Van 5 tot 20 oktober is het de EU-programmeerweek, Apple draagt hier onder andere aan bij met nieuwe mogelijkheden voor Europese leerlingen door het leren van Swift.

De EU-programmeerweek is een burgerinitiatief dat erop is gericht om programmeren en digitale vaardigheden op een leuke, aantrekkelijke manier voor iedereen bereikbaar te maken. Leren programmeren helpt ons de snel veranderende wereld om ons heen te begrijpen, ons begrip van de werking van technologie te vergroten en vaardigheden en mogelijkheden te ontwikkelen om nieuwe ideeën te ontdekken en te innoveren.
Apple draagt hier onder andere aan bij met nieuwe mogelijkheden voor Europese leerlingen door het leren van Swift. Hier vind je de mogelijkheden die Apple ons liet weten.

Today at Apple
• In iedere Apple Store biedt Apple via het Today at Apple programma gratis programmeersessies tijdens EU Code Week.
• Apple biedt het hele jaar door programmeersessies aan als onderdeel van het gratis Today at Apple-programma in Apple-winkels over de hele wereld, waar mensen kunnen deelnemen aan verschillende ervaringen, zoals het leren programmeren van AR-ervaringen met Swift, de krachtige en intuïtieve moderne programmeertaal van Apple.
Tijdens de EU Code Week zijn er gratis programmeersessies bij Apple-winkels in heel Europa.

Iedereen Kan Programmeren
• Apple gelooft dat codering een essentiële vaardigheid is.
• Door te leren programmeren, leer je problemen op te lossen en op een creatieve manier samenwerken. Het helpt ook apps te bouwen die ideeën tot leven brengen.
• Apple heeft een programma ontworpen waarmee iedereen programmeren kan leren, schrijven en onderwijzen: Everyone Can Code.
• Het gratis meeslepende programma, dat in 2016 werd gelanceerd, is ontworpen om programmeren eenvoudig en plezierig te maken voor studenten, met lessen, docentengidsen en apps die het voor docenten gemakkelijk maken om programmeren in de klas te geven.
• Er zijn nu honderden instellingen in Europa die het lesprogramma Iedereen kan programmeren van Apple onderwijzen.
• Nieuw! Swift Coding Club-kits zijn nu beschikbaar in 17 talen in heel Europa voor bijvoorbeeld clubs en naschoolse activiteiten om meer jonge mensen de mogelijkheid te geven om te leren programmeren.
• Swift Coding Club-kits bevatten leuke activiteiten om studenten te laten samenwerken, prototypen van apps te maken en na te denken over hoe programmeren een verschil kan maken in hun gemeenschap. Facilitator-gidsen geven elke clubleider de tools om studenten te laten creëren met programmeren.

Nederlandse casestudy's voor programmeren in het onderwijs:

UvA Vrije Universiteit van Amsterdam, Nederland
Gespecialiseerd in het onderwijzen van App-dev voor studenten van elke major. Elk jaar leren ongeveer 40 studenten Swift en iOS in een cursus van vijf maanden. Onderwijsassistenten Emma Hokken die visueel gehandicapt is (bijna volledig blind) leerde iOS programmeren in de cursus, nu geeft ze les in de cursus en heeft ze deelgenomen aan de Teaching App dev met Swift training.

Sint Ursula, Nederland
Sint Ursula is middelbaar beroepsonderwijs en Apple Distinguished School. Ze hebben een Digital Lab opgezet en introduceren programmeren als verplicht vak voor meer studenten. Ze hebben ook programmeerclubs na school. De school zegt: “ rogrammeren helpt de studenten meer gestructureerd te zijn, ze zijn systematischer en wanneer ze problemen tegenkomen bij andere vakken gebruiken ze de debug-methode om het probleem te deconstrueren en op te lossen." Ze leren ook creativiteitstools die studenten helpen vaardigheden te ontwikkelen zoals app-ontwerp en prototyping.

HAN University, Nederland
Deze universiteit heeft App-ontwikkeling met Swift tot de kern van hun strategie gemaakt. Ze geven les in het vak in hun traditionele Major- en Minor-cursussen en werken samen met het plaatselijke arbeidsbureau en de lokale overheid om een programma van zes maanden aan te bieden aan jongeren die voortijdig van school zijn of werkloos zijn. Ze hebben drie groepen studenten gehad die allemaal een app-showcase hebben voorbereid. Het aantal studenten dat na het doorlopen van het programma een baan in de IT heeft gevonden, is zeer bemoedigend.

Swift swiper