De nieuwe Apple Watch series 5 heeft een aantal interessante nieuwtjes. Zo was het always-on-scherm voor iedereen een grote verrassing en werd ook de opslagruimte verdubbeld.

Deze week kondigde Tim Cook tijdens de Apple-keynote de Apple Watch series 5 aan. Ook ging hij in op oudere Watch-series en WatchOS 6.

Apple Watch series
Met het always-on-scherm heb je 18 uur lang doorlopend een beeld op je Apple Watch en dat kan voor veel dragers van Apple Watch de reden zijn om hun Apple Watch te upgraden. Als je je pols niet optilt of draait, schakelt de Apple Watch terug naar 1 beeld per seconde en wordt het licht iets gedimd. Hierdoor verbruikt de Apple Watch veel minder stroom. Na een tap op het scherm en optillen of draaien van je pols wordt het beeld weer helderder en vloeiender weergegeven met 60 beelden per seconde.
Naast meer opslagruimte (32 GB i.p.v. 16 GB) zijn er ook nieuwe locatievoorzieningen, zoals een kompas en een hoogtemeter waarmee je beter kunt navigeren met de vernieuwde kaarten-app. In de nieuwe kompas-app zie je direct in welke richting je staat en wat de hoogte, helling en breedte- en lengtegraad is. De kompas-functie kun je ook in drie compilaties samen met andere informatie op je wijzerplaat zetten, zodat je je overal snel kunt oriënteren. Tijdens de keynote liet Apple een indrukwekkend filmpje zien waarin gebruikers vertelden waarom de Apple Watch voor hen onmisbaar is. Voorbeelden hiervan zijn het ontdekken van hartritmestoornissen en het automatisch inschakelen van hulpdiensten als de drager na een val één minuut lang niet beweegt. Voor die laatste functie heb je wel de 4G-versie nodig die gek genoeg nog steeds niet officieel in Nederland te koop is en € 100,- meer kost dan de normale versies.
De Apple Watch Series 5 is direct online te bestellen en ligt vanaf 20 september ook in de Apple Stores te koop. Voor de nieuwste Apple Watch betaal je nog steeds € 449,- (40 mm versie) en € 479,- (44 mm versie). Wat Apple in de toekomst nog zou kunnen verbeteren, is door alle Apple Watches te voorzien van hard kristalglas.

Andere Apple Watch series en WatchOS
De series 3 Apple Watch, met ingebouwde GPS met hartslagmeters en ook geschikt om mee te zwemmen, kost nu nog maar € 229,-. Naast de uit gerecycled aluminium vervaardigde basismodellen, zijn er nieuwe modellen van titanium en later dit jaar ook wit keramiek. Verder zijn er nieuwe sportuitvoeringen van Nike en een modieus zwart modellen van Hermes.
Met uitzondering van de allereerste Apple Watch kun je vanaf 19 september met elke iPhone die voorzien is van iOS 13 WatchOS 6 op je Apple Watch zetten. Met dit nieuwe WatchOS 6 kies je de apps voor je Apple Watch direct op je Apple Watch. Ook zie je beter je vorderingen op de langere termijn. Er komen nieuwe apps voor audioboeken, Calculator en geluidsopnames.

calc