Over een paar maanden wordt de PlayStation 5 van Sony geïntroduceerd tijdens de PlayStation Meeting 2020. Lees hier meer info over de nieuwe PS5 gameconsole.

Het is een moment waar veel PlayStation-liefhebbers naar uitkijken: over slechts vier maanden zal Sony haar nieuwe PS5-spelconsole introduceren tijdens de PlayStation Meeting 2020. Jammer genoeg zal het dan nog wel even duren voordat hij te koop is, maar de verwachting is wel dat dat voor de feestdagen zal zijn, net als de Xbox Two overigens. Nu de PlayStation Meeting 2020 dichterbij komt, worden er langzamerhand steeds meer details bekend.

Sony PlayStation 5
Zo publiceerde Alex Cranz afgelopen week op Gizmodo een artikel aan de hand van een serie tips en foto’s die de site gedurende de periode juni-augustus 2019 heeft ontvangen van een gameontwikkelaar die momenteel werkt aan een nieuwe gametitel voor de Sony PS5 en de Xbox Two.

Voorkant 2

Uit deze publicatie blijkt onder andere dat de 3D-productrenders die LetsGoDigital in augustus 2019 heeft ontworpen van de Sony PlayStation 5 Dev Kit, aan de hand van een serie patentschetsen, in grote lijnen correct zijn. Gizmodo heeft van de tipgever een tweetal foto’s ontvangen, waarop niet alleen het ontwerp, maar ook de kleuren te zien zijn. Hoewel de foto’s niet gepubliceerd zijn (om de tipgever te beschermen), is er wel een uitgebreide omschrijving gegeven. Zo stond er op de console vermeld: ‘PROTOTYPE 1 NOT FOR SALE’.
LetsGoDigital heeft nieuwe productafbeeldingen ontworpen aan de hand van deze informatie.

Bovenkant 1

Sony PS5: knoppen

De bovenzijde is glimmend zilver en de voorzijde en de ventilatiegaten aan de zijkanten worden in zwart kunststof uitgevoerd. De vijf knoppen boven het schijfstation blijken in werkelijkheid drie knoppen en twee LED-indicators te zijn. Op de foto’s stonden ook teksten bij de knoppen vermeld, van links naar rechts gaat het om een Standby-, Reset- en ten slotte een Eject-knop. De teksten van de tweede en derde knop waren slechts deels leesbaar zo vermeldde Gizmodo, hierdoor is het nog niet helemaal duidelijk of de tweede knop een reset- of een record-knop is. Ten slotte is er een reële kans dat een spel gedurende de ontwikkelperiode vastslaat, een knop om de console dan snel te kunnen resetten lijkt dan ook geen overbodige luxe te zijn.
Ook is het nog onduidelijk waar de grote ronde knop aan de rechterzijde voor dient. In eerste instantie ging onze gedachte uit naar een aan/uit-knop. Het is echter ook mogelijk dat de meest linkerknop, die als standby-knop functioneert, tevens de power-knop is.
Dit PS5 prototype werd door de tipgever ook wel ‘Prospero’ genoemd en deze benaming is interessant, want Prospero was het hoofdpersonage in het toneelstuk The Tempest van Shakespeare. Twee andere personages uit dit toneelstuk waren Ariel en Gonzalo en dit zijn tevens de twee codenamen die zijn opgedoken voor de op maat gemaakte AMD-processors voor respectievelijk de Sony PS5 en de Xbox One Two (Xbox Scarlett).

PS5 8K PlayStation games
In april maakte de hoofdarchitect van Sony PlayStation verschillende specs bekend aangaande de PS5, nagenoeg gelijktijdig liet ook de processorfabrikant AMD van zich horen. Sindsdien is bekend dat de PlayStation 5 beschikt over een 8-core AMD Ryzen processor met een GPU en AMD Navi-architectuur dat ray tracing ondersteunt.
De Sony PS5 zal ook 8K games ondersteunen, of hierbij gebruikt wordt gemaakt van een upscale-techniek is nog onbekend. Daarnaast wordt het de eerste PlayStation spelcomputer met een SSD (Solid State Drive), waardoor veel kortere laadtijden gegarandeerd kunnen worden.

8K PlayStation
Volgens Gizmodo zal de PS5 in ieder geval over een camera beschikken. Het is echter nog onduidelijk of deze met de console wordt meegeleverd of dat het om een add-on gaat. Aangezien niet alle gamers behoefte zullen hebben aan zo’n camera is het aannemelijk dat deze als losse accessoire verkocht zal worden. Ten slotte kan Sony op deze wijze de prijs van de console laag houden. Mogelijk dat er ten tijde van de pre-order periode een gratis camera wordt meegeleverd.

zijkant 1