bijna vijf jaar is het wachten nu eindelijk voorbij. In mei kondigde ING aan: Apple Pay komt officieel naar Nederland! Weg met de pinpas, want als je een iPhone (of Apple Watch) hebt, heb je die wel altijd bij. Houd deze slimme apparaten tegen de betaalterminal en voilà, je hebt betaald. Maar dit kan tegenwoordig toch ook met de pinpas? Zeker, maar los van dat je deze wel eens kunt vergeten, is zo’n pasje niet altijd even veilig. Zeker in deze tijden van geskimde betaalpassen, privacy-zorgen en het lekken van persoonsgege­vens is de pinpas steeds meer een risico. Elke betaling wordt namelijk gekoppeld aan jouw pinpas, en dus aan jou. Apple Pay is volledig anoniem, zelfs Apple weet niet wel­ke aankopen je doet. De enige identificatie waar Apple Pay om vraagt, is of je vingeraf­druk (Touch ID) of je gezicht (Face ID). Draag je de Apple Watch ontgrendeld om je pols, dan is deze verificatie niet eens nodig.

Deze apparaten ondersteunen Apple Pay
Voor Apple Pay in winkels heb je een mobiel apparaat met een NFC-chip nodig. Dat zijn alle iPhone-generaties vanaf de iPhone 6, even­als de iPhone SE. Ook alle Apple Watch-modellen ondersteunen Apple Pay. Om Apple Pay op websites te gebruiken, heb je een van de voorgaande iPhones nodig, of een iPad Pro, iPad Air 2 of iPad mini 3 of nieuwer. Op een MacBook Pro en MacBook Air met Touch ID kun je betalingen met je vingerafdruk verifiëren.

Pay 2
Hier kun je overal betalen
Apple Pay werkt met alle betaalterminals die NFC ondersteunen. In Nederland zijn dat grofweg álle betaalterminals, als winke­lier krijg je bijna geen andere meer. Als je kunt pinnen, dan kun je ook Apple Pay’en. Vaak zie je ook een logo van Apple Pay of het golfvormige logo voor contactloos be­talen.
In principe kun je met je Nederlandse Apple Pay ook overal in het buitenland be­talen. Houd er wel rekening mee dat NFC-betaalterminals hier misschien nog niet overal beschikbaar zijn. Op websites moet de ondersteuning voor Apple Pay eerst ingebouwd wor­den. Meer informatie hierover vind je op developer.apple.com/apple-pay

 

Apple Pay toevoegen op je apparaten
Apple Pay kun je op bijna alle apparaten van Apple gebruiken: iPhone, iPad, Apple Watch en Macs. Een bijzonderheid is dat je een kaart voor Apple’s betaaldienst op alle apparaten afzonderlijk moet toevoegen – er wordt niets gesynchroniseerd via je iCloud-account. Wel zo veilig, maar hierdoor moet je Apple Pay misschien op vier apparaten toevoegen. Wij leggen hier uit hoe het werkt met je iPhone en iPad.

25 boven

Apple Pay op je iPhone

Stap 1:       Open de app Wallet op je iPhone en tik op het plusje rechts­boven. Selecteer daarna Voeg toe en kies de bank waar je pinpas vandaan komt.
Op dit moment kan dat nog alleen met ING.
Stap 2: In het geval van ING heb je per se de app nodig om Apple Pay te activeren. Daarom krijg je nu de kans om deze te downloaden of te openen.
Bij een aantal andere banken is het voldoende om je pinpas voor de camera van de iPhone te houden.
Stap 3: Ga in de app van ING naar Instellingen en vervolgens Apple Pay en kies met welke rekening je met Apple Pay wilt betalen.
Tik ten slotte op Zet in Apple Wallet en volg de stappen.

25 beneden

Apple Pay op je iPad
Op je iPad is Apple Pay toevoegen bijna hetzelfde als op de iPhone. Alleen begin je in Instellingen, daarna Wallet en Apple Pay. Kies vervolgens hier Voeg kaart toe. Selecteer weer de enige bank van het moment (ING) en voeg je rekening toe via de Bankieren-app zoals voor de iPhone uitgelegd. Wederom geldt: andere banken kun je later misschien rechtstreeks van­uit dit scherm toevoegen.

Betalen in winkels
Betalen met Apple Pay op de iPhone en Watch werkt in de basis net als met elke andere contactloze pinpas of creditcard. Bij iPhones met Touch ID houd je je vinger op de vingerafdruksensor. Houd je iPhone dicht bij de betaalterminal om de NFC-verbinding tot stand te brengen en de betaling wordt bevestigd. De Wallet-app hoef je niet te openen, dat gebeurt automatisch. Bij de iPhone X of nieuwer werkt het allemaal net iets omslachtiger. Duw eerst twee keer op de zijknop en identifi­ceer jezelf via Face ID. Daarna is de betaalfunctie actief en kun je je iPhone boven de betaalterminal houden. Ook bij de Apple Watch druk je twee keer op de zijknop om de functie te activeren.

Gebruikers met een oudere iPhone zijn wat Apple Pay betreft dus in het voor­deel. Met Touch ID werkt het toch iets sneller en intuïtiever dan met Face ID. Geen wonder dat de geruchten van een reïntroductie van Touch ID weer oplaaien. Apple zou de vingerafdrukscanner dankzij een ingenieus staaltje techniek ditmaal in het scherm kunnen verwerken. En dan op zo’n manier dat je je vinger overal op het scherm kunt leggen om Touch ID te gebruiken

Zo veilig is Apple Pay
Soms hoor je dat de betaal­dienst niet veilig zou zijn, evenals dat Apple hiermee je aankopen in de gaten houdt en zo een reclame­profiel kan opbouwen. Maar niets is minder waar. De ‘onveiligheid’ van Apple Pay wordt vaak gebaseerd op de stelling dat het gemakkelijk is om onrechtmatige betalingen te doen. Hierbij houdt iemand een NFC-lezer bij de broekzak waar je je iPhone in hebt zitten en voert bij het voorbijgaan een transactie uit. Maar: je moet eerst een handeling uitvoeren om Apple Pay en de NFC-chip op de iPhone in te schakelen. In dit geval is een NFC-pinpas dus vele malen onveiliger. Hierbij zou het voor kwaadwillenden – in theo­rie – gemakkelijker moeten zijn om dergelijke aanvallen uit te voeren. In de praktijk is het natuurlijk so­wieso maar de vraag of het je niet gaat opvallen als iemand met een NFC-lezer in de buurt van je broek komt. Maar wat als je iPhone wordt gestolen? De dief kan je iPhone niet ontgrendelen, dus hij kan ook niet betalen. Voor de zekerheid kun je Apple Pay ook nog verwijderen van een gestolen apparaat. Ga hiervoor naar www.icloud.com en kijk bij Instellingen en daarna Mijn apparaten.

          


Zo werkt een betaling met Apple Pay achter de schermen

Apple Pay is een erg veilige betaalmethode, omdat de transactie niet met het echte kaartnummer gebeurt, maar met behulp van zogeheten tokens. Het nummer van je pinpas wordt niet eens in de beveiligings-chip, de zogeheten Secure Enclave, van je Apple-apparaat opgeslagen. Tijdens een aankoop wordt een uniek transactienummer gegenereerd. Voor een NFC-terminal ziet dat eruit als een gewone pinpas – maar je echte pinpas blijft geheim.

    

 Verzamelwoede
Blijft over het tweede puntje van kritiek, de dataverzamelwoede van Apple. Veel brancheorganisaties scheren bijvoorbeeld Apple Pay en Google Pay over een kam. Ze zeg­gen dat de Amerikaanse bedrijven niet alleen nieuwe markten in de financiële sector willen veroveren, maar dat ze een beter beeld van het (offline) koopgedrag van hun gebrui­kers willen verkrijgen. Wat hierbij genegeerd wordt, is dat Apple héél duidelijk aangeeft dat er geen gege­vens geanalyseerd worden. Onder het kopje Je betalingen blijven privé laat Apple weten: ‘Wanneer je met een bankpas [via Apple Pay] betaalt, bewaart Apple geen transactiegege­vens die naar jou persoonlijk te her­leiden zijn’.

Anoniem of niet?
De grootste dataverzamelaars zijn overigens vaak de winkeliers zelf. Zelfs wanneer je contant betaalt, proberen ze met behulp van klantenkaarten je koopgedrag bij te houden. Bij een betaling met een pinpas of creditcard worden stan­daard je naam en de gegevens van de kaart (nummer en eventueel verloopdatum) overgedragen. Bij Apple Pay wordt er geen infor­matie over je identiteit naar de winkeliers ver­strekt en kan de winkelier dus hele­maal niet zien wie iets heeft gekocht. Hij of zij krijgt alleen een token dat aangeeft of de betaling suc­cesvol was. Op basis hiervan is op geen enkele manier de opgeslagen kaart van Apple Pay te achterhalen. Alleen jij kunt nog wel je meest recente aankopen bekijken en zo de geschiede­nis achterhalen. Maar opgelet: gebruik je daarnaast een klan­ten- of bonuskaart van een winkel, dan kun je natuurlijk wel geïdentificeerd worden.