Een plakkertje op de camera van de computer, in heel wat huishoudens zul je dat tegenkomen. Maar waarom doen mensen dat eigenlijk zelden met hun smartphone, die ze de hele dag bij zich hebben en vaak intensiever gebruiken dan de desktop of laptop?

Martijn Vet

camera

Niemand vindt het er mooi uitzien, maar veel mensen zien het als pure noodzaak: het afplakken van de camera van de computer. Natuurlijk doe jij alleen maar dingen die het daglicht kunnen verdragen en heb je niet echt iets te verbergen, maar het idee dat beelden van jou en van de kamer waar je pc of laptop staat, mogelijk op afstand te bekijken zijn, is voor veel mensen reden genoeg om maatregelen te nemen. Natuurlijk kun je de camera ook softwarematig uitschakelen, maar wanneer iemand eenmaal toegang heeft tot je computer, kan diegene hem ook op afstand aanzetten.

Hoe zit het dan met die telefoon? Volgens de meeste security-experts is het aanzetten op afstand van een camera of microfoon van een tablet of smartphone nog een heel stuk lastiger dan bij een computer. De toestellen werken met app stores die, vooral in het geval van Apple, aardig goed worden bewaakt. De hoeveelheid malware op smartphones en tablets is ook nog maar een fractie van wat via computers wordt verspreid.

Maar als iemand toegang heeft tot je telefoon en je wachtwoord weet, is het met software van een paar honderd euro mogelijk om op afstand toegang te krijgen. In 2014 liet toenmalig MIT-student Szymon Sidor bovendien zien dat hij met Android-telefoons van anderen foto's kon maken zonder dat diegenen het in de gaten hadden. Dat was vijf jaar geleden en het was een ongelofelijk lastige klus, maar kun je niet beter het zekere voor het onzekere nemen?

De stelling

 
Ik plak de selfiecamera van mijn smartphone af

StevenOpdebeeck 2

 

 STEVEN
OP DE BEECK

software developer en podcaster bij Tech45.eu

        

Vincent SPF2016 2

 

VINCENT
BÖHRE

jurist en
directeur
Privacy First

"Mensen die hun camera’s afplakken, geven zichzelf een vals gevoel van veiligheid. Ze plakken die sticker en denken: dat is alles wat ik aan internethygiëne moet doen. Helaas heb je dan nog niks gedaan. Je hebt een symptoom aangepakt, terwijl je eerst de basis op orde moet hebben: installeer regelmatig je updates en gebruik een passwordmanager. Schakel die tweefactorbeveiliging ten minste in op je e-mailadres. Wees voorzichtig met de e-mails die je opent en de apps die je installeert. Die dingen zorgen er voor dat je je nooit druk hoeft te maken dat iemand op je computer of smartphone gaat inbreken en toegang tot je camera heeft.

Als mensen eenmaal toegang tot één van je apparaten hebben, kunnen ze ook bij je internetbankieren, je wachtwoorden stelen of je computer of telefoon voor jou helemaal ontoegankelijk maken. Dat zijn dingen die toch allemaal net iets erger zijn dan een foto maken als je naar je webcam kijkt.

   

"Een smartphone staat per definitie altijd in verbinding met allerlei diensten, dus een risico dat hij wordt gehackt, is er altijd. Smartphones en tablets zijn over het algemeen beter beschermd dan pc's en laptops, maar veiligheidsdiensten over de hele wereld mogen steeds meer, zelfs bij mensen die nergens van worden verdacht.

Wat mensen vaak onderschatten, is dat je met camerabeelden best veel over jezelf prijsgeeft. Bijvoorbeeld ook de data over je locatie. Potentiële inbrekers kunnen zien wanneer je thuis bent en er misschien zelfs een patroon in herkennen en toeslaan wanneer je er niet bent. Op basis van je gezichtsuitdrukking is ook heel veel af te lezen.
Overigens, als je alles afplakt, zou je eigenlijk ook je microfoon af moeten sluiten. Mensen kunnen worden gechanteerd met beelden die worden gemaakt, maar eventueel ook met gesprekken die worden vastgelegd.

“Zolang je maar bedenkt dat
je sms-berichten en je e-mail eerder zullen lekken dan
je camerabeelden”

 

“Wat mensen vaak
onderschatten, is dat je met camerabeelden best veel
over jezelf prijsgeeft”

Smartphones en tablets zijn beter dichtgetimmerd dan computers. iOS dan nog meer dan Android. Evengoed moet je altijd opletten wat je installeert en zorgen dat je je security een beetje op orde hebt. Dan zit je vrij safe.

Ik vind een sticker ook een nogal lelijke lifehack, maar als het je, boven op de andere hier genoemde maatregelen, een extra gevoel van rust geeft, moet je het vooral doen. Zolang je maar bedenkt dat je sms-berichten en je e-mail eerder zullen lekken dan je camerabeelden. Dit laatste gebeurt meestal in een targetet attack, waarbij iemand jouw specifieke camerabeelden buit wil maken. Je moet maar bedenken: je bent geen groot target, zoals Mark Zuckerberg."

 

Je kunt de camera uitschakelen, maar dat is onhandig en bovendien blijkt het mogelijk te zijn de camera op afstand in te schakelen. Er zijn hoesjes verkrijgbaar met een schuifje voor de camera. Die hoesjes hebben weer als nadeel dat het niet de meest elegante oplossing is. Eigenlijk zouden fabrikanten hun apparaten standaard moeten uitrusten met zo'n schuifje, desnoods als extra optie voor een kleine meerprijs. Daarmee kunnen fabrikanten zich onderscheiden en over een paar jaar wordt privacy by design denk ik steeds normaler. Zoals we het nu normaal vinden dat bedrijven milieuvriendelijk produceren en we ons niet meer bij ieder product hoeven af te vragen of er giftige stoffen in zitten.

Overigens ben ik het ermee eens dat het afplakken niet zaligmakend is en dat je vooral basismaatregelen moet nemen voor je veiligheid en privacy."