Slimme technologie helpt op allerlei manieren om ons leven te vergemakkelijken. Zo kunnen slimme lampen je nachtrust bevorderen.

Er bestaat allang geen twijfel meer over het feit dat licht, zowel natuurlijk als kunstmatig, een aantoonbare impact heeft op het dag-en-nachtritme van het lichaam: het beïnvloedt de afscheiding van de melatonine die nodig is voor de regulering van de lichaamsklok. Wanneer we ’s avonds bijvoorbeeld aan blauw licht worden blootgesteld, dan kan dat schadelijk zijn voor onze slaapcyclus. Gelukkig zijn er steeds meer slimme technologische snufjes die ons van de juiste verlichting op de juiste tijden kunnen voorzien: de innovatieve Day & Dusk-functie van LIFX werd speciaal ontwikkeld om slaapproblemen aan te pakken door de verlichting automatisch aan te passen aan de kleurverschuivingen van de zon.

Een op de vijf Nederlanders slaapt slecht
Het CBS rapporteert dat een op de vijf Nederlanders van 12 jaar of ouder naar eigen zeggen problemen met slapen heeft. Zij vallen bijvoorbeeld moeilijk in slaap of worden te vroeg wakker. Slaapproblemen kunnen van invloed zijn op de stemming, het energieniveau, de productiviteit, het gewicht en de kans op ernstige gezondheidsproblemen zoals diabetes, hartaandoeningen en hypertensie vergroten. Een gezonde slaap past daarmee prima in het rijtje van gezond eten en voldoende beweging.
“De meeste mensen weten wel dat het blauwe licht van een smartphone slecht is voor de nachtrust,” zegt Marc Alexander, medeoprichter van LIFX. “Maar wie denkt eraan om de verlichting in de slaapkamer aan te passen aan de dag-en-nachtcyclus? Day & Dusk helpt mensen om makkelijker in slaap te komen en wakker te worden met zacht licht - zoals de natuur het bedoeld heeft.”

Hoe werkt het?
De Day & Dusk past de helderheid, kleur en temperatuur van het licht aan om het patroon van de zon na te bootsen. Het automatiseert het licht naar de overgang van koel wit in de ochtend naar een warmer wit 's nachts, met kleurtemperaturen van 1500K - 4000K (kleurtemperatuur wordt uitgedrukt in de eenheid Kelvin (K). Hoe hoger het aantal Kelvin, hoe 'kouder' en witter het licht is. Hoe lager het aantal Kelvin, hoe 'warmer' en geler het licht is). De functie kan worden ingeschakeld via de LIFX-app en is een kenmerkende functionaliteit van de Mini Day & Dusk - een licht van 800 lumen dat in elke lamp kan worden gebruikt.

Prijs en beschikbaarheid
De adviesprijs van de LIFX Mini Day & Dusk is € 29,99 en al enige tijd beschikbaar.

android 1