De laptops van tegenwoordig zijn en worden steeds krachtiger en ook steeds efficiënter. Bottleneck blijft de accu, maar met een aantal eenvoudige manieren kun je de levensduur van de laptopaccu al verlengen.

Zoals gezegd zijn en worden laptops steeds krachtiger en dankzij de vooruitgang op het gebied van mobiele technologie worden ze ook steeds efficiënter. Alhoewel, ze moeten nog steeds regelmatig op het lichtnet aangesloten worden om de dag door te komen. De levensduur van de accu is dan ook de bottleneck van een laptop.
Door middel van enkele softwareaanpassingen kan je er al voor zorgen dat de accu langer mee gaat. Een aantal eenvoudige manieren kunnen de levensduur van de laptopaccu al verlengen.

1. Dim het beeldscherm
Het beeldscherm alleen al gebruikt veel energie. Er is veel batterijvermogen voor nodig om je display helder weer te geven en helder te houden. Met het verlagen van de helderheid zorg je ervoor dat je langer met je laptopaccu doet. De schermhelderheidsknop op het toetsenbord bevindt zich meestal als een tweede functie van een van de F-toetsen. Deze worden weergegeven met een klein zon-symbool of met een groot zon-symbool. Om het te gebruiken, houd je simpelweg de juiste functietoetsen ingedrukt: bijvoorbeeld de Fn-toets gecombineerd met de toets F5 of F6 om de helderheid te verlagen of te verhogen.

2. Wijzig de energie-instellingen
Windows 10 wordt geleverd met enkele opties waarmee je de levensduur kunt verlengen als je onderweg bent. Je laptop is standaard ingesteld op Windows Gebalanceerd in plaats van op Energiespaarstand. Zoek in het Configuratiescherm (klik op het vergrootglas linksonder en typ in het zoekvenster configuratiescherm) naar Energiebeheer en controleer welk energiebeheerschema is geselecteerd.
Vergeet niet dat Windows verschillende energie- en prestatie-instellingen gebruikt, afhankelijk van het feit of het op netspanning of batterijvoeding werkt. Deze instellingen omvatten ook mogelijkheden voor het uitschakelen van de monitor en het sneller in slaapstand brengen van de laptop.

3. Schakel wifi en bluetooth uit
Een van de grootste batterijslopers zijn wel de draadloze netwerkfunctionaliteiten, zoals wifi en bluetooth. De meeste laptops zijn van deze functies voorzien die voortdurend stroom gebruiken. Wanneer de laptop niet verbonden is met een netwerk, is de laptop constant op zoek naar verbinding. Gebruik je je laptop buiten het netwerk, dan is de kans groot dat je nergens verbinding zal hebben.
Veel laptops hebben een functieknop waarmee je de verbindingen handmatig kunt uitschakelen om zo verspilling te vooromen. Echter, oudere laptops hebben dit vaak niet. Gebruik hiervoor het Wifi-pictogram rechtsonder in je taakbalk en klik er met de rechtermuisknop op, om het daarna uit te schakelen. In Windows 10 zit ook een vliegtuig-modus op je toetsenbord, waarmee je alles in een keer uitschakelt.

4. Schakel randapparatuur uit
Het gebruik van randapparatuur aangesloten op de usb-poorten kunnen een aanslag zijn op de stroomvoorraad van de laptop accu. Het loskoppelen van gekoppelde apparaten bespaart energie: usb-sticks, muizen en webcams zijn veelvoorkomende daders.
Schakel de webcam uit en demp de luidsprekers als je geen geluid nodig hebt. Op deze manier zorg je voor minder verspilling van de batterij.

5. Laat je laptop niet permanent opladen
Lithium-ion batterijen zijn relatief slim en ze kunnen niet worden overladen, maar het is niet goed voor de gezondheid van je batterij om op de lange termijn je laptop altijd aangesloten te laten op het lichtnet. Sommige fabrikanten bieden een hulpprogramma waarmee de batterij niet volledig kan worden opgeladen. Dit helpt om batterijslijtage te voorkomen.