Gisterenavond gaf Apple een preview van iPadOS, een nieuwe naam met onder andere een nieuw beginscherm, krachtige multitasking en nieuwe manieren om Apple Pencil te gebruiken.

Apple gaf gisteren een preview van iPadOS, het krachtige besturingssysteem met een nieuwe naam om de specifieke ervaring van iPad te benadrukken. iPadOS bouwt voort op dezelfde basis als iOS en bevat krachtige nieuwe mogelijkheden en intuïtieve features die specifiek zijn voor het grote display en de veelzijdigheid van iPad. iPadOS introduceert nieuwe manieren om in meerdere vensters met apps te werken, meer informatie die in één oogopslag kan worden bekeken op het nieuw ontworpen beginscherm, en meer natuurlijke manieren om met Apple Pencil te werken. Bovendien zijn alle nieuwe updates van iOS 13 in iPadOS opgenomen, waardoor iPad een mooi apparaat is en blijft voor zowel consumenten als creatieve professionals.

Nieuw beginscherm
Het beginscherm is volledig nieuw ontworpen en bevat nu meer apps per pagina. Het kan nu bovendien worden aangevuld met de Vandaag-weergave, die snel toegang biedt tot widgets met directe informatie, zoals krantenkoppen, het weer, de agenda, evenementen, tips en meer.

iPadOS beginscherm

Split View en Slide Over
iPad-gebruikers kunnen nu met verschillende bestanden en documenten uit dezelfde app werken dankzij updates voor Split View. Met Slide Over kunnen ze snel meerdere apps bekijken en van de ene naar de andere app gaan. Gebruikers kunnen bijvoorbeeld een mail schrijven terwijl ze een andere mail in beeld hebben, of met een enkele swipe meerdere apps zoals Berichten of Agenda openen. Met een enkel tikje geeft App Exposé een snel overzicht van de geopende vensters van een app.

iPadOS slide over

Apple Pencil meer gebruiken
Met iPadOS is Apple Pencil nog nauwer geïntegreerd in de iPad-ervaring. Gebruikers kunnen nu complete webpagina’s, documenten of e-mails annoteren en versturen op iPad door Apple Pencil vanuit de hoek van het scherm te swipen. Een nieuw ontworpen tool-palet biedt snelle toegang tot tools, kleurpaletten, vormen, een gum voor objecten, een nieuwe wisser voor pixels om een deel van een streep te verwijderen, en een liniaal om perfect rechte lijnen te trekken. Apple Pencil voelt nog natuurlijker aan dankzij geavanceerde voorspellende algoritmen en optimalisaties die de toonaangevende latentie verlagen tot maar 9 milliseconden.

iPadOS tools en pencil

Bestanden-app krachtiger
De Bestanden-app is een centrale locatie om snel documenten de openen en beheren, en met iPadOS wordt de app nog beter dankzij iCloud Drive-ondersteuning voor het delen van mappen. Iedereen met toegang tot een gedeelde map kan de map zien in iCloud Drive en heeft altijd toegang tot de meest recente versie. iPadOS ondersteunt ook externe schijven, zodat gebruikers usb-stations of sd-kaarten kunnen aansluiten of kunnen inloggen bij een SMB-bestandsserver. Allemaal vanuit de Bestanden-app. In de nieuwe kolomweergave met voorvertoningen in hoge resolutie kunnen gebruikers door mappen navigeren – en dankzij ondersteuning voor Quick Actions zoals annoteren, draaien en pdf’s maken kunnen ze nog sneller en handiger werken op iPad. Nieuw in iPadOS is ook lokaal bewaren, bestanden in- en uitpakken en nieuwe toetscombinaties.

Internetten op desktopniveau met Safari
Safari op iPad is krachtiger dan ooit. iPadOS laat automatisch de desktopversie van websites zien – passend gemaakt voor het iPad-display – en optimaliseert ze voor touch-mogelijkheden, zodat apps als Google Documenten, Squarespace en Wordpress goed werken in Safari op iPad. Safari ondersteunt ook belangrijke nieuwe features als een downloadmanager, dertig nieuwe toetscombinaties en verbeteringen in het tabbladbeheer.

Verbeterde tekstverwerking
Tekstverwerking krijgt met iPadOS een belangrijke update: het is nu nog leuker en makkelijker om exacte posities aan te wijzen met meer precisie en snelheid, tekst te selecteren door even te swipen en nieuwe bewegingen te gebruiken om te knippen, te kopiëren, te plakken en handelingen ongedaan te maken.

Andere features in iPadOS
• Donkere modus biedt een indrukwekkend donker kleurenschema dat er systeembreed geweldig uitziet en prettiger is voor de ogen in een omgeving met weinig licht.
• Aangepaste lettertypen voor gebruik in het hele systeem zijn ideaal om mooi opgemaakte documenten te maken op iPad. Lettertypen van kleinere en grote leveranciers zoals Adobe, DynaComware, Monotype, Morisawa en Founder worden aangeboden via de App Store.
• Een nieuw zwevend toetsenbord bespaart ruimte en biedt ondersteuning voor QuickPath – zodat je gemakkelijk met één hand kunt typen en er meer ruimte overblijft voor de weergave van apps. Klanten kunnen het zwevende toetsenbord inschakelen met een knijpbeweging en het verslepen en overal op het scherm neerzetten.
• Foto’s beheert de bibliotheek en markeert de beste afbeeldingen, zodat overbodige foto’s automatisch worden verborgen en belangrijke gebeurtenissen van de afgelopen dag, de afgelopen maand of het afgelopen jaar worden uitgelicht. De bewerking van foto’s is intuïtiever geworden met nieuwe tools die gemakkelijker te gebruiken, aan te passen en te herzien zijn. Bovendien zijn alle bewerkingsopties voor foto’s ook beschikbaar voor videobewerking.
• Log in met Apple is een snelle, eenvoudige en afgeschermde manier om je met je Apple ID aan te melden bij apps en websites.
• Kaarten heeft een nieuwe basiskaart die volledig nieuw is ontworpen: kijk om je heen met Look Around en ontdek prachtige beelden van steden op straatniveau met 3D-foto’s in hoge resolutie, gebruik verzamelingen om op een nieuwe manier restaurants, winkels of bestemmingen te delen, of favorieten om snel naar veelgebruikte locaties te reizen.1
• Prestatieverbeteringen zorgen ervoor dat het hele systeem vloeiender reageert dankzij sneller ontgrendelen met Face ID. En er is een nieuwe manier om iPad-apps in de App Store te verpakken waardoor de bestanden die je downloadt tot 50 procent kleiner zijn, updates voor apps tot 60 procent kleiner zijn en apps tot twee keer zo snel starten.

Beschikbaarheid
De preview van iPadOS voor ontwikkelaars is vanaf vandaag beschikbaar voor deelnemers aan het Apple Developer Program op developer.apple.com. Een openbaar bètaprogramma wordt later deze maand voor iPadOS-gebruikers beschikbaar gesteld via beta.apple.com. iPadOS wordt dit najaar geïntroduceerd als gratis software-update voor iPad Air 2 en hoger, alle iPad Pro-modellen, iPad van de 5e generatie en hoger en iPad mini 4 en hoger. Ga voor meer informatie naar apple.com/ipados/ipados-preview. Apple meldt wel dat features kunnen worden gewijzigd en sommige functies en voorzieningen niet in alle talen of regio’s beschikbaar zijn.