Een VPN zorgt niet alleen voor extra veiligheid in het bedrijfsleven, ook voor consumenten zijn er aantal voordelen en wij sommen die voor je op.

Steeds meer Nederlanders maken gebruiken van een VPN en VPN-providers winnen dan ook snel aan populariteit onder Nederlandse consumenten. Toch is er nog een grote groep consumenten die niet bekend zijn met de voordelen van een VPN.

VPN
Bij een reguliere internetverbinding worden de gegevens tussen jouw apparaat en het internet niet-versleuteld verstuurd. Dit betekent dat de data in het geval van een hack door de hacker bekeken kan worden. Dat is het laatste dat je wilt wanneer je privégegevens of financiële gegevens verstuurt via het internet. Voor je het weet, wordt de informatie gebruikt om je onder druk te zetten of geld af te troggelen. Wifinetwerken staan erom bekend dat ze gemakkelijk gehackt kunnen worden. Daardoor hoef je het zelf niet eens door te hebben dat er iemand met je meekijkt.

Extra veiligheid op het internet
Door een VPN te gebruiken, wordt er een extra stap tussen jouw apparaat en het internet gezet: dat is de VPN-server. De data die vanuit jouw device wordt gestuurd, zal eerst via een versleutelde verbinding naar de VPN-server verlopen. Vervolgens zal de data via de VPN-server naar het internet worden verstuurd. Door deze tussenstap is het voor anderen onmogelijk om de data te bekijken. Het komt de veiligheid van de internetverbinding dus ten goede.

Meer privacy
Naast extra veiligheid kan een VPN ook nog eens zorgen voor meer privacy op het internet. Je IP-adres wordt onder andere gebaseerd op je locatie. Daardoor is het voor adverteerders mogelijk om in combinatie met andere online data een profiel van je op te bouwen. Maar wanneer je een VPN gebruikt, verandert je IP-adres en door de versleutelde verbinding is het voor de adverteerders niet mogelijk om je data in te zien. Daardoor zal het profiel dat zij van je opbouwen, niet bij je passen.

Blokkades omzeilen
Sommige online diensten kunnen in bepaalde regio’s of landen geblokkeerd zijn. Dit kan om tal van redenen gebeuren, maar censuur en regelgeving komen worden vaak als oorzaak genoemd. Op basis van je IP-adres wordt dan bepaald of je de content kun zien of niet. Via een VPN verandert je IP-adres naar die van de VPN-server die je hebt uitgekozen. Zo kun je een buitenlandse server kiezen om de blokkade te omzeilen, terwijl je gewoon in het land bent.

Gratis of tegen lage kosten
Het laatste voordeel van een VPN gaat niet zozeer om een functionaliteit, maar over de prijs. De prijs van een VPN-dienst valt namelijk heel erg mee. Voor enkele euro’s per maand ben je al voorzien van een uitstekende verbinding. Het is zelfs mogelijk om geheel gratis gebruik te maken van een VPN-verbinding. Hiervoor kun je kiezen uit een aantal providers die de optie bieden om gratis gebruik te maken van een VPN-server. Meestal zitten hier wel enkele beperkingen aan. Zo kan de snelheid tegenvallen of kan er een data-limiet aan verbonden zijn. Betaalde VPN-abonnementen bieden in de meeste gevallen een niet-goed, geld-terug garantie aan, waardoor de drempel tot een betaald abonnement verkleind wordt.

 

Dit artikel kwam tot stand in samenwerking met vpn-check.nl