Op 29 oktober 1969 werd in de VS het eerste bericht verzonden via een 'voorganger' van het internet met "lo". Het internet was geboren!

“lo” was het eerste bericht dat ooit is verzonden via een ‘voorganger’ van het internet, op de dag af 50 jaar geleden jaar in de Verenigde Staten. Het systeem crashte nadat de eerste twee letters van het woord ‘login’ werden ingevoerd. Eén uur later, tijdens de tweede poging, kon er een volledige tekst verzonden worden.

Protocollen
In de jaren die volgden, werden steeds meer computers toegevoegd aan wat toen nog 'ARPANET' werd genoemd. In het begin bleken de verschillende 'talen' van de computers echter problematisch te zijn: een gestandaardiseerd besturingssysteem bestond nog niet. Pas met de ontwikkeling van een gemeenschappelijke computertaal in 1983, het TCP/IP-netwerkprotocol voor datatransmissie, ging de ontwikkeling van het internet verder. Dankzij de Engelse natuurkundige Tim Berners-Lee, die rond 1990 het http-protocol had ontwikkeld, is het voorheen zeer beperkte computernetwerk voor meer gebruikers toegankelijk geworden. Daarmee werd de basis gelegd voor het 'World Wide Web'.

Modems
Vanaf de jaren negentig van de vorige eeuw werd het internet meer en meer een gevestigde waarde in Duitsland en andere landen. In de beginjaren waren mensen via een inbelmodem via de telefoonlijn verbonden met het internet. In Duitsland waren het de gebruikers tot het midden van de jaren tachtig niet toegestaan om via de telefoonlijn verbinding te maken met het internet via een niet-Deutsche Bundespost-modem (Duits federaal postkantoor). Heiko Harbers, oprichter en CEO van het Duitse devolo, herinnert zich dat: "In 1988, toen we nog onder de naam ELSA actief waren, lanceerden we de eerste erkende modem op de markt die niet afkomstig was van de Deutsche Bundespost. Het was het MicroLink 2400M-model, dat in eerste instantie een nette som van 1950 Duitse mark (bijna € 1.000,-) kostte.

Het internet vandaag de dag
Wat toen revolutionair en nieuw was, is nu onmisbaar. Het is lang geleden dat alleen berichten van de ene computer naar de andere werden verzonden. Het internet heeft zich ontwikkeld tot één groot netwerk van computers die onderling gegevens uitwisselen. Elke computer kan informatie verzenden of raadplegen. Tegenwoordig heeft meer dan de helft van de wereldbevolking toegang tot het internet. In Europa ligt dit aantal boven de 90% (bron: Global Digital Report 2018). Het internet is een alledaags instrument geworden, van een informatiebron tot een aankoopplatform en filmpjes kijken op de mobiele telefoon.

09 Heiko Harbers 16 A M