Op de IFA in Berlijn introduceerde marktleider Lenovo veel nieuwe laptops, waaronder de Yoga C940 in een 14inch- en 15,6inch-variant. Hier vind je de preview.

Lenovo meldde op de grote consumentenelektronicabeurs IFA in Berlijn dat ze nummer 1 van de wereld zijn op een aantal gebieden, waaronder consumenten-pc’s. Met hun marktaandeel van 24,9% in het eerste kwartaal van 2019 streefde het HP (23,6%) voorbij. Ter info, Dell is nummer 3 en Acer en Apple volgen op gepaste afstand met zo’n 6 procent. Deze Chinese techgigant timmert dus met haar Yoga’s flink aan de weg en in dit artikel belichten we de nieuwe Yoga C940.

Lenovo Yoga C940
Deze opvolger van de Yoga C930 is het topmodel uit de C-serie die voor consumenten bedoeld is en bestaat verder uit de ook aangekondigde C740 en C640 (naast de huidige modellen). Het zijn 2-in-1 laptops, oftewel je kunt ze zowel als laptop en als tablet gebruiken. Vaak zul je hem als laptop gebruiken, dankzij het scharnier kun je hem ook helemaal openklappen en dus als tablet gebruiken. De Yoga C940 verschijnt in een 14inch- en 15,6inch-variant en beschikbaar in januari 2020.
Lenovo heeft de Yoga C940 een design update gegeven: hij ziet er mooi uit met mooie smalle randen, volledig aluminium behuizing en de specificaties mogen er ook zijn.

Scherm en helderheid het belangrijkst
Het topmodel van de C-serie beschikt logischerwijs over topcomponenten: zo krijgen de 14inch-versie een Intel Core i7 of Core i5 van de tiende generatie en de 15,6inch-variant een Core i9- of Core i7-chip (negende generatie). Processors zijn volgens big data analytics van Lenovo het op een na belangrijkste hardware-item voor kopers van laptops. Het belangrijkste is het scherm en hoewel de C940 zowel met een full hd-(19020x1080 pixels) als 4K-(3840x2160 pixels) scherm verkrijgbaar wordt en hdr-weergave, is de helderheid het belangrijkste. Dit wordt uitgedrukt in nits (ook wel aangeduid met cd/m2) en hierbij geldt hoe hoger de waarde, hoe beter de helderheid (brightness). Ook hierbij geldt dat Lenovo goed naar zijn gebruikers luistert en de gewenste verbeteringen in de laptops doorvoert volgens het principe luisteren, leren en verbeteren. Zo zullen deze modellen 500 nits bieden (alleen het full-hd-model biedt 400 nits), terwijl veel andere laptops ‘slechts’ 200 tot 300 nits bieden.

Meer specificaties
Prettig is ook dat Lenovo vaak bij meerdere modellen de keuze biedt hoe jij hem wilt hebben, iets wat niet bij alle notebookfabrikanten kan. Vind je bijvoorbeeld werkgeheugen heel belangrijk en opslaggeheugen minder belangrijk omdat je toch heel veel in de cloud opslaat, dan biedt de Yoga C940 meerdere mogelijkheden. Bij het 14inch-model heb je keuze uit 8 tot 16GB werkgeheugen en 256GB tot 1TB opslag, terwijl je bij de 15,6inch-versie kunt kiezen uit 12GB of 16GB RAM en 256GB tot 2TB opslaggeheugen. Hoewel we nog niet weten welke modellen er precies naar de Nederlandse markt komen, gaan we wel uit van enige keuzevrijheid. Verder is er natuurlijk een vingerafdrukscanner aanwezig en zogeheten far field microfoons voor het aansturen van digitale assistenten.

Bijzonder
Hoewel voorganger C930 dat ook al had, blijft het bijzonder dat in het scharnier een speaker is geïntegreerd met Dolby Atmos-surroundweergave. Audio komt niet voor in de top5 van belangrijkste items bij de meeste gebruikers, maar audio wordt wel belangrijk gevonden, aldus Lenovo-woordvoerders die hier ook verwezen naar hun big data analytics. Overigens bestaat de speakerbar nu uit één stuk, wat volgens Lenovo zorgt voor een betere geluidsweergave.
Qua batterijduur gaat hij volgens Lenovo tot 60% langer mee. Zo houdt het 14inch-model het max. 17,5 uur vol voor het full-hd-model en het 4K-model max. 9,5 uur, bij het 15,6inch-model is dat maximaal 12 c.q. 9 uur. Bijzonder hierbij is dat je dankzij Rapid Charge je binnen 15 minuten de C940 zodanig oplaadt dat hij er weer 2 uur tegenaan kan.
Het bedienen van deze 2-in-1 kan ook via de Garaged Pen, een stylus die je mooi in de behuizing kunt opbergen en tevens over een oplaaddock beschikt.
Opvallend is verder de TrueBlock Privacy Shutter: het is een blokje wat je voor je webcam kunt schuiven voor meer privacy.
Last but not least: de C940 beschikt over WiFi6 oftewel de nieuwe standaard die ook soms als 802.11ax wordt aangeduid en waarmee de C940 dus ook op de toekomst is voorbereid.

Prijs, kleur en beschikbaarheid
Zoals gezegd komt de C940 pas in januari 2020 naar Nederland en dan is het nog afwachten in welke uitvoeringen. Hier en daar lees je al bepaalde (vanaf-)prijzen, maar dat zijn algemene prijzen voor Europa. Lenovo zelf gaf ons nog geen enkele indicatie, tegen de tijd dat ze naar Nederland komen, laten we het je weten.
Qua kleur komt de 15,6inch-versie in iron grey, terwijl de 14inch-versie behalve die kleur ook nog in mica komt, bekend van de C930.