Handige tips als je promotiemateriaal zelf wilt ontwerpen en bedrukken, en in welk programma je het ontwerp kunt maken.

Wanneer je een bedrijf hebt, dan heb je in veel gevallen ook promotiemateriaal nodig. Promotiemateriaal kan erg uiteenlopend zijn: zo wil de een graag visitekaartjes laten bedrukken en de ander heeft juist posters nodig voor zijn bedrijf. Waar moet je precies op letten wanneer je promotiemateriaal wilt ontwerpen en in welk programma kun je het ontwerp maken? Er zijn natuurlijk ongelofelijk veel mogelijkheden en om je op weg te helpen, geven we je een aantal tips: zo kun je namelijk je drukwerk makkelijk zelf ontwerpen en laten bedrukken. Dit scheelt veel geld, want als je dit laat ontwerpen, lopen de kosten heel snel op.

Ontwerpprogramma
Wanneer je een mooi design wilt maken voor je drukwerk, heb je een programma nodig waarin je dit kunt maken. Wanneer je een grafisch vormgever bent, maak je in veel gevallen gebruik van professionele programma’s zoals Photoshop of Indesign. Deze programma’s kunnen best ingewikkeld zijn en zijn dus niet voor iedereen weggelegd. Als je geen kennis hebt van dit soort programma’s, kun je beter voor een simpele optie kiezen. Bij Drukwerkdeal kun je bijvoorbeeld eenvoudig via de website zelf een ontwerp maken voor je posters, visitekaartjes of ander drukwerk.

Waar moet je op letten bij het ontwerpen?
- Ten eerste is het natuurlijk belangrijk dat je de juiste informatie op de poster hebt staan. Ook is het belangrijk dat de informatie goed naar voren komt, zodat iemand direct weet wat er staat.
- Een goede poster heeft de perfecte verhouding tussen afbeeldingen en tekst: alleen maar tekst is saai en alleen een afbeelding werkt ook niet, houd hier dus rekening mee.
- Je poster moet natuurlijk opvallend zijn, er zijn zoveel posters. Je ziet ze letterlijk overal. Om de aandacht te trekken, moet je poster dus opvallend zijn.
- Als laatste tip: let op dat je poster aansluit op de doelgroep. Dit is erg belangrijk, zorg er dus voor dat je afbeeldingen en tekst goed overeenkomen met wat je doelgroep wilt zien en lezen.

We hopen dat je met deze tips zelf aan de slag kunt om je promotiemateriaal te kunnen maken. Misschien dat je niet op hetzelfde niveau zit als een professionele ontwerper, maar dat maakt niet uit. Zonder al te veel kennis kun je al een leuk ontwerp maken voor je promotiemateriaal. Wanneer je hier mee oefent, zul je merken dat je er snel beter in wordt.