De hashtag bestaat 12 jaar en onder de vele hashtags zitten ook veel pareltjes die je wellicht al vergeten was. Twitter heeft een aantal bijzondere op een rijtje gezet.

#lakaan - de kleine nagellakheld

Deze terugblik zou niet compleet zijn zonder de grootste kleine man van Nederland van 2017. De 6-jarige Tijn uit het Brabantse dorpje Hapert baarde eind 2016 opzien met zijn nagellak-actie tijdens @SeriousRequest, waarmee hij miljoenen euro’s wist op te halen voor het Rode Kruis. Hij wist met zijn goedheid heel Nederland in actie te krijgen voor het goede doel: het terugdringen van hoge sterfte door longontsteking in Afrika. In 2017 kreeg de actie een vervolg met de speciale nagellaklijn LAK. Helaas is Tijn op 7 juli 2017 overleden aan de gevolgen van hersenstamkanker.

tw4

#saafie - de meest boring movement ever
Jordi van de Bovenkamp riep in 2015 zijn volgers op een ‘saaifie’ te maken, oftewel een selfie terwijl je je verveelt. Nederland bleek een nogal saai land, want binnen no time werd de hashtag trending. Honderden mensen deelden een #saafie tijdens het uitlaten van de hond, op vakantie, in de trein en tijdens het shoppen.

tw5

#FreeHermien - de koe die uit de handen van het slachthuis wist te blijven 

Eind 2017 ontsnapte de inmiddels beruchte koe Hermien samen met handlanger Zus uit de veewagen op weg naar het slachthuis. Wat volgde was een twee maanden durende klopjacht die de gemoederen in de media en de Twitter-community bezig hield. Kopstuk Hermien was voor even meest bekende voortvluchtige van Nederland. Op Twitter waren de laatste ontwikkelingen te volgen met #FreeHermien, bedacht door steunbetuigers. De hashtag was uiteindelijk wekenlang trending en Hermien de koe ging de hele wereld over. En mocht je je afvragen hoe het nu met de rebelse koe gaat en haar partner-in-crime gaat? Het duo geniet optimaal van de herfst van hun leven in een koeienrusthuis in Friesland.

twiiter koe hermien

#zomerstars - spelletjes op Twitter 
Twitter is the place to be voor spelletjes, echt waar. Elke maand zie je weer nieuwe woordgrappen voorbij komen. Neem bijvoorbeeld die ene keer toen #zomerstars trending was. De bedoeling was om de zomer te mixen met artiesten via de hashtag #zomerstars. Twitter ging los! Van Ron Zonnebrandsteder tot aan Guus Zeemeeuwis, niks was te gek.

twitter icecube

Geschiedenis van de hashtag 

Op 23 augustus 2007 werd de hashtag geboren op Twitter. In de afgelopen 12 jaar is de hashtag uitgegroeid van een manier om tweets te categoriseren of te 'taggen', naar iets dat onderdeel is geworden van ons dagelijks leven. Het heeft de aard van online communiceren met elkaar veranderd en is een van de meest invloedrijke symbolen van het digitale tijdperk geworden. 
Vandaag, op 23 augustus, 12 jaar geleden gebruikte Chris Messina @chrismessina de hashtag #barcamp in zijn Tweet en werd de eerste hashtag op Twitter geboren.

Twitter eerste hashtag ooit