Onlangs presenteerde Huawei het eigen besturingssysteem HarmonyOS. Het open-source platform wordt in eerste instantie gebruikt om slimme apparaten zoals smart tv's, watches en speakers met elkaar  te verbinden, of gaat het Android vervangen?

Huawei heeft op zijn Developer Conference 2019 HarmonyOS gepresenteerd, een opensource-platform dat oorspronkelijk is ontwikkeld voor Internet-of-Things-toepassingen. Het zal in eerste instantie worden gebruikt om slimme apparaten zoals smart tv's, smartwatches en smart speakers te verbinden. Door de handelsoorlog tussen de VS en China (met als gevolg dat Huawei eventueel in de toekomst geen Android meer mag gebruiken) zou het ook kunnen zijn dat het als Android-alternatief wordt gebruikt. Het besturingssysteem heet in China overigens HongmengOS.

HarmonyOS: eerste toestel al aangekondigd
Het door Huawei ontwikkeld besturingssysteem HarmonyOS is bedoeld voor slimme apparaten, zoals slimme speakers en smartwatches en ook smart tv's zoals afgelopen zaterdag bleek. Toen werd door zusterbedrijf Honor de HONOR Vision en Vision Pro gepresenteerd, de eerste televisies die op het door Huawei ontwikkelde HamornyOS besturingssysteem draaien. Slim is overigens wel dat Huawei HarmonyOS volledig opensource maakt, zodat andere fabrikanten van smartphones, tablets, et cetera HarmonyOS voor hun eigen apparaten kunnen gebruiken. Niet alleen wil Huawei hierdoor zoveel mogelijk gebruikers aan zich binden, het is voor ontwikkelaars veel gemakkelijker om apps voor HarmonyOS te maken.

Android-vervanger?
Huawei gaf tijdens de presentatie aan dat ze liever geen ander besturingssysteem willen hebben voor onder andere hun smartphones en tablets. Maar omdat het nog onduidelijk is hoe het handelsconflict tussen de VS en China zal aflopen en of Google Android-toestellen van Huawei mag blijven ondersteunen, is dit vooral een alternatief achter de hand van Huawei. Mocht het ooit zover komen dat Android niet meer wordt gebruikt door Huawei, dan stap je volgens de CEO van Huawei's Consumer Business Group Richard Yu binnen twee dagen over op HarmonyOS. Helaas weten we niet of dat ook al geldt voor de huidige Huawei-toestellen.

HarmonyOS uitproberen? Niet doen!
Hoewel de eerste twee Honor-televisies met HarmonyOS zijn aangekondigd, is er nog geen smartphone met HarmonyOS en zijn er nog geen plannen in die richting. Mocht je die software als besturingssysteem voor je smartphone ergens tegenkomen, dan is het dus geen zuivere koffie en download deze dus niet!
We zijn overigens wel benieuwd wat Huawei zal aankondigen op de IFA, Europa's grootste consumentenelektronicabeurs die begin volgende maand in Berlijn plaatsvindt. natuurlijk is PC-Active daarbij.

Developersconference2b