Hoewel veel HCC-leden interesse hebben in het werken met foto en video, was het geruime tijd stil rondom de Interessegroep HCC!digimedia. Tijd voor een doorstart en een naamswijziging: welkom HCC!fotovideo!

Walter Wijnhoven


OK 2019 05 18 048 HCCexpo 2019a 2Kees van Bergen, voorzitter van de SeniorenAcademie, hoefde niet lang na te denken toen het Hoofdbestuur van HCC aan het bestuur van HCC!seniorenacademie vroeg of het bereid was ook het bestuur voor HCC!fotovideo te vormen. Kees is al sinds de jaren ’80 HCC-lid. “Eind jaren ‘90 begon ik als presentator voor de SeniorenAcademie, sinds 2012 ben ik voorzitter. Ik combineerde dit al met het voorzitterschap van HCC!windows en heb er met het voorzitterschap van HCC!fotovideo nu een nieuwe bestuursfunctie bij.”

Nieuwe naam
“De Interessegroep was wat in de vergetelheid geraakt, terwijl het een van de grootste Interessegroepen betreft met op dit moment bijna 4.000 leden. De naam HCC!digimedia sloot onvoldoende aan bij de behoefte van de leden. Digimedia omvat een breed spectrum van digitale activiteiten, wij beperken ons tot digitale fotografie en digitale video. Ons doel is het vergroten van kennis en het aanbieden van hulp en ondersteuning op het gebied van foto en video. Denk aan het opnemen, opslaan en bewerken en verwerken van foto’s en video’s. En misschien wel het belangrijkste: het delen van informatie met elkaar. Kortom voldoende reden om de naam te wijzigen in HCC!fotovideo.”

          


Agenda

 • Zondag 18 Augustus 2019 09:00-16:00
  Internationale openlucht markt Fotografica in Doesburg, dit jaar voor de 25ste keer. 
  http://www.fotograficamuseumdoesburg.nl
 • Zondag, 29 September 2019 10:00-17:00
  Fotografiebeurs in Brugge, de beurs in België voor fotografie voor professionals en hobbyisten,
  samen met de Micro Mega Markt.
  http://www.dipro.be/benl/fotografiebeurs
 • Zaterdag 12 oktober 2019 10:00-15:00
  HCC!kennisdag en ALV in de Expo Houten (onder voorbehoud).
  Na de ALV zijn er lezingen en stands van HCC!fotovideo.
    

Touwtjes trekken
Bestuurswerk zit Kees van Bergen in het bloed. “Ik kom uit de logistiek dus ben gewend om te organiseren. Het is een hobby om als vrijwilliger bestuurstaken te doen. Hierbij probeer ik mijn Kernleden of medebestuursleden altijd voor te houden: als ik moet werken dan doen jullie het verkeerd. Als voorzitter ben ik er vooral om links en rechts aan de touwtjes te trekken en aan de knoppen te draaien, waarbij ik zelf een neutrale positie behoud. Mijn eigen visie geef ik pas als laatste. Als voorzitter is het belangrijk om tactvol en geduldig te blijven, al bewaak ik tijdens de vergaderingen wel de tijdsduur van ieder agendapunt.”

OK 2018 10 20 201 HCCDigimedia HCCfotovideo event FB panoramakl 2Werkgroepen
HCC!fotovideo heeft zelf geen eigen vaste locatie. Er zijn in het land diverse werkgroepen actief met foto en video. Deze werken onder de vlag van de Regio's en zijn ook lid van HCC!fotovideo. OK 2019 05 18 070 HCCexpo 2019 2
Kees van Bergen: “Als Interessegroep proberen wij deze activiteiten te promoten via onze website https://fotovideo.hcc.nl, waar ook onze agenda staat, en we zijn te vinden op beurzen en open dagen zoals op de HCC!Expo. Daar staan we samen met andere Interessegroepen, terwijl er ook een hechte samenwerking is met HCC!seniorenacademie. Dat laatste is natuurlijk niet verwonderlijk, omdat de SeniorenAcademie de bestuurstaken van HCC!fotovideo verricht. Bij de SeniorenAcademie werken we ook met foto en video, maar vertellen we bijvoorbeeld hoe je met je smartphone foto’s kunt maken en hoe je die vervolgens opslaat op je laptop, en bewerken kunt met iMovie of een ander eenvoudig bewerkingsprogramma. De werkgroepen gaan vaak wat dieper op de materie in en zijn bijvoorbeeld fysiek met camera’s bezig of werken met duurdere foto- en videobewerkingsprogramma’s. Dat doen ze goed en daarmee moeten ze dan ook zeker doorgaan. HCC!fotovideo wil een anker zijn voor alle werkgroepen die in landelijke en regiostructuren werken.”

          


Vrijwilligers gevraagd!

Er wordt hard gewerkt om de doorstart van HCC!fotovideo verder vorm te geven. Maar dat kan niet zonder de inzet van vrijwilligers. Kees van Bergen: “We kunnen nog veel mensen gebruiken die hun kennis willen overdragen op anderen om mensen te helpen, maar we kunnen ook beginners gebruiken die al zover zijn dat ze andere beginners kunnen helpen. We zijn niet op zoek naar mensen voor een bestuursfunctie, maar naar enthousiastelingen die op locaties bij de Regio’s maar ook bij de SeniorenAcademie (die ook in regio’s is verdeeld) iets aan de Interessegroep willen bijdragen. De ervaring leert dat het niet alleen nuttig is, maar vooral ook erg leuk! Belangstellenden kunnen zich aanmelden via bestuur@fotovideo.hcc.nl.”

    

Landelijke dekking
“De Regio’s organiseren zelf hun bijeenkomsten, het onderwerp kan foto of video zijn maar dat hoeft niet. Er zijn meestal ook leden van HCC!fotovideo aanwezig; vaak zijn mensen in de regio namelijk ook lid van HCC!fotovideo. Zo is landelijke dekking gegarandeerd. We werken met elke Interessegroep samen als daar vraag naar is, zo kan ik mij voorstellen dat we iets doen samen met HCC!drones want met drones kun je natuurlijk ook hele mooie filmpjes maken. Of met HCC!3d over hoe je 3D-beelden kunt omzetten naar een 3D-printer. Deze samenwerkingen worden in de toekomst allemaal verder opgepakt. Verder wordt onze website nog uitgebouwd, waarbij we natuurlijk afhankelijk zijn van de beschikbare content. Een van mijn bestuurstaken is dan ook om content te genereren voor zowel de website als onze nieuwsbrief. Leden die iets willen vertellen over hun foto- of videohobby nodig ik graag uit om dit met ons te delen.”
OK 2019 05 18 123 HCCexpo 2019 2

Smartphone
Eén van de hot items op dit moment is het fotograferen en filmen met je smartphone, weet Kees van Bergen. “Ik had zelf ooit een rugzak met een dure camera en een telelens waar ik mee rondsjouwde, als ik hem nu eenmaal per jaar uit de kast haal is het veel. Dat zien we bij veel van onze leden, zij nemen hun fototoestel vaak niet meer mee en maken foto’s en filmpjes met hun telefoon. Alleen willen ze die daarna nog bewerken en daar hebben de meesten problemen mee. Wat ga je er daarna mee doen? OK 2019 05 18 090 HCCexpo 2019a 2Maak je een filmpje van je foto’s, zet je ze ‘ergens’ op een schijf, waar zet je ze dan en hoe zorg je voor een backup, et cetera. 
Er zijn gratis programma’s en hele dure. iMovie, standaard aanwezig bij Apple, is zo’n gratis programma waar je als beginneling prima filmpjes mee kunt maken. Basisprincipes zoals teksten aanpassen of muziek harder of zachter laten afspelen, dat zit allemaal in iMovie. Apple is van huis uit sterk op dit gebied, maar Android blijft niet achter. Er is een strijd gaande tussen smartphones met 1, 2 en zelfs 3 camera’s. Maar wat dit alles voor mogelijkheden biedt, daar was onvoldoende aandacht voor. Een mooie taak voor HCC!fotovideo.”

Workshops videobewerking
Ook leden met al veel ervaring dragen hun steentje bij. Al ruim 15 jaar verzorgt Daan Homburg, zelf een fanatiek filmer, op bijeenkomsten van HCC!kennemerland een corner voor videobewerking en geeft hij demo’s en cursussen van Magix en Pinnacle, voor beginners en gevorderde videobewerkers. Van beide programma’s worden de meest actuele versies gebruikt: Corel Pinnacle Studio 22 en MAGIX Video deluxe 2019. De workshop wordt gegeven voor maximaal 12 personen.
Screenshot 2019 07 08 HCC fotovideo Videobewerking workshops Pinnacle 22 en Magix Video 2019 2De workshop van Pinnacle Studio 22 bestaat uit meerdere workshops van elk 2 uur, de workshop van MAGIX Video deluxe 2019 bestaat uit één workshop van ongeveer 2 uur. Een syllabus wordt na afloop verstrekt tegen een kleine vergoeding. Binnenkort worden locaties en data bekend waarop deze videobewerking workshops gegeven worden namens HCC!fotovideo. Houdt dus de website en nieuwsbrieven goed in de gaten! Voor HCC-leden is de toegang gratis en cursusmateriaal met korting beschikbaar. Software dien je zelf aan te schaffen.

          


Verdieping via Interessegroepen

HCC-leden kunnen gratis lid worden van een Interessegroep. Hier ontmoet je leden met veel kennis over een bepaald digitaal onderwerp als fotografie, video, programmeren, Windows, Apple en nog veel meer. Als HCC-lid kun je je gratis aansluiten bij één Interessegroep naar keuze met uitzondering van HCC!genealogie en HCC!drones, deze vragen een aanvullend bedrag. Zie ook www.hcc.nl/interessegroepen

    

Vragen staat vrij
“Wij zijn er voor alle leden, ook voor beginners die kennis willen maken met foto en/of video”, vertelt Kees van Bergen. “Beginners komen bijvoorbeeld met vragen als: hoe maak ik een (kerst)kaart van mijn vakantiefoto, waar zet ik mijn bestanden neer, hoe krijg ik mijn bestanden van fototoestel naar laptop? Als je meer de diepte in wilt, kunnen vragen bijvoorbeeld gaan over belichting; met licht kun je ontzettend veel leuke dingen doen. Maar met de smartphone gaan we daar niet over hebben.

We streven ernaar dat vragen vanuit de vereniging specifiek over foto en video bij onze Interessegroep terecht komen. Daar zit de kennis en daar zitten de mensen die er alles van weten. Zo kan kennisbundeling plaatsvinden, maar dat kan ook in een koppeling met de bestaande online Vraagbaak van HCC https://vraagbaak.hcc.nl, beheerd door de HCC!seniorenacademie, waar ook mensen van HCC!fotovideo -waaronder ikzelf- meedraaien. We streven naar een goede samenwerking en kennisoverdracht tussen onze vrijwilligers en leden, iedereen is hierbij van harte welkom!”

Hieronder twee voorbeelden van vragen én antwoorden uit de HCC Vraagbaak:  d9ddde

 • Vraag: Om foto's en inlegvellen te printen voor dvd’s en cd’s zoek ik betrouwbare software.
 • Antwoord: AudioLabel CD Printing is een goed programma en bovendien gemakkelijk te bedienen.

 • Vraag: Hoe kan ik meerdere bestanden van elk meer dan 2 Mb als bijlage versturen via webmail?
 • Antwoord: De maximale grootte van bijlagen is doorgaans circa 8 Mb. Normaal gesproken kan meer dan één bijlage worden gemaild. Als de mogelijkheden van (web)mail beperkt zijn, kunnen bestanden met een totale grootte tot 2 Gb worden verzonden via www.wetransfer.com. Na het uploaden wordt de link verstuurd naar de ontvanger die de bijlagen kan downloaden, de link is een week geldig. WeTransfer is een gratis Nederlandse site.
 


Bestuur HCC!fotovideo

Het bestuur van HCC!fotovideo bestaat uit:

   
          

Voorzitter                        

Secretaris                        

Penningmeester               

Coördinator en webmaster  

Bestuurslid                       

Bestuurslid                        

Kees van Bergen

Jaap Swenker

Dick Elzinga

Peter Nent

Frans Buhrs

Richard Morgan

    

 

 

fotovideo

 

Dit artikel is geschreven in samenwerking met HCC!fotovideo,
een van de interessegroepen van HCC.
www.fotovideo.hcc.nl